24. desember 2007

Nissekalender 24: Julebudskapet

Hva er julens budskap? Uansett om du feirer jol eller kristmesse, eller ingen av delene, tror jeg du er enig med meg i at julen handler om godhet og glede, om lys i mørketiden og om å feire livet og de gode følelsene.Det er viktig å være snill med dyrene i julen, derfor har Nissemann puttet Gräddost i musefellene.

Jorden snurrer rundt solen i sin 23˚ skjeve akse. Derfor får vi på våre breddegrader våre årstider, som vi alle elsker og hater. Og midt på vinteren, når det er som mørkest ute, da feirer vi lysfest innendørs og gleder oss over varmen i menneskehjertene. Etter at primærnæringen har sådd og høstet, er det tid for å fortære. Vi må spise opp årets overskudd av torsk og poteter, gris og sau, nøtter og fett, før det råtner bort og ingen får noen nytte av det. Og ikke minst ølet, det ville vært synd om det gikk ut på dato!

Nissemor og jeg har kapret et godt lass med gaver til vår familie og venner. Vi er nok ikke av dem som bruker mest penger på gaver, men alle får en skikkelig gjenstand av god verdi. Noen får minnegaver med symbol- og affeksjonsverdi, mens andre får lekegaver med kvalitet og sunne holdninger. Atter andre får vakre gjenstander som de kan nyte synet av i lang tid. Vi håper alle blir glade for det de får. På min fars grav ligger det en flott mosekrans, og det brenner lys der hele julen. Det gleder nok oss over torven mest, men likevel...

I år har det blitt nærmere 60 julekort. De er ikke overfladiske av den grunn, de sendes til gode venner som vi ikke ønsker å miste kontakten med. Selv om vi ikke har truffet dem alle i året som har gått, kan det jo komme nye muligheter. Kanskje i 2008 eller 2009? Jeg fikk en kjempekoselig telefon på fredag, fra en dame på 74 år som hadde fått julekort. Det var tydelig at hun var lykkelig, og jeg ble så glad at jeg hoppet mens jeg snakket i telefonen. Dette handler julen om for meg.Nissedatter dekker til middag med gode venner før jul.

I dag skal hele nissefamilien få sitte under dyne i sofaen og se tegnefilmer. Det vil si, Nissemor og jeg skal se tegnefilmene - mens ungene sikkert er mest opptatt av juletreet som plutselig havnet i stuen i natt. Og alle pakkene under... Og så er det Askepott sine nøtter, og far skal ut en tur for å skjære bjørkepinner til saueribben. Nei, forresten, i år har jeg kjøpt meg ut av det problemet. Men utpå kveldingen, etter at sauefettet er skylt av tallerknene, når nissen dukker opp på verandaen - DA er gleden på sitt maksimale. Skrekkblandet fryd, tårer og stive kroppsdeler - og ut av nissesekken trylles det tog til ungene og kanskje en og annen overraskelse til de voksne. Kan ikke skrive mer her, for Nissemor leser denne bloggen. Under tvang.

På slutten av kvelden sitter vi her i stuen og finner roen igjen. Ungene ligger og vrir seg i sengene i urolig søvn etter uker med mektige inntrykk. Og vi er ydmyke, takknemlige, overrasket og overgitt - over alle gledene vi får hver dag, hvert år.Juledagene er rolige dager, uten klokke og mobiltelefon, der alle kan eksistere uten stress.

Og dersom du ikke har den helt gode julefølelsen enda, kan du gjerne putte noen penger i for eksempel Frelsesarmeens julegryte. Dersom du ikke har en rett utenfor døren din, kan du betale med Visa på nett. Det tar 80 sekunder å spre glede til jul. Gleden kommer til noen som trenger det - og til deg selv.

4 kommentarer:

ver1e sa...

Dette tror jeg er den beste julebloggposten jeg har lest. Den oppsummerer alle de tingene ved jula som er viktige.
Nå er det snart tegnefilmer, og både jeg og Prinsessen venter på Askepott. Før hun kommer er det ikke jul!!

God Jul igjen, Nissemann!

Nissemann sa...

Oisann, nå får jeg juleklumpen i halsen... *klem*

Petunia sa...

Hva lokker man denne musen med for å få den i fella da?

Nissemann sa...

Tør jeg foreslå mikrochips? Stilig bilde!