17. desember 2007

Nissekalender 17: JulenekDet hender at jeg kårer Ukens nissemann. Det er lenge siden sist nå. I stedet for å holde liv i noe gammelt, velger jeg å starte noe nytt. Årets Julenek tildeles en person som i desember har utmerket seg med et komplett idiotisk utspill, virkelighetsfjernt og ulogisk på en gang. Årets Julenek tildeles statsminister Jens Stoltenberg.Jens Stoltenberg var i varmen på Bali og lovde norske penger for å redde regnskogen i Indonesia og Brasil. Logikken synes å være at "det er fint med klimakutt, men vi vil ikke ha dem her". Det er en melodi som pleier å synges på motsatt side av det politiske koret, men som i det siste har slått godt an i regjeringen.

For å fortsette med samme logikk, kan vi også sende penger til India for at de skal redde tigeren, mens vi utrydder ulv og isbjørn i Norge. Eller sponse noen toglinjer i Botswana - slik at vi kan kjøre enda større og flere biler på våre egne veier. Penger har vi nok av, men vi ønsker ikke de kjedelige endringene i livsstil.

Amerikanerne har forresten også markert seg i miljøsaken. De er positive til alle tiltak som kan redde artsmangfoldet og klimaet - så lenge det ikke rammer amerikansk økonomi...

Snart kommer det en melding på NTB om at Indonesia sender 500 millioner i året til Norge for at vi skal kutte CO2-utslippene fra oljebransjen. Hva gjør vi da?

Forrige gang det var endringer i Regjeringen, gikk miljøvernminister Bjørnøy av. Nå har vi ingen statsråd for viktige miljøspørsmål, kun en statssekretær (riktignok en med peiling, men likevel...) På den annen side har vi vel ikke hatt noen minister innenfor dette fagfeltet siden Børge Brende sjokkerte regjeringen sin med en enorm overiver i tjenesten. Nå er Brende sendt utenlands, enten for å lære eller bare for å holdes unna. Uansett er det ikke i Miljøverndepartementet de viktige avgjørelsene taes, det er i Olje- og energidep., Samferdselsdep. og Finansdep. Her sitter Norges egentlige miljøvernministre.

Jens Stoltenberg utnevnes til Årets Julenek for å prate i stedet for å gjøre noe. Det hjelper så lite å snakke om at "vi skal bli best på teknologi", "vi jobber med nye løsninger", "vi skal rense 100% fra 2014" og "vi skal kutte 99% innen år 2070". Det er i dag og i morgen vi kan endre utviklingen.

Den eneste som sluker det Juleneket har å tilby, er dompappen...

Oppdatering 25/12: Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland sier seg enig med Nissemann, og uttaler at Norge må skryte mindre og gjøre mer i klimapolitikken. Dermed melder han seg inn i klubben til Kåre Willoch: Fornuftige voksne menn som først har noe å si når de ikke lengre har noe de skulle ha sagt. Nissemann heier på disse to "Syvende fedre i huset"! Sjekk CO2-utslippene pr. innbygger i Dagbladet

4 kommentarer:

Anonym sa...

No er det andre gongen på kort tid at Botswana kjem opp framføre augene mine. Eg tenker at eg må finna ut kor det landet ligg. Og for å unnskylda at eg ikkje gjekk rett på å kommentera det som faktisk var bodskapen din her, så må det nemnast at eg nett kom frå jobb, og at eg drakk øl i går.

Men du har rett, Jens må eta neket sjøl, eg let meg ikkje frista av tompreik.

Nissemann sa...

Botswana ligger rett nord for Sør-Afrika. Forøvrig står mange nek urørte nå i vår moderne tid, visstnok på grunn av tilsettingsstoffer og sprøytemidler på kornet som fuglene styrer unna. Muligens med unntak av noen dompapper...

Unknown sa...

Tror julenek ikke lenger er nødvendig for småfulene. De har funnet torget og kebabrestene for lenge siden.
Dessuten er vintrene så milde at annen mat ofte nok er tilgjengelig.

PS. Jens er en skrikerunge!

Nissemann sa...

Heia rottene på torget, slik at fuglene kommer tilbake til julenekene!