17. desember 2010

Nissekalender 17: Julemiddag

Det er vel på tide å vie litt oppmerksomhet til julens egentlige budskap: Julemiddagen.

På julaften hender det at vi spiser kalkun. Det er når vi feirer hos svigers på Østlandet, og den er stuffet med farse. Det er litt uvant for meg, men det er jo godt - så jeg spiser.

Andre foretrekker fisk på julaften, enten som fersk torsk eller forgiftet med lut. Jeg spiser ikke mat som holder pH over 11, og forbinder torsk med hverdagsmat.

Fugl eller fisk - eller noe annet. De fleste i landet vårt spiser ribbeina av et husdyr, enten gris eller sau. Her i huset serveres saueribbe, altså pinnekjøtt. Vi pleier å være godt forberedt når vi kommer så langt som til juleaften, bortsett ifra en ting: Bjørkepinnene som pinnekjøttet skal kokes på. Det går sikkert an å bruke metallrist nederst i kjelen, men tradisjonen i familien sier bjørkepinner. Nå til dags kan de kjøpes ferdig oppkappet på Rema, men jeg sverger til hjemmelaget. Og hvert år er jeg så seint ute at jeg må rusle ut på julaften med en diger kniv på innerlommen og plyndre en skolegård i nærheten for noen bjørkegreiner. Mens mor sitter og ser julefilmen over alle julefilmer (kommer senere) i en varm stue, sitter jeg i en kald kjeller og spikker pinner. Men det er jo også en tradisjon. :)

I år er det en ny matrett på markedet, kanskje den vil slå an på julemenyen noen steder? Statskog vil at jegere skal skyte og spise kråker. Det høres rart ut for meg, og jeg biter heller ikke på argumentet "Under krigen spiste vi mye kråke". Jeg spiser ikke noe som finner sin mat i bosspannet mitt. Men NRK Petre har prøvd det, de tilberedte og serverte kråke. Bra radioreportasje!

God julemiddag!

4 kommentarer:

Dnort sa...

Broder'n hadde ei tam kråke en sommer. Han glømte at det man fikk peng for hver par med kråkeklør som ble levert til lensmann. Da høsten kom ble det blodig alvor...

Nissemann sa...

Takk for dine trofaste kommentarer, Dnort! :)

Jeg tror skuddpremien for kråker pleier å ligge på 15 til 50 kroner, avhengig av hvor du bor. Men på nittitallet var det rene Pengelotteriet!

Dnort sa...

Var 25 hos oss.
I begynnelsen kjørte mannfolkene rundt i bil og skjøt fra bilvinduene.
Det pågikk bare noen uker, før kråkene som var igjen innså at det gjaldt å fly som besatt så snart en bil sakket av på farten.
Smarte fugler!

Nissemann sa...

Kråker er smarte. Det er en hån mot intelligensen å bruke ugler i logoen til universiteter og forlag.