2. desember 2010

Nissekalender 2: Julebakst

Det skal bakes til jul. Ikke enda, selvfølgelig. For kakene smaker jo best når de er ferske, og de skal jo ikke spiser før jul. Og julen begynner julaften ettermiddag. Jeg har aldri skjønt hvorfor det selges julemat i butikkene som har "best før"-dato lenge før julaften. Er det rart at overvekt er en folkesykdom?

Men som sagt: Det skal bakes. Ikke så mange sorter, det skal jo tross alt spises opp også. Og det som er gøyest å lage og best å spise er pepperkakehuset.

Årets hus er ikke laget enda, men det er under planlegging. Det må tegnes, maler til sidene må lages, pynt av ulike slag må kjøpes inn og det må settes av tre dager til seansen. En dag til å lage deigen, en til å steke delene og en til å sette huset sammen. Og viktigst av alt: Huset må fotograferes og bildene sendes inn til pepperkakehuskonkurransen (pust inn) på Pepperkake.net. Jeg har prøvd å delta i denne konkurransen flere ganger før, men ble disket i både 2005 og 2007 fordi juryen mente jeg hadde manipulert bildene. I 2008 hadde jeg et godkjent bidrag med fokus på brannsikkerhet i førjulstiden, men uten å nå opp i konkurransen. Håper du også deltar!


Brannsikkerhetshuset fra 2008, et forsøk på å berge huset etter at den ene takplaten knakk...

I morgen: Julestjerne

5 kommentarer:

Line B sa...

Så fint! Pepperkakehus er gøy :)
Et tips til en kreativ lærer: på skolen hos oss har de pepperkakehusbaking som samarbeidsprosjekt mellom matematikk og mat&helse; i mattetimene i slutten av november lager de maler, beregner vinkler, måler areal og omkrets og slik. Så har de en hel dag i starten av desember (i dag, faktisk) der de baker og setter sammen. Da avsløres matteslurvingen... Felles utstilling med dommerkommite fra andre klassetrinns elever og lærere + fra ledelsen. Stor stas!

Anonym sa...

Dette innlegget falt i smak her i heimen :-) Satser på friske barn hos dere slik at kreativiteten får blomstre like godt med pepperkakehus laging som julekalender blogg :-)

Elin S.

Julebukken sa...

Hvorfor trodde de at du hadde manipulert pepperkakehusbildene egentlig?

Nissemann sa...

Line: Takk for tipset. På skolen min lager elevene leiligheter i papp, men pepperkakehus hadde sikkert falt i smak... (pling)

Elin: To nye skritt er tatt i retning pepperkakehus i dag, pynt og hemmelig våpen er innkjøpt.

Julebukken: Hehe, sikkert fordi de kjenner meg... :)

Dnort sa...

Blir nok med de pepperkakemennene, damene, hestene, grisene, stjernene og hjertene vi trykket ut for noen dager siden. Har ingen tradisjon for å kombinere bakst og husbygging.