19. desember 2010

Nissekalender 19: Julefilmer

Vi i TV2 vet at du liker gode filmer i julen, sa de på reklamen før i tiden. Jeg liker faktisk gode filmer hele året, men har ikke TV...

Det gamle fjernsynsapparatet vårt takket for seg for litt over et år siden, og vi valgte å leve uten. I løpet av året har vi spart 2.400 kroner i NRK-lisens, 2.400 i abonnement til Canal Digital, og en del tusenlapper på å ikke kjøpe ny TV. Penger spart er penger tjent, men vi la noen ekstra tusenlapper på bordet og kjøpte oss en bærbar PC med litt større skjerm (17"). Den fungerer som familiens TV, og kombinert med nrk.no og TV2 Sumo gir det oss et godt fjernsynstilbud. Ungene ser barne-TV når de selv vil (og får lov), det går mye i serier på TV2 Junior og NRK Super, i tillegg til DVD'er. Nissemor følger med på noen serier, underholdningsprogrammer og sport på TV2, mens Nissemann selv liker dokumentarer på nrk.no - og Nytt på nytt. Og så liker jeg å se filmer...

Heldigvis finnes det flere måter å se film på. Her er mine tips til julefilmer.

Vi har noen DVD'er som skal spiller hver juleaften. Ungene har noen Disney-tegnefilmer, blant annet Snipp og Snapp i juletreet og den fantastiske snøballkrigen mellom Donald og nevøene. I år har vi kjøpt inn en julefilm med Skjønnheten og Udyret også, siden Nissedatter er i prinsessealderen. Nissemor har fått seg Tre nøtter til Askepott, så da er familien fornøyd.


NRK legger av og til ut filmer på nett-tv. De kan du se når du vil, fra en uke til to år etter sendedato. Hvilke julefilmer som legges ut i år vet jeg ikke enda, men det ligger andre godbiter på NRK.no: Krigsfilmklassikeren Apokalypse nå!, verdensromklassikeren Bilndpassasjer (om romskipet Marco Polo, du husker den sikker - skummel!) og familiefilmklassikeren Svampe. Eller du kan kose deg med komiklassikeren Luftens helter, der Knut Lystad og Jon Skolmen starter eget flyselskap.

Film er kanskje best på kino. I år er det to spennende nye filmer jeg godt kunne tenke meg å se. Jeg spanderer plass til trailerene her:Og hvis dette ikke frister, kan jeg jo nevne at Cornelis, Trolljegerne og Elias og jakten på havets gull fortsatt går på en kino nær meg.

Voddler er en tjeneste jeg ble oppmerksom på for et år siden. Det er som Spotify for film, om du forstår. Søk etter en film, betal hvis den ikke er gratis, og nyt en god film på PC-skjermen. Hvis du synes lyden er for dårlig, kan du se med hodetelefoner eller koble PCen til stereoanlegget. Fordelen med streaming film er at du slipper å ha DVD'er stående til utstilling og støvsamling i hyllen i årevis etter at du har sett filmen. Det er ikke så mange filmer jeg ser mer enn en gang, det er jo så mange andre gode filmer å se. På Voddler anbefaler jeg Hotel Rwanda, Lord of War og Lucky Number Slevin - alle tre er helt gratis og helt lovlige. Selv har jeg tenkt å betale 27 kroner for å se Snatch på Voddler i løpet av julen, og muligens 37 kroner på The Book of Eli.


Hvis du absolutt vil eie DVD-plater med filmene dine på, kan du jo sjekke utvalget av julefilmer hos Platekompaniet eller topplisten hos CDON.com. Og hvem vet, kanskje det fortsatt finnes en butikk eller utleiekiosk i nærheten av der du bor?

Og til slutt: Vi må ikke glemme Youtube. Der ligger det klipp og smakebiter fra mange koselige julefilmer. Jeg har laget denne spillelisten som du kan kose deg med. God film-jul!


1 kommentar:

Espen W. Refseth sa...

Fin artikkel der om filmer. Jeg vil gjerne tilføye at youtube også har langfilmer. Vanlige klipp er 10 minutter, men langfilemene vises i sin helhet når du vil.
www.youtube.com/movies
utvalget er jo litt som dvd hyllen på biblioteket - litt støvete. Men en filmkjenner liker mer enn Bruce Willis og nymotens voldsballett.