12. desember 2010

Nissekalender 12: Juletre



Falske juletrær blir mer og mer populært. En plastjuletreselger uttalte til NRK radio for noen uker siden at det var to argumenter for å kjøpe plasttre i år. For det første var de blitt så naturtro at du nesten ikke kunne se forskjell lengre. For det andre kunne du nå få dem ikke bare i grønt, men i blått, hvitt, rosa...

Nissemann er glad i trær og skog og sånt, og liker å dra en busk inn i stua sånn på denne tiden hvert år. Lys, glitter og kuler blir slengt litt utover overflaten, slik at juletreet ikke skal se så fryktelig naturlig ut lengre. Aller helst skal treet stå beint (det heter visst lodd), og saker og ting skal være rettferdig fordelt i treet. Det er det jo ikke alle som har skjønt...

For noen år siden sto dette treet midt i Bergen by:


Årsaken til lysfordelingen var at lyslenkene var for tunge og treet for tynt i toppen. Heldigvis fikk de hjelp av brannvesenet og en jernstang, og det ble pent til slutt... I år var det Alta kommune som prøvde seg på en spansk (dansk?) en:



Grantrær blir flotte juletrær. Bare så synd at de får leve fritt hele resten av året... Det hadde vært mye bedre om juletrærne ble dyrket innendørs, eventuelt i Danmark. Granskog er monokultur, dvs en art som fortrenger alle andre arter. Og i tillegg er faktisk granen plantet ut av velmenende "vi som bygget landet"-ere. Jeg kjenner en pensjonist som går rundt med motorsag i skogen et par dager i uken, og prøver å fjerne ugangen han gjorde for 50 år siden...

Men akkurat til jul er gran bra. Vi har kjøpt juletre i dag. Hentet det selv i Gimmeland juletreskog, kan jo ikke risikere at ungene tror juletrær kommer fra bensinstasjonen. På Gimmeland har de et fint opplegg med bål, hest og ponnier - og en skikkelig fjøsnisse med frue. Juletreet pleier å være det eneste jeg kjøper på en søndag i desember. Vi må jo kose oss før jul, ikke bare stresse.





Ps. Jeg har noen kamerater som mener at juletrær er som blåbær, det er bare å gå ut i skogen, velge ut et tre og ta det med hjem. For det første foretrekker jeg kultiverte grantrær, de er tettere og penere enn de som vokser vilt. For det andre betaler jeg for totalopplevelsen på Gimmeland, dette er tredje eller fjerde gangen vi er der. Men i morgen er det juleverksted, og jeg skal vise deg julepynt du kan lage av gratis ingredienser. Alminnelige kongler kan kjøpes for noen tiere i plastboks på Nille (helt sant!), og juletreselgere selger "pyntegreiner" til opptil 40 kroner stykket (helt sant det også!). Og hva koster en mosekrans med noen kongler på nå for tiden? I morgen: Juleverksted!

4 kommentarer:

Simen S. sa...

Er jeg blant de kameratene? Eller finnes det en annen type kamerater også? ;)

PS! "kultiverte" grantrær kan vel være så mangt- også på Gimmeland!

Nissemann sa...

Ja, du er en av disse kameratene som sverger til tjuvhogst. :)

Kultivering går an å gjøre selv. Men hvis du gidder å oppsøke drømmetreet ditt ute i villmarken en gang i året i 10 år, og klippe av alle skuddene for at treet skal bli tett nok, så versågod. Håper ingen snapper treet "ditt" rett foran nesa på deg... :)

lise sa...

Hest og greier, ja... Det skal jeg ikke fortelle til ungene. Vi har fast juletre"plukke"tradisjon på Tysnes der mamma og de har landsted. Der er det ut i skogen for å finne trær (heldigvis har bestegeir sondert terrenget på forhånd, og i tilfelle veldig vått vær (har forekommet) vet han hvor ha skal lede oss), og etterpå er det varm sjokolade med krem og nybakte boller rundt langbordet i den deilige, varme spisestuen.

En tur i Sigridstova, mammas keramikkverksted hører også med.

I fjor var det mye snø og julestemning deluxe - det blir spennende å se hva årets hogstsøndag vil by på av vær.

Ha en fortsatt fin advent, nissemann!

Dnort sa...

I fjor hadde vi selvplukket furu fra Pasvik. Var så fint så.
Har selv vært med på treplanting og synes det er helt greit med litt monokultur.