25. desember 2010

Nisse-CV

Jeg pensjonerer meg herved som julenisse, av grunner jeg skal komme tilbake til. Dette er karrieren jeg kan se tilbake på:

1995-1997: Butikknisse på OsNissemann solgte sjela si, og kledde seg ut for å lure små barn til å spise godteri på hverdager - og lokke foreldrene til å spytte mer tid og penger inn i det lokale næringslivet. Men gøy var det!


2003-2008: Trekkspillnisse på ApeltunTrekkspillnissen kom på besøk til ungene på SFO med varm saft, mandarin og kakemann til alle. Det pleide å være kalde og koselige ettermiddager ved bålet i skogen, og var en tradisjon i de årene jeg var SFO-leder.

2003: Trekkspillnisse på AskøyNissemann overrasker familien med trekkspillmusikk og nissegaver etter pinnekjøttmiddagen. Av og til tror de voksne på nissen også...

2005: Julenisse i VålerNissemor, Nissedatter og Svigerfar koser seg og ler av og med den flotte nissen. Nissen snakket østfold-dialekt, til fornøyelse for både liten og stor.

2006: Julenisse på SkjoldEn godt maskert Nissemann er klar til å overraske Nissedatter (da 14 måneder) med flotte pakker i sekken......men Nissedatter stivnet av skrekk, og holdt et godt tak i mamma helt til Julenissen gikk!

2007: Julenisse på Skjold


Nisseliten var bare et halvt år, og hadde fortsatt ikke lært at nissen er skummel...

2008: Julenisse på Ulsmåg

Første julen i nytt hus, og nissen overrasket alle da han plutselig satt i loftsåpningen og dinglet med beina. Han hadde med pakker til alle (ullsokker), og fikk suss av damene. Og rett før han skulle gå, var det vi skjønte at vi hadde fått en ekte fjompenisse i år...2009: Julenisse i Fusa

Dette året var det også en tøysenisse, for han kastet snøball på vinduene. Han tøyset også med at han visste hvilke truser damene hadde på seg, noe som gjorde at damene skrattlo. "Og der kom det faktisk en dråpe i en av trusene også..." :)


At jeg endelig kan posere på samme bilde som nissen er ikke et resultat av bildemanipulering, men det faktum at en nabo også trengte nisse - så vi byttet stuer.

2010: Siste år som julenisse - på Søfteland


Julenisse med handymann-hansker, blå skjorte og en god del synlig hud trekker opp sjokolader fra sokken.

I år var det altså siste gang jeg fungerte som nisse i heimen på julaften. På vei hjem fra julefeiring hos min bror kom det fra Nissedatter på fem år i baksetet: "Det var ikke en ordentlig nisse. Det var bare en som hadde kledd seg ut, for jeg så at han hadde maske. Men jeg vet ikke hvem som var under." Og Nisseliten på 3 1/2 sa: "Hvorfor det du måtte ut og kjøpe mer julebrus akkurat når nissen kom?" Aldri i livet om det går 365 dager før de skjønner sammenhengen, og da får jeg vel tilstå at det har vært meg i alle disse årene.

Det er minst 15 år siden første gang jeg trakk på meg nissekostymet og gikk på jobb. Men nå er det altså over. Jeg kan se tilbake på en lang karriere som julaften-nisse, SFO-nisse og butikknisse, og faktisk også studentnisse og bedehusnisse (!). Takk for mange gode stunder.

Men det er håp. Nisseliten kom i dag (første juledag) og ville ha på seg Langemann-jakken og nisselue, og vi måtte lete frem en maske. Han skulle nemlig være nisse, og delte ut sjokolade til ungene og nøtter til de voksne. Kanskje han skal være nisse for oss neste julaften?


3 kommentarer:

Dnort sa...

Flott post dette. Har en liknende historie å fortelle. Julianne er overbevist om at nissen ikke finnes, så det lå an til null nisse i år.
Men, så tok jeg en "snikker andersen" med en onkel, så litt spennende ble det likevel.
Vi kom vel fram til at nissen kanskje finnes, men at han har så mye å gjøre på julaften at han trenger hjelp. Så kanskje er det like greit at det er husets yngste som er "hjelpenisse" neste år.

Nissemann sa...

Jeg driver og planlegger neste år. Lurer på om jeg skal kle meg dårlig ut, altså med mine egne sko og synlig skjortesnipp. Når ungene oppdager at det bare er pappa, skal jeg si unnskyld og si at jeg ikke trodde nissen kom til oss i år. Og så kommer den "ekte" nissen mens jeg sitter med rødbuksa på knærne... :)

Dnort sa...

Hm, kan funke.
Bør vel snakke finsk da. Ja, for nissen har flytta til fast land i Rovaniemi etter at den globale oppvarminga tok av.