21. desember 2007

Nissekalender 21: Julemat

Jeg har skrevet om julegrisen tidligere i denne kalenderen, men nå er det tid for å skrive om ordentlig julemat: Pinnekjøtt!

Mamma lærte meg at det var forbudt å spise pinnekjøtt før julaften. Det forbudet følger jeg fortsatt, selv om min mor har fått det for seg at pinnekjøtt kan serveres både til påske og pinse (fordi hun alltid kjøper for mye). Men det blir liksom ETTER jul, om du forstår.

Jeg har faktisk aldri spist pinnekjøtt før julaften. Untatt når jeg hadde deltidsjobb innen catering i Kristiansand, da var jeg plutselig fagmannen, eksperten, som visste hvordan pinnekjøttet skulle smake. Men det var jo bare en smakebit, ikke en full middag.

Pinnekjøtt er tradisjon på julaften - når vi feirer på vestlandet. Det er også tradisjon at Nissemann går rundt i byggefeltet julaften formiddag med en stor kniv i jakkelommen, på jakt etter bjørkekvister. Det har menn i min familie gjort i generasjoner, men de fleste var tidligere ute enn meg... I år har jeg sett meg ut et bjørketre i et bitte lite grøntområde rett borti veien, det skal vi koke pinnekjøtt på!

Men ikke før på Nyttårsaften. Julaften feirer vi på østlandet i år, og da blir det ikke sau - men fuggel. Svigermor serverer kalkun, det er tradisjon - og sånn blir nok alle mine oddetallsjulemiddager i fremtiden. Helt til fugleinfluensaen har gjort jobben sin... Det blir jo ikke julestemning av å spise en forvokst broiler med kjøttdeig inni!

Så til dagens gladnyhet: Ni sauer ble fraktet ned fra sommerbeite (!) på Hardangervidda med helikopter i går, og ble reddet fra den sikre døden i snøen. Akkurat tidsnok til pinnekjøtt-sesongen! Jeg er ikke så begeistret for fettkanten på pinnekjøttet uansett, og spiser gjerne et av disse lammene i løpet av julen... Hvis ikke Politiet i Bergen skal testbrenne en sau også da?


2 kommentarer:

Unknown sa...

Sauer er ålreite dyr!

Nissemann sa...

Bæ-æ-æ-re lekkert! Men det ble faktisk pinnekjøtt allerede julaften, og kalkun til nyttår. Nammenam begge deler!