18. desember 2007

Nissekalender 18: Julerush

Bussblogging har blitt så in i år at det æ'kke til å holl'ut. Buss er en fin ting. Hvis alle andre tok buss, hadde jeg sluppet å stå i bilkø. Nissekalenderen inneholder i dag et nostalgisk tilbakeblikk på busstilbudet i Bergensregionen.

I gamle dager kunne min farmor og farfar fra Fana ta toget til min mormor og morfar i Os. Det var selvsagt før de giftet seg og fikk barn, og barna deres gjorde det samme. Nesttun-Osbanen ble lagt ned i 1934, det er etter sigende Norges første nedlagte jernbanestrekning. Den veien som du kjører på 20 minutter i dag, tok to timer med toget. Kanskje like greit å erstatte toget med buss da...

På Osbilene ble opprettet, og slo seg senere sammen med Fanabilene og Milderuten til Fana-Os-Milde. Den røde trekanten deres sto på alle de lyseblå bussene da jeg var liten, i tillegg til på Farfar sin jobbeveske. Og på Busstasjonen i bergen (senere Bystasjonen, nå Bergen Storsenter) var det minst ni ulike busselskaper: Fana-Os-Milde, Bergen Sporveier, Bergen Nordhordaland Rutelag, Bergen-Hardanger-Voss, Hardanger Sunnhordaland Dampskipselskap, Åsane Billag, Rutelaget Bergen-Vest, Øygarden-Sotra Rutelag og Askøy-Bergen Bil)

Men snart slo F-O-M seg sammen med Åsane billag og ble til Pan trafikk (ca 1990?). Snart feide de over Bergen Sporveier og skiftet navn til Gaia. Vest Trafikk ble navnet på de tre selskapene som kjørte vestre del av Bergensregionen, HSD slukte dem i samme jafs som de spiste BNR og BHV. Og i fjor gikk Gaia sammen med HSD og ble til Tide (det var ikke flere intetsigende greske gudenavn å velge). Nå er det ikke flere busselskap igjen i fylket, så kanskje bussene slipper å skifte logo hver gang de blir vasket i fremtiden...

Nå slår Oslo Sporveier seg sammen med Stor-Oslo Lokaltrafikk og skifter navn til Ruter. Dermed vil jeg gjerne være den første til å spå at når Bergen og Oslo får felles busselskap (det må jo komme snart, busselskapene har jo gått sammen to og to siden sekstitallet eller noe) får vi det fantastiske busselskapet "Rutetider". Den skal dere få gratis.

Forøvrig har Nissemann vært på handletur i går kveld - til fots. Bilkø er for dem som har tid til sånt.

(Wikipedia-kilder om F-O-M, Pan, Gaia, Vest Trafikk, HSD og Tide)

2 kommentarer:

Unknown sa...

Husker best bussjåførene jeg. Hos oss het de som kjørte oftest Han Fanihelvete, han BussHans og han Egil. Egil var sønn av Fanihelvete. Og fikk aldri eget kallenavn, da faren var en så vanvittig karakter at uansett hva Egil fant på, hadde faren gjort noe som var 10 ganger værre.

Nissemann sa...

Ja, sånn er det i Finmark... Det er jo godt at den yngre generasjon er litt bedre enn den eldre, da er det jo håp.