13. desember 2007

Nissekalender 13: JulestjerneNei, det er ikke Betlehemsstjernen som lyser så sterkt på østhimmelen om morgenen nå i desember. Det er faktisk ingen stjerne engang, "bare" Venus. Planeten er det tredje mest lyssterke objektet på himmelen, etter sola og månen. Om morgenen er det lett å få øye på Venus, siden den lyser sterkest av alle himmellegemene. Månen er nemlig kun en skalk nå i dag, og "går ned" rett etter solen i ettermiddag. Det er forøvrig fullmåne på julaften i år. Månen og sola går selvsagt ikke ned (det er jo jorda som snurrer), like lite som sola snur. Men det er nå engang de begrepene som har festet seg...

Hver morgen når jeg går til jobb, ser jeg Venus henge der over skolen min. Nesten som en Betlehemsstjerne, som forteller om de små barna som venter på meg inne på skolen og lurer på hva vi skal gjøre sammen i dag... Men det er ikke bare Venus du kan se på morgenhimmelen nå i desember. I vest kan du se en planet som lyser med et rødorange skjær. Du ser forskjell på planeter og stjerner ved at stjernene glitrer og funkler, mens planetene lyser jevnt. Og kanskje du gjettet at den røde planeten heter Mars...

Saturn er også synlig på morgenhimmelen, cirka midt imellom de to. Planetene "står opp" og "går ned" på akkurat samme måte som solen og månen, men blir bittelitt forskjøvet fra dag til dag. Du finner planetene på en linje over stjernehimmelen, det er den samme linjen som solen og månen følger. Kanskje finner du Saturn uten å bruke dette stjernekartet? (Stjernekartet har innlagte koordinater for Bergen, men det kan du endre om du er så uheldig å bo et annet sted)

Stjernehimmelen er fascinerende, også fordi det er ikke bare stjerner du kan se. I løpet av en kort tur ut i den friske luften kan du få med deg stjerner, planeter, kunstige og naturlige satelitter (månen er en satelitt), og kometstøv og meteorittbiter som brenner opp i atmosfæren. Er du litt ekstra godt kjent, kan du også finne fjerne galakser på stjernehimmelen - og se selve melkevei-båndet. Kometen 17P Holmes er også synlig nå for tiden, og den internasjonale romstasjonen ISS passerer over hodet ditt hver kveld - med tre astronauter om bord. Lengre nord i landet vårt kan du også se nordlys - praktfullt fyrverkeri! Og kanskje du ser Julenissens slede?

I dag går Luciatogene rundt i skoler og barnehager. For nøyaktig 23 år siden gikk jeg i Luciatoget.. Jeg var stjernegutt...

Alle linkene i dette innlegget viser til den praktfulle astronomiske kunnskapsbasen heavens-above.com. Alle data oppdateres for det stedet og tidspunktet som du legger inn. En praktfull nerdenettside som jeg bruker mye!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Kvar jul då eg var lita låg eg og såg på Venus før eg sovna i jula. Eg likar Venus. Fint innlegg.

Nissemann sa...

Enig med deg, Venus er flott. Og takk for respons, jeg tenkte jeg skulle begynne å blogge om smale emner som interesser meg og ingen andre. Så kanskje jeg vinner Tordenbloggen 2008... :o)

Anonym sa...

Da må emnene dine bli betydelig smalere enn dette, for tema som stjernehimmelen får eg ikkje nok av. Det hender eg tar med sovepose ut på klare vinterkvelder for å sjå på himmelen. Det kan anbefales på det varmeste.
Ellers kom det veldig tydelig fram læreren i deg i dagens blogg. Følte at eg satt på skulebenken igjen.

Nissemann sa...

Jeg kan bli smalere, bare vent og se... Men skal dyrke populismen i dagene fremover, på søndag kommer f.eks. årets julebrus-test. Det gikk jo ikke så bra med prøvesmakingen av juleøl, så jeg får få litt hjelp av noen venner denne gangen... Men stjernehimmel er gøy, den "underviser" jeg fortsatt i - selv om jeg ikke jobber som lærer nå for tiden. Kjekt at du leser det jeg skriver, Roger!

Anonym sa...

Dette innlegget likte jeg! Lærerikt, spennende og perfekt å bruke et lite minutt på å se etter stjernebildene og planetene når de fleste er fryktelig opptatt av materielle og "navlebeskuende" aktiviteter som julegaveshopping, småløpe fra butikk til butikk for å rekke mest mulig, og hate litt innimellom pga kulda som plutselig kom..:) Flere slike, takk!!:) Å, den som kunne tatt turen ut i skogen, dratt soveposen godt rundt ørene og ligget og sett på stjernene.... (tror jeg kan få et par rare blikk om jeg gjør det her midt i Oslo..;))

Nissemann sa...

Takk, kjekt å høre. Stjernetitting er jo egentlig det motsatte av navlebeskuing... Mandag morgen lå jeg på asfalten i fire minusgrader med en barneflokk og tittet på stjerner m.m. i en drøy halvtime. Skulle gjerne hatt sovepose da.

A propos friluftsliv i bynære strøk: Jeg ble tråkket på en gang jeg sov ute. Ikke av kuer, men av et par på vei hjem fra byen.
- Det ligger noen her!
- Er han dau?
- Nei, tror ikke det.
- Her ligger en til...

Anonym sa...

Venus er vel fruktbarhetens gudinne i romersk mytologi. Romerne regjerte da bursdagsgutten den 24. ble født.
Da var det kanskje ikke så rart om Venus havnet over stallen da.

Nissemann sa...

Interessant logikk... :o) Planetene "henger" ikke samme sted hvert år, neste år vil for eksempel Mars ikke være synlig i desember i det hele tatt (fordi den er på motsatt side av solen av der vi er). Jupiter er bak solen nå, og derfor usynlig for oss. Men det har vært snakket om at "Betlehemsstjernen" var en sammenstilling mellom to planeter - som dermed ville lyse ekstra sterkt.

Gunnar Due Tungland sa...

http://www.fourmilab.ch/yoursky/

Gunnar Due Tungland sa...

http://www.fourmilab.ch/yoursky/

Er ikke denne minst like god som heavens above

Gunnar

Nissemann sa...

Siden ser lovende ut, men jeg har ikke testet den. Hvilken som er best er et vanskelig spørsmål, jeg brukte en måned på å finne ut hvilken bloggleverandør som er best... Men takk for tipset om enda en god astronomiside!