17. oktober 2006

Terrorsiktelsen utvides


Etter skytingen mot (den jødiske...) synagogen i Oslo fikk vi Norges første terrorsak i rettssystemet. Tidligere har vi bare såvidt sett snurten av en Mulla Krekar eller en Souhaila Andrawes, uten at det har utløst så mye som en enveis flybillett engang. Nå rulles derimot terrorsak nummer to opp av politi over hele landet.

Denne gangen dreier det seg om et nettverk for opplæring av unge selvmordsbombere. Små terrorceller driver lokale treningsleire rundt omkring i landet, og en av dem er lokalisert på Askøy utenfor Bergen. Her lærer de unge mennene å lage ustabile bomber som skal brukes til koordinerte aksjoner. Det var da en av disse hjemmelagede bombene gikk av i forrige uke at politiet kom på sporet av denne terrorgruppen.

Det viser seg nå at denne cellen bare er en bitte liten del av hele nettverket. Over hele landet finnes lignende selvstendige celler som eksperimenterer med sprengstoff. De har ingen kontakt med hverandre, men kommuniserer via hemmelige beskjeder i massemedia. Denne metoden ble avslørt av at en av de kodede meldingene ved en feil ble lagt ut på internett.

Kripos har etter dette satt landets Vitensentre, realfagslærere og kolonialbutikker under hemmelig overvåking. Det viser seg at flere av Norges rikeste menn har tjent store penger på å selge bakepulver til barn, samtidig som de har samlet inn tomflasker som skulle brukes til produksjon av bomber. Denne planen har hatt kodenavn "Operasjon Panter", og flere kulturpersonligheter er nå under etterforskning for medvirkning. Det ryktes at også det statseide selskapet Norsk Hydro mistenkes for medvirkning til å spre kunnskap om bakepulverbomber.

Sentralt i dette tror politiet at det befinner seg en Edderkopp. Denne Edderkoppen har kontrollert informasjonen ut til cellene gjennom sitt verv som leder for en større mediebedrift. Etter at politiet startet opprullingen har denne personen valgt å fratre sin stilling.

Justisministeren har tatt seg tid til å kommentere denne saken overfor Nissemann i dag. Han understreker at det er satt i verk flere tiltak for å få bukt med dette problemet, og ramser opp:
* En større terrorøvelse har blitt gjennomført i hovedstaden i dag. Scenariet har vært at barn har blandet bakepulver og varmt vann i plastflasker ombord på buss, trikk og tog i en koordinert, målrettet aksjon.
* Mindre penger til forskning og høyere utdanning i neste års statsbudsjett.
* Ny NRK-kanal med ufarlige tegnefilmer i stedet for vitenskapelige programmer.
* Bakepulverboksene skal merkes med "Eksplosiv" og "Oppbevares utilgjengelig for barn".

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, i tillegg har de satt opp TV-lisensen. Snakket noe om prevantiv virkning.

"cellen er en bitteliten del" hehe, den var god!

Du får jo oppsummert ALT i løpet av posten din.

Tror du Karianne Solbrekke har spredd hemmelige koder gjennom media også? Nyhetene er jo rett etter barne-tv.

Nissemann sa...

"cellen er en bitteliten del" - skulle gjerne påstått at det var en bevisst formulering, men den kom nok ved en tilfeldighet. Det er lov å ha flaks...

Hvis dette er en oppsummering av alt, kan jo du bare dele det opp i sju når du skal skrive din eminente oppsummering av uke 42... :o)

Og så vil jeg gjerne presisere at det er du som navngir TV-2 journalisten som har hatt et nært forhold til en terrorsiktet. Sånt driver Trygve Hegnar med, ikke Nissemann. Men ja, hun er helt klart involvert på en eller annen måte.

Anonym sa...

Fyrstikkbomber var tingen før i tiden.
Den gangen da terrorister enten kapret et fly eller kidnappet kjente folk.

Nissemann sa...

Jeg har fortsatt piping i øret etter ei knallbombe med stjerneskuddlunte. Stjerneskudd var fint som lunte fordi den ikke slokket når du kastet bomben. Kameraten min ropte at jeg skulle kaste den, jeg så ned på lunta og ropte at jeg hadde god tid. Og så smalt det...

Anonym sa...

Fant ikke opp kruttet, men sto nært da det smalt?

Nissemann sa...

For jeg er Nissemann, og jeg er med på alt... Kanskje jeg blir terrorsiktet for mine sprell? Kaste kinaputter i elven = faunakriminalitet? Sprenge småbomber inne i en telefonkiosk = angrep mot norsk multinasjonalt selskap? Og sprenging av legobygg )= terror rettet mot Danmarks største konsern?