1. oktober 2006

Deilige poteter!

Årets poteteferie har startet her i Bergen, men omtrent ingen barn bruker ferien sin til å plukke poteter lenger. Mange generasjoners kunnskap om poteter er i ferd med å gå i glemmeboken. Visste du for eksempel at når bøndene gikk over fra å dyrke korn til å dyrke poteter, så fikk de fire ganger så mye mat av samme åker?

Nissemann slår et slag for potetene, og presenterer i dag følgende potetsort: Mandelapoteter.

Mandelapotetene kommer fra Sør-Afrika, og kjennetegnes av en fantastisk smak av frihet. I en periode smakte de litt innestengt, men det er lenge siden nå. Mandelapotetene er mørkebrune utenpå og gule inni. Øynene er brune. Kan både kokes og stekes.

Nissemann ser frem til god potet- og purresuppe på mørke høstkvelder. Denne suppen smaker deilig av poteter, en smak som vi som oftest krydrer bort eller drukner i saus… Prøv denne:

Potet- og purresuppe

Ingredienser:
1 stor purre
1 stor løk
1 kg poteter
6-7 dl vann eller kraft
2,5 dl fløte
litt melk
40 g smør
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Grovhakk purre, finhakk løken, skrell potene og skjær dem i terninger. Sviss løk og purre i smør, ha i potetene og dekk med kraft eller vann (grønnsaksbuljong fungerer bra). Kok til potetene er ferdige. Bruk stavmikser i kjelen og mos alt, evt. bruk kjøkkenmaskin. Spe med melk eller fløte, eller en blanding, til du får en ønsket konsistens. Serveres med brød og smør.

Kilde: Matskribent Sjur Midttun, Bergens Tidende

Ps. Nissemor ler fortsatt godt av den gangen Nissemann våknet midt på natten, satte seg opp i sengen og sa: "Du må no fatta og begripa da: Eg kan'kje eta detta her foruten pota!" Pota er dialekt for poteter, og sitatet kommer fra en Ivar Medaas-sang. Sånn er det å snakke i søvne...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi sådde en nær slektning av Mandelapoteten i vår. Og høstet forrige uke en 1/4 bøtte med "kattkuka". Uår der altså...

Nissemann sa...

Og jeg hadde uår i gulrotåkeren. Hele avlingen ble på 14 gulrøtter, da var over halvparten mindre enn lillefingeren min... Men prøver igjen, neste år med hønsegjødsel!