5. april 2007

Påskens budskap

Som alle andre høytider er også påskens tradisjoner et sammensatt lappeteppe med litt herfra og litt derfra. Nissemann gir deg en kort oppsummering av de viktigste merkedagene.

Palmelørdag
En lørdag omtrent på denne tiden i 1986 ble Sveriges statsminister Olof Palme skutt og drept i Stockholm. Til minne om hans siste spasertur fra kinoen går mennesker over hele kloden i tog og vifter med symbolske palmegrener denne dagen.

Askeonsdag
En viktig dag for landets satanister. Kirker som brenner på denne dagen skal visstnok gi Satan ekstra glede, siden de da ikke kan bli brukt i feiringen av den kristne påsken.

Skjærtorsdag
Båtfolket setter pris på noen fridager på våren. De som liker ordentlige båter, bruker de røde dagene til å pusse på treverket, vaske og skure, olje og lakke. Resten av båtfolket kaster yoghurtbegeret (også kalt tupperware) på sjøen og setter kursen rett vest. Siden det er over et halvt år siden sist de var ute, havner de på det samme skjæret hvert år. Derav navnet skjærtorsdag



Kaptein Nissemann på vei rett mot et skjær, i sin stolte polyetylenskute. Bildet er tatt i påsken 2001, sannsynligvis på skjærtorsdag.

Langfredag
Opprinnelig var langfredag den dagen vi skrudde klokka tilbake. Etter omleggingen til den gregorianske kalenderen har vi nå gått over til å stille klokken litt før påske, i tillegg til at vi nå skrur klokken frem om våren. Men navnet henger fremdeles igjen.

Påskeaften
Den nederlandske oppdageren Jakob Roggeveen oppdaget en øy i Stillehavet på denne dagen i 1722. Da han hørte at innbyggerne kalte øya Påskeøya, kalte han denne dagen for det samme. Og Påskeøya på nederlandsk heter Påskeaaften.

Første påskedag
Ordet påskedag har en annen opprinnelse enn påskeaften. Fjellfolket har også sine ritualer i påsken, og etter tre-fire dager på hytta begynner kjedsomheten å bre seg. Hytta er gravd frem fra snøen, veden er tint, yatzyblokken er fullskrevet og kryssordet fra i fjor er endelig ferdig løst. Dermed er det ikke så mye igjen å ta seg til enn å gå på ski. Opprinnelig het dagen Fyrste på-ski-dag, siden det gjerne var årets første skitur. Navnet har blitt litt omskrevet med årene.

Andre påskedag
Denne dagen er oppkalt etter bergenseren André Hansen. Hansen var en notorisk fjell- og sjøhater, og heller ikke noe religiøst menneske. Han grunnla en sekt som tilbrakte påskeferien i storbyen, og som gikk på kafe eller ruslet rundt i gatene om dagen, trakk til diskotekene eller pubene om kvelden, eller de slappet av med en kveld på kinoen. Dagen ble lenge bare kalt Andre-dagen, men fikk etter hvert navnet andre påskedag. Denne sekten har fortsatt mange medlemmer, og står for den dominerende måten å feire påsken på i vår kultur.



Nissemor besteg (med skinnegående transport, riktignok...) Bergens laveste fjell og bypåskens helligste påskepilgrimsmål i påsken 2002.

* * *

Tidligere skrevet om helligdager (ferie på røde dager):
God jol

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha, joda gøy med litt blasfemi sånn dann og vann. Skal ta en titt på min favorittfilm Life Of Brian i morgen tror jeg.

Nissemann sa...

Hei du, dette er ikke blasfemi! Sist jeg sjekket betydde det ordet å spotte en gud. Dette er bare lek med ord. Jeg tror jeg holder meg utenfor definisjonen av blasfemi, det er jo tross alt straffbart etter straffelovens § 142. Og så gøy er det jo ikke...

(Den siste som ble dømt for blasfemi i Norge, fikk forresten 10 kroner i bot... Kanskje jeg prøver med litt blasfemi seinere?)

Anonym sa...

Kanskje ikke ren blasfemi, men mye i samme ånd som filmen jeg nevnte. Og den går langt i å latterliggjøre kristendommen og alle fundamentalistene.

Nissemann sa...

Filmen "Life of Brian" viser bare hvor mye oppstyr det kan bli rundt en person som ikke engang påstår å være guds sønn. Tenk hvordan det ville gått hvis en mann plutselig sa at han var det... :o)