2. april 2011

Nissemanns Matematiske Påskeegg 2011

Nå nærmer det seg vårens høydepunkt, nemlig påsken. Noen drømmer om å spikres til et kors på Filippinene, andre vil grille og grilles i hytteveggen mellom spredte snøflekker. Selv gleder jeg meg til å dele årets Matematiske Påskeegg med deg.

Nøtter hører ikke til påsken. Nøtter modnes om høsten og tørkes til jul. I påsken er det egget som er symbol på vår og nytt liv. Inni egget ligger et nytt liv, men for å overleve må eggeskallet hakkes. Mine egg har hardt skall og krever at du kan bruke ulike matematiske verktøy.

Hver røde dag i påskeferien serveres du et nytt frokostegg her på bloggen. Vi starter på palmesøndag, og deretter skjærtorsdag, langfredag, påskeaften, første og andre påskedag. Nytt av året er at alle svar skal registreres etter at sjette og siste oppgave er verpet, andre påskedag. Rettelse: Vi gjør det på vanlig måte. Legg igjen svar og gjerne en kort forklaring som kommentar til hvert egg. Kommentarene forblir skjult til jeg publiserer dem, etter at svarfristen har gått ut. Og svarfristen er 2. påskedag klokken 20, for samtlige seks egg.

Gode matematikkoppgaver har lite å lese og mye å tenke. Det tar et minutt å skjønne oppgaven, men en time å løse den. Og en god oppgave skal kunne løses på ulike måter, enten med teoretisk matematikkunnskap eller med beinhard logikk.

Seks matematiske påskeegg fra en frittgående hane

For å korte ventetiden kan du ta en titt på tidligere sesonger:

Vi blogges på palmesøndag!