21. april 2011

Fisketuren

[ Nissemanns andre matematiske påskeegg 2011 ]


Q: Hvor mange fisk fikk vi?


Mitt navn er Matteus Paasche-Egge, og jeg er litt over middels interessert i tall. Jeg synes ikke det er noe rart i det, siden hele min familie også er litt over middels interessert i tall. Denne påsken skal du få tilbringe sammen med oss, og i dag skal du få være med på fisketur med hele min familie.

Fisketur er en fin måte for å sikre middagen. Så gøy å få mye fisk! Så i går lagde vi en rask frokost med eggerøre før vi dro ut på fisketur. Ungene koste seg med å telle fiskene etter hvert som vi halte dem opp i båten, mens min kone Anna (Anna-Lyse på grunn av hårfargen, og for å unngå forveksling med min spinkle tante Anna-Gram) er mest opptatt av vekten på filetene. Selv foretrekker jeg å regne ut fiskens BMI i hodet, etter hvert som den blir veiet og målt.Det ble god fangst på fisketuren. Jeg fikk tre fisk mer enn min kone Anna-Lyse, hun fikk dobbelt så mye som min sønn Odde, og min datter Pia fikk halvparten så mange som Odde. En av oss fikk sju fisk.

Hvor mange fisk kan det ha vært totalt?

Her finnes det flere løsninger, du får ett poeng for hver riktige løsning du finner.


Legg inn svaret ditt som kommentar til denne bloggposten. Din kommentar forblir skjult til svarfristen går ut, andre påskedag klokken 20. Hvis du vil dele en kort forklaring på hvordan du fant svaret, er det lov - men det gir ikke ekstra poeng i år.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Prøver meg igjen :-)

Finner to løsninger:
7+4+2+1=14
Eller (med en fantastisk fiskelykke)
31+28+14+7=80

Anonym sa...

JEG FIKK 7 FISK, MIN KONE FIKK 4 FISK, MIN SØNN FIKK 2 FISK OG MIN DATTER FIKK 1.

Hilde Hemmer sa...

Enten 14 (1+2+4+7)eller 80 (7+14+28+31). Anna-Lyse og Odde fikk et like antall fisker, og kan dermed ikke ha fått 7.

Hilde sjef sa...

Matteus 7
Anna Lyse 4
Odde 2
Pia 1
Til sammen 14

ELLER
Matteus 31
Anna Lyse 28
Odde 14
Pia 7
Tilsammen 80

Geir Myhr sa...

Siden både Odde og Anna Lyse fikk et antall fisk som er delelig med to, må det være du selv eller Pia som fikk 7 fisk. Dersom du fikk 7 fisk, fikk dere tilsammen 7+4+2+1=14 fisk, mens dere fikk 7+14+28+31=80 fisk, dersom Pia fikk 7 fisk.

Nissemann sa...

Mange gode løsninger og resonnementer over her. Her er mitt løsningsforslag / fasit:

Det er kun mulig å få hele fisker. Odde og Anna-Lyse vil derfor alltid få et partall antall fisk, siden de får dobbelt så mange som andre familiemedlemmer. De to løsningene må derfor være at Matteus får 7 fisk eller at Pia får 7 fisk. Og litt utregninger viser da at summen blir enten 7 + 4 + 2 + 1 = 14 fisk eller 31 + 28 + 14 + 7 = 80 fisk.

Nissemann sa...

Poengberegning for denne oppgaven:

Moldeklev 2
Hilde 2
Geir Myhr 2
Hilde sjef 2
Elin Helen 2 (en løsning gitt muntlig)
Tobias 1 (løsning gitt muntlig - på fisketur!)