25. april 2011

Bursdagsutfordringer

[ Nissemanns sjette og siste matematiske påskeegg 2011 ] 


Q: Når har kvinnene i familien min bursdag?


Mitt navn er Matteus Paasche-Egge, og jeg er litt over middels interessert i tall. Jeg synes ikke det er noe rart i det, siden hele min familie også er litt over middels interessert i tall. Denne påsken skal du få tilbringe sammen med oss. I dag trenger jeg hjelp til å huske noen bursdager.
Den første dagen i hver måned pleier jeg å sette meg ned og prøve å huske alle bursdagsdatoene i den måneden. I år (2011) er det en måned som blir ekstra bursdagstravel. I løpet av denne måneden er det nemlig tre viktige bursdager jeg må huske på: Min mor Alge-Barbra, som jobber som havforsker, min kone Anna-Lyse og min datter Pia. Og jeg er ikke så flink til å huske.

Men jeg har noen huskeregler. De har bursdag på ulike datoer. Alle tre har bursdag på oddetallsdatoer. Og alle tre har bursdag på en lørdag. I tillegg er jeg ganske sikker på at ingen av dem har bursdag den første dagen i måneden. Tror jeg.

Alderen er enkel å huske akkurat i år, siden alle tre er dobbelt så gamle som datoen de er født. (f.eks. 2. januar = 4 år, 20. mars = 40 år)

Men hva er bursdagsdatoene? Og hvem har bursdag når? Og til slutt: Hva skal de få i gave?


Fint om du kan hjelpe meg med å finne svar på disse spørsmålene. På det tredje spørsmålet må du finne et logisk, men ikke-matematisk svar. På dette spørsmålet kan flere svar godtas.


Legg inn svaret ditt som kommentar til denne bloggposten. Din kommentar forblir skjult til svarfristen går ut, andre påskedag klokken 20. Hvis du vil dele en kort forklaring på hvordan du fant svaret, er det lov - men det gir ikke ekstra poeng i år.

6 kommentarer:

Hilde Hemmer sa...

Pia blir 6 år 3.12. Anna-Lyse blir 34 år 17.12, og Alge-Barbra bli 62 år 31.12.

Til Pia foreslår jeg denne http://bit.ly/qV8Gk. Hun får også en grafisk kalkulator, så hun kan begynne å studere trigonometriske funksjoner.


Til Anna-Lyse foreslår jeg at du får gullsmeden til å lage en ring formet som et Møbius-bånd. Og så kan hun få denne i tillegg http://bit.ly/gWmbzm


Alge-Barbra spøker stadig med at hun er blitt glemsk, så hun får denne http://bit.ly/1ODwiU.
Og så kan hun få Stubhaugs biografi over Niels Henrik Abel.

Espen W. Refseth sa...

Hei, forvirrede ektemann.
Din datter fyller 6 år 3.desember i år
din kone blir 34 år 17.desember
din mor fyller 62 år den 31.desember

-Gave til disse kjære kan være så mangt, men jeg er ganske sikker på at din mor er lei av å få ukurrante julegaver på sin bursdag som også er nyttårsaften. Jeg foreslår du spandere cruise på hele gjengen. Husk å kjøpe lørdagsgodt, for det er jo som du sa: LØrdaG.

Geir Myhr sa...

I 2011 forekommer 3 oddetallslørdager i samme måned 3 ganger; januar, oktober og desember. I januar og oktober inkluderer dette den første dagen i måneden. Da står vi igjen med desember, og datoene er 3., 17. og 31. Pia blir 6 år den 6. desember og bør få en førsteutgave av Calculus og en kuleramme, Anna-Lyse blir 34 den 17. desember og bør få en kjegle hun bake kjeglesnittkaker (også kjent som krumkaker) med. Alge-Barbra blir 62 den 31. desember og bør få et brett med gyldne snitter.

Hilde sjef sa...

Hvis du ikke har ombestemt deg med tanke på at noen av dem har bursdag første dagen i måneden, så er desember den travle måneden. Pia fyller 6 år 3.desember, din kone blir 34 år 17.desember og din mor blir 62 år på selveste nyttårsaften, 31.desember.

Pia må få ski til bursdagen, din kone fortjener et spaopphold og mor kan få et akvarium.


Godt det er jobb igjen i morgen, dette er jo langt mer krevende ;)
Godt jobbet, Jonny-Nissemann-Matteus! Gleder meg alt til neste påske :)

Nissemann sa...

Mange gode løsninger og resonnementer over her. Her er mitt løsningsforslag / fasit:

De tre dagene må være den 3., 17, og 31. i en måned, siden de alle skal være oddetall, ligge på samme ukedag (må være to uker mellom) og ikke er den første i måneden. Altså må alderen være 6, 34 og 62 år. Måneden må være desember, for det er eneste gang i 2011 at disse tre datoene faller på lørdager. Altså: Pia blir 6 år 3/12, Anna-Lyse blir 34 år 17/12 og Alge-Barbra blir 62 år den 31/12.

Og i gave kan de for eksempel få et gull-egg. Matteus har jo en arv å bruke opp.

Nissemann sa...

Poengberegning for denne oppgaven:

Hilde 3
Geir Myhr 3
Hilde sjef 3
Refseth 3

Ekstra kompliment til Hilde og Geir for strålende gavetips!