12. april 2008

Ukens Nissemann: Espen Ottosen


Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband. Ja, du har sett ham før - på Holmgang 100 ganger.

Jeg holdt på å kjøre av veien da jeg hørte Espen Ottosen på Ukeslutt i dag. Ottosen er en mann jeg respekterer for hans mot, og han formulerer seg godt og uttaler seg konsekvent. Det er bare det at jeg som regel er konsekvent uenig i det han sier...

Skilsmissen mellom stat og kirke kom et godt skritt nærmere denne uken, med nesten full støtte i Stortinget. Og selvsagt full motstand fra enkelte krefter innen kirken, for eksempel Espen Ottosen i Normisjon. Verst var det visst at kirken selv skal få velge biskoper. Han frykter at kirken vil gå i en gal og delvis absurd retning. Nei, vi kan jo ikke overlate styringen av kirken til medlemmene - det er jo nødt til å bære galt avsted.

Espen Ottosen: Det er ikke folket som skal velge biskoper, det er medlemmene i kirken. Selvfølgelig skal ikke ateister stemme ved menighetsrådsvalg. De skal nemlig ikke være medlemmer heller. Hva med å sende et brev til alle kirkens medlemmer og finne ut hvem av dem som faktisk vil være medlem? (og hvem som allerede egentlig er utmeldt...) Ja, vet at det ikke er din jobb - men det angår sakens kjerne.

For 17 år siden var jeg på Generalforsamling med Norsk Luthersk Misjonssamband her i Bergen. Kanskje Ottosen var der også? Der hadde alle landets NLM-foreninger sendt sine representanter for å bestemme over organisasjonen. Det vil si at alle de flittige misjonskvinnene med basarene, yngres-lagene, unge røster-korene og barne- og ungdomsleirene hadde sendt en mann for å representere seg. For kvinner hadde ikke stemmerett. Sånn var det inntil for få år siden. Bærer det galt avsted nå, og delvis i en absurd retning, Espen Ottosen?

Nissemann gratulerer kirken med selvstendigheten, og ønsker lykke til med valgene av nye biskoper etter hvert. Jeg skal selvsagt holde meg unna kirkens indre prosesser, men har tidligere tillatt meg å spekulere litt i hvem som kunne blitt biskoper hvis det hadde vært direktevalg. Med 3% oppslutning ved menighetsrådsvalgene (noen steder bare et par titalls stemmer) er det jo ingen problem å utføre et bispe-kupp!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hadde ikke tenkt over det før, men det er jo et ekstra pluss ved separering av kirke og stat om kirken nå plutselig skjønner selv at automatisk medlemskap i en religion blir litt feil.

Nissemann sa...

Nå er du urettferdig, det er ikke Kirken som melder inn småbarn - det er foreldrene. Jeg tror vi får en "folkekirke" nå som kommer til å befatte seg med dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse - og julegudstjeneste. De aktive, "personlig kristne" vil nok finne seg andre kirker å gå i. Men det er vel helt greit, hvis det er det folk vil?

Anonym sa...

Heia folkekirka! :-D Jeg tipper vi skal klare å favne noen av de "akitve"/"personlige"/"bekjennende" etc. etc. også, men vi får se.

Takk for at du svarer Minneapolise så ryddig, Nissemann, så slipper jeg å gjøre det (uryddig).

Ellers tillater jeg meg å påpeke at NLM og Normisjon (ennå) ikke er samme organisasjon. Og, siden rett skal være rett, så er Ottosen ansatt i NLM (Misjonssambandet), ikke i Normisjon. Men det stemmer at han er informasjonsleder.

Jeg er forresten som oftest uenig med ham, jeg også. ;-)

Nissemann sa...

Ja, jeg tror du klarer å både nå de aktive og de folkelige - men det er tror jeg ikke alle gjør. Og takk for korrigering av den pinlige feilen med Normisjon / NLM - jeg brukte mye tid på å finne riktig tittel, men slurvet med organisasjonen. Jeg har nok ikke den oversikten jeg en gang hadde... :o) Misjonssamband, misjonsforbund, misjonsselskap, santalmisjon, normisjon, indremisjonsforbundet, vestlandske indremisjon, kruss, nkss, forbundet, pinsevenner, frikirke, bergenskirke, levende ord, oasebevegelsen, skjærgårdsgospel, vitnene, adventistene, retreat, diverse leirsteder - er det rart det begynner å gli litt sammen i hodet mitt? På tide flere slår seg sammen, spør du meg...

Espen Ottosen har nå blitt Ukens Nissemann, og det gjør at han senere kan få Nissemanns Æresmedalje. Den tildeles folk jeg som oftest er uenig med, når de for en gangs skyld kommer med et fornuftig utspill. Det kan jo være det skjer en dag...

Anonym sa...

Uansett så trengs det ikke feires så voldsomt når en ny biskop blir innsatt (eller hva det nå heter), Smellet ved big bang, kan ingen overgå....

Anonym sa...

Skal ikke se bort fra at kirken kan komme til å gå i både "gal og delvis absurd retning" om jeg får med meg noen venner og kupper de neste menighetsvalgene.
Moahhahaaaaa

Nissemann sa...

Simen: Det er mange grunner til å feire et bispeskifte...

Dnort: Ja, jeg glede-gruer meg til det (eventuelt) skjer!