1. april 2008

Å bruke Google Reader

Velkommen til første time på Nissemanns bloggskole.
Dagens læringsmål:

 • Du har en konto på Google Reader
 • Du kan legge inn feeden (en link) til blogger du følger med på
 • Du kan stjernemerke bloggposter du ønsker å følge med på

Det er mange tjenester som er tilgjengelige på nettet, og mange av dem dekker behov du ikke ante at du hadde. Google Reader er forhåpentligvis et program du vil innse at du har savnet. Jeg bruker mange nett-tjenester, men de viktigste kan sorteres i tre kategorier: Nettbankene og alt som fungerer sammen med dem (e-faktura, avtalegiro, nedbetalingsplan, årsoppgave), epost og alt som fungerer sammen med den (facebook, finn.no, google groups, diverse bestilt reklame) og rss-feeder med alt det innebærer (blogger, automatiske søk, nyheter og andre delte lister). Ved å knytte flest mulig tjenester opp mot disse tre standardene, slipper jeg å bruke lang tid på å sjekke mange ulike sider på nettet etter oppdatert innhold.

En feed (innmating på norsk) er en oppdatert liste over oppslag på en bestemt side, treff på et bestemt søk eller i en bestemt kategori. Feed er en standardmåte å sortere innhold på som brukes på blogger, nyhetsgrupper og nettaviser med mer. Ved å legge flere feeder inn i Google Reader får du en samlet oversikt over alt nytt innhold på ett sted. Du aner ikke hvor praktisk det er før du har forsøkt det!

Her er tre blogger du bør lese. To av dem er ganske passive for tiden, men det gjør ingenting. Du får melding i feedleseren din når de legger ut et nytt innlegg.

For å komme i gang, går du til adressen http://reader.google.com/ og logger deg inn. Du kan logge inn med en Google-konto, for eksempel en Gmail-, Picasa- eller Bloggerkonto. Har du ingen av disse, er det bare å opprette en ny. Vel fremme i Google Reader er det bare å trykke på ”Legg til abonnement”, der limer du inn url-adressen til bloggen du ønsker å følge med på. Legg til tre eller flere blogger du pleier å lese, og se hvordan du lett får oversikt over hvilke innlegg du ikke har lest. Neste gang du logger inn, kommer nye innlegg opp med fet skrift – enkelt og oversiktelig. Hvis du legger igjen en kommentar på et innlegg, kan du merke den med stjerne slik at det er lett å følge med på kommentardialoger.

Flere tips:

 • Legg til Google verktøylinje i nettleseren din (funker i hvert fall i Internet Explorer), da får du en knapp som tar deg rett til Google Reader.
 • La Google huske deg når du logger inn, så slipper du å logge inn hver gang du vil sjekke readeren din.
 • Bruker du Opera, får du opp et feed-tegn på URL-linjen dersom det er en feed du kan abonnere på her. Opera inneholder egen feed-leser, men jeg liker Google reader bedre.
 • Mange aviser tilbyr feed på nyheter i bestemte kategorier, sjekk avisene du pleier å lese.
 • Technorati forteller deg hvem som linker til din nettside eller din blogg. Du kan abonnere på feeden og få varsel når noen linker til deg.
 • Ving tilbyr rss-feed på billige sydenturer fra din nærmeste flyplass.
 • Se etter rss-symbolet på nettsider du besøker, og legg til feeden i din Google reader. Det ser slik ut:

Jeg kommer tilbake til Google Reader seinere, når du skal lære å dele elementer fra andre blogger på bloggen din. Her er flere temaer jeg har lyst til å skrive om i bloggskolen:

 • Å legge inn feeder i menyen
 • Å sette inn fotoalbum i menyen
 • Å legge inn youtube spilleliste i menyen
 • Å få statistikk for besøk på bloggen din

Hva vil du lese om neste gang?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Interessant nok for den som ønsker å få sin aktivitet på nettet styrt av Mr. Google.

Jeg handler ut fra følgende prinsipp: Jo vanskeligere du gjør det for deg selv på nettet, jo vanskeligere blir det for andre å spore opp informasjon om deg via nettet.

Nissemann sa...

Hmmm, har du sett filmen Conspiracy Theory med Mel Gibson? Noe sier meg at du vil like den... All nettrafikken din kan spores av Kripos eller andre som har lyst og penger uansett. Det er ikke Google jeg er redd skal banke på døren min en dag. Og jeg er opptatt av å gjøre nettet lettvint. Men jeg er jo bare en enkel mann...

"Mange av dere liker sikkert Øystein (Sunde) sine tekster, og det er jo forståelig. Jeg ser jo at dere er enkle mennesker..." Sitat Halvdan Sivertsen - på konsert med Sunde

Anonym sa...

Takk for fin omtale og link :)

Anonym sa...

Hva skal vi gjøre for å få han flisespikkeren på banen igjen?
Jeg skal til Bææærrrrgen på mandag, ja faktisk skal jeg søke husly hos ham for natten.

Ka om vi synger Nystemten tostemt? Mange, mange, mange ganger? Jeg kan ikke aenstæmmen. Kan vel strengt tatt ikke førstestemmen heller. Så det burde jo kanskje gå?

M:)rten

Nissemann sa...

Kvitveis: Bare hyggelig, du er jo tross alt Bloggelite i mine øyne.

Morten: Nei, si det. Du kan jo si til Kjetil at han er nevnt, og dermed ikke glemt. Og så kan det være at det hjelper hvis du lover å ikke synge Nystemten, verken enstemt eller tostemt...

Anonym sa...

Siden jeg er en komplisert mann gjør jeg det mest mulig komplisert for meg selv.

Anonym sa...

Hva skyldes all denne smigeren mon tro? ;-)

Det blir nesten for mye å være nevnt i så godt selskap.. Nesten!

Men se, det hjalp!

Godt tiltak dette, Nissemann! Dette kan mange ha bruk for. Google-teamet klapper sikkert sammenhengende nå. Med hendene altså. De klapper neppe sammen.

Anonym sa...

Jeg har vært litt nysgjerrig på google reader. Bruker bloglines selv, og er fornøyd med den, men om google er ennå bedre skal jeg vurdere å bytte over.

Liker den stjernefunksjonen, har greit oversikt over kommentarfelt i wordpless blogger gjennom dashbordet, men glemmer ofte hvor jeg har tråkket rundt andre steder. Bruker stjernene i mye i gmail når jeg får mailer jeg må huske å svare på senere, så det hadde vært praktisk.

Nissemann sa...

Kjetil: Kanskje du også er et "enkelt menneske", og liker å høre hyggelige ting om deg selv? Og at det var med på å lokke deg tilbake til Flisespikkeriet ditt? Jeg kan i hvert fall leve med den tanken.

Minneapolise: Jeg har aldri forsøkt Bloglines, vet ikke hvilket av dem som er best. Stjernemerking pluss delte elementer gjør at jeg trives godt med Google Reader. Men stjerner fungerer bare på blogger du abonnerer på, jeg slenger ofte inn kommentarer rundt omkring uten å abonnere - og går meg sånn sett fortsatt vill. Wordpress.com var fin sånn... Av og til husker jeg å krysse for å få oppfølgingskommentarer til gmailen min, det er jo kjekt. Jeg liker liksom Google bedre enn Microsoft, på en måte...

Anonym sa...

Et "enkelt menneske"? Jeg? Jo kanskje. Men i såfall ergerlig at jeg er avslørt. Eller kanskje jeg prøvde å gjøre meg selv kostbar. Det klarte jeg da helt fint!