27. september 2007

Tall og tull

Aftenposten holder på med en quiz-serie om skolepensumet. Nå er turen kommet til 16 spørsmål om tallsystemer. Sånt er moro, ta gjerne hele testen. Men hvis du ikke gidder det, sjekk dette spørsmålet her - og legg igjen ditt svar som kommentar til denne posten.Her kan du se Aftenpostens "fasit"...

10 kommentarer:

Örn sa...

Dette er da vitterlig feil.
a=10
b=11
c=12
d=13
e=14
f=15

Stusset ogsá pá den siste nötten.
hvis 27 i x-tallsysent =20 i titallsystemet.
Ná er det ei stund siden matte og vidergáende. Men fasitten sier at det er et 7-tallssystem, Men kan et tall i 7-tallsystemet ende i sifferet 7? Verdien 20 i et 7-tallssytem skrives vel som 26?

Husker tydeligvis fryktelig dárlig fra gymnaset.

Nissemann sa...

Jeps, det mener jeg også. Og Wiki... Jeg grublet også mye på den siste, men fikk det til å bli 7-tallssystem med en viss logikk. Men seff, da skulle det stått 26(7) som er lik 20(10). 7-tallet brukes jo ikke i 7-tallssystemet, der brukes sifrene 0 til 6. Godt du er enig, matematikere jobber best på lag...

Örn sa...

Topp! Ná kan vi sammen disse aftenposten:)

Nissemann sa...

Jeg er med! Det betyr at Aftenposten klarte 14 riktige svar av 16, og det er det samme som jeg klarte... Men det får vente til i morgen, er for trøtt nå!

Anonym sa...

Hyggelig å få fordommene sine bekreftet! Journalister er jo alle idoter når det gjelder tall; det vet jo tilogmed folk som ikke har vært på NTH!

Nissemann sa...

Fordommer blir aldri bekreftet, du får bare rett av og til. Hvis jeg sier at alle belgiere er pedofile, så har jeg nok rett i noen få tilfeller. Det betyr ikke at fordommen er riktig... Men mange journalister er ikke så fryktelig flinke med tall. Nokså logisk, siden mange er svært flinke med ord - og alle har jo sine svake sider.

Anonym sa...

Flinke med ord, men ikke med rettskrivning.
Stakkars typografer. De fikk alltid skylda før. Trykkfeil. Særlig...

Nissemann sa...

Godt poeng, Dnort. Det er forskjell på skrivefeil og trykkfeil. Og i dette tilfellet: Regnefeil...

Anonym sa...

Javisst ja. Det var vel en typograf som ikke ville ha en "F" der fordi han forvirret den med "F***" som er et stygt ord.
Og sånt kan man jo ikke ha i Aftenposten!

Nissemann sa...

Helt riktig, Aftenposten er faktisk den nettavisen i Norge som bruker færrest F-er! Dette ble bevist i en smal studie jeg nettopp utførte av tre-fire forsider.