15. mai 2007

Jublet med tre fingreSerbiske Marija Šerifovic jublet ved å vise tre fingre på hver hånd da hun fikk 12 poeng fra Bosnia-Hercegovina i lørdagens Melodi Grand Prix. Dette reagerte flere bosniere på, da de assosierte dette symbolet med serbiske soldaters hilsen under krigen på Balkan på nittitallet. Opprinnelig var dette et symbol på den tre-enige gud, men nå brukes det også som et nasjonalsymbol for Serbia. Begge deler oppleves støtende for det muslimske nabolandet.

Nissemann skal ikke begi seg inn på en rett-og-galt-diskusjon, men episoden viser hvor lite som skal til for å utløse reaksjoner på Balkan for tiden. I stedet vil jeg sammenligne med en annen finger-episode:Stabæk-spiller Inge Andre Olsen viste Vålerengas supportere hva han egentlig synes om dem. I ettertid har han påstått at han bare skulle plukke seg litt i nesen. Du gjør ikke det foran fullsatt Ullevaal, Inge Andre! Her er forklaringen han burde brukt:

"I Arendal der jeg kommer fra er dette en gammel måte å hilse hverandre på. Vi viser opp den lengste fingeren vi har, fordi det er et symbol på langt vennskap. Vi knytter resten av hånden for å vise at vi er sterke sammen. Og så løfter vi fingeren høyt for å ære gud."

Da hadde han nok sluppet boten på 5.000 kroner...

Ingen kommentarer: