2. juni 2007

God Pølse!

Denne helgen feirer alle verdens kristne den store høytiden Pølse. Det er den tredje store høytiden på denne tiden av året (påske – pinse – pølse), og den består av Pølseaften og Første Pølsedag. Andre Pølsedag var lenge en helligdag, men er nå vanlig arbeidsdag. Fredag før Pølse kalles ofte for Lille Pølseaften, mens tirsdagen etterpå kalles Gulpetirsdag. Pølse feires til minne om helgen da Jesus og disiplene grillet pølser ved Genesaretsjøen. Vi leser fra Evangeliet etter Bacchus, kapittel 12:

1 Jesus og disiplene reiste da derifra, og ned til stranden ved Genesaret for å spille volleyball og brenne bål. 2 Det gikk noen griser på markene like ved, og Jesus sa til disiplene: ”3 La oss fange en gris og henge den opp i ilden. På den måten kan vi steke kjøttet i stedet for å koke det. 4 Jeg er så lei av kokt grisekjøtt.” 5 Og disiplene gikk ut og fanget en gris og begynte å hugge ved. 6 Judas ble irritert på Jesus fordi han alltid måtte gjøre drittjobbene, mens Jesus lå igjen på stranden og slikket sol. 7 Men de andre disiplene sa: ”Du er bare misunnelig, Jesus synes bare at musklene dine har godt av litt trening!” 8 Og Judas skjønte at han var nedstemt, og fortsatte å jobbe. 9 Da disiplene kom tilbake med veden, fyrte Jesus opp et stort bål og stekte grisen godt i flere timer. For disiplene var sultne og hadde gått langt, og varmen fra veden var god. 10 Og da grisen var ferdig stekt, spiste de og koste seg med resten av vinen fra bryllupet i Kanaa. 11 I tillegg grillet Jesus fem fisk og to pølsebrød fordi han ble litt lei av svinekjøtt. 12 Utpå kvelden sovnet Lasarus, men Jesus vekket ham opp igjen uten problemer. 13 Og mens flammene gikk over i glør, fortalte Jesus om når foreldrene hans grillet lamunger utenfor Betlehem den natten han ble født. 14 Alle disiplene lo og syntes at Jesus var en fin fyr.På bildet ser du Nissemann feire Pølse for to år siden, da høytiden kom samtidig med 17. mai-feiringen (les mer om 17. mai-feiring). Nissemann har på seg et spesielt hodeplagg som er håndlaget, men dette har ingenting med feiringen av Pølse å gjøre. Det var bare litt kaldt denne dagen.

Det var for øvrig vers 4 og 11 i denne teksten som var oversatt litt feil i den bibelen Muhammed bladde i 600 år seinere, men den historien skal du få høre en annen gang!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du liker å leke med ilden...

Var det forresten ikke en av disiplene som her Leif Vidar..?

Anonym sa...

Godt å se at du følger Jesu eksempel. ;-) Jeg har feiret pølse i dag, og Skaperverkets dag, det ble en fin kombinasjon.

Nissemann sa...

Dnort: Jeg lekte med ilden da vi grillet pølser i ettermiddag. Det var et deilig måltid, med både fisk og kjøtt i tillegg. Og min mor...

Harald: Min nærkirke feiret også pølse i dag, det var klokkeklang både tidlig og seint! Jeg fulgte selvsagt Jesu eksempel og grillet fisk ved siden av.

Pølse feires over hele verden. I dag har det blitt satt verdensrekord i pølsespising, Joey Chestnut spiste 59 1/2 pølse på 12 minutter! Noen er mer religiøse enn andre...