3. desember 2010

Nissekalender 3: Julestjerne

Nei, det er ikke Betlehemsstjernen som lyser så sterkt på østhimmelen om morgenen nå i desember. Det er faktisk ingen stjerne engang, "bare" Venus. Planeten er det tredje mest lyssterke objektet på himmelen, etter sola og månen, og kalles både "morgenstjernen" og "aftenstjernen" avhengig av når på dagen den er synlig. Om morgenen er det lett å få øye på Venus, siden den lyser sterkest av alle himmellegemene. Månen er nemlig kun en skalk nå i dag, og "går ned" rett før solen i ettermiddag. Det er forøvrig fullmåne 21. desember i år, samme dag som sola snur. Månen og sola går selvsagt ikke ned (det er jo jorda som snurrer), like lite som sola snur. Men det er nå engang de begrepene som har festet seg...

Det er ikke bare Venus du kan se på stjernehimmelen nå i desember. Om kvelden kan du se en planet som står opp i øst (der solen kommer til syne om morgenen) og stiger høyere opp på sørhimmelen utover kvelden. Du ser forskjell på planeter og stjerner ved at stjernene glitrer og funkler, mens planetene lyser jevnt. Planeten du kan se er den største i solsystemet vårt, og den er kjent for sine fire store måner. Disse er synlig fra jorden med en helt vanlig turkikkert. Kle deg godt en kveld, og ta med deg kikkerten på en mørk plass. Verandaen er perfekt, for den vender ofte mot sør og har et rekkverk du kan støtte armene på for å holde kikkerten i ro. Slå av alle utelys og lys i vinduene bak deg og nyt synet av månene. Kanskje du ikke ser alle fire, hvis de er foran eller bak planeten. Og planeten heter selvsagt Jupiter.

Det var planetene. Du kan også se massevis av stjerner, noen stjernetåker, kanskje Melkevei-båndet (hvitfarget bånd over himmelen fordi du ser inn i og tvers gjennom hele vår galakse), kanskje noen satelitter ("kjører" over himmelen og er synlige i ca ett minutt) og muligens noen stjerneskudd. Stjerneskudd er ikke stjerner som dør, hvorfor i all verden skulle de stå helt stille og brenne i 10 milliarder år og så plutselig dø i en enorm hastighet? Stjerneskudd er støvpartikler som kommer inn i jordens atmosfære, bremser opp og tar fyr på grunn av friksjonen (luftmotstanden). Brennende småsteiner, tøft? Nordlys kan du også være heldig å se, det har vært observert minst to ganger i Bergen i høst. Nordlyset er (forenklet sagt) energipakker i form av lys som sendes ut av atomer i atmosfæren etter at de har blitt truffet av stråling fra solen (solstormer). Spennende, les gjerne mer om nordlys! Av og til kan du se romstasjonen ISS, med sine minimum tre astronauter ombord. Og kanskje du får øye på Julenissens slede?

Dette innlegget er langt nok, men jeg kunne ha holdt på mye lengre. Jeg henviser til et blogginnlegg jeg skrev i fjor om vinterstjernehimmelen, til dette stjernekartet (innlagte koordinater for Bergen, men det kan du endre om du er så uheldig å bo et annet sted) eller til programmet Stellarium (som er gratis, enkelt, morsomt og lærerikt, og som attpåtil finnes til iPad!)

4 kommentarer:

Unknown sa...

Merkelig. Når jeg går inn på bloggen din fra Google Reader, så kommer jeg bare inn på forrige innlegg.
Jeg leste jo nettopp innlegget ditt om Julenissen der. Her inne er det ikke.. rart.

Nissemann sa...

Ops... Google Readeren din følger litt for godt med. Jeg publiserte ved en feil i firetiden i ettermiddag, men tok det bort igjen med en gang. Nå ligger teksten om julenissen ute på bloggen. :)

Nissemann sa...

(Nytt innlegg kommer klokken 20 hver kveld)

Unknown sa...

Hehe. Ja jeg gjorde samme feilen i dag, lagde ferdig innlegget for bloggkalenderen for i morgen, og publiserte det ved en feiltagelse.
Jaja. Sånn er det!