15. desember 2010

Nissekalender 15: Juleverksted

Vi har hatt juleverksted! Ikke sånt dorull-nisse-verksted, det var med naturmateriale som hovedingrediens. Nesten helt gratis julepynt.

Det er mye rart i verden. For eksempel at en liten plastboks med kongler koster 20 kroner på Nille. Helt vanlige kongler, ikke med gullspray på engang. Og at "pyntegreiner" koster opptil 40 kroner hos juletreselgerne. Horribelt, spør du meg! Det er OK å selge en kultivert, kappet og fraktet granbusk til noen hundrelapper, men å ta betalt for avkapp er for drøyt.

I helgen var jeg ute i skogen og fant ingredienser til julepynt. Litt hadde jeg liggende i kjelleren fra før også, og til sammen ble dette rikelig nok til julepynt.


Jeg plukket med meg følgende: Noen røtter eller kvister med fin snurr eller annet stilig, noen små, glatte steiner, bjørnemose eller torvmose, skjeggelav, kvister med lav på, røsslyng, grangreiner, einer, kristtorn, stri kråkefot (fantastisk plante!), lange og tynne kvister, siv, kongler fra gran, furu og lerk, diverse frøkapsler og tørkede blomster fra bedene i hagen, runde skiver av tre som du kan sage av en vedkubbe som ikke er kløyvd. Og ellers er det jo bare fantasien som setter grenser...

Tips angående mose: Selv om det er frost på bakken, kan du finne tint mose oppetter trerøtter. Men det er ikke god mose overalt, du bør se etter mosesteder når du går tur. Og du trenger mye, nesten en bærepose til en mosekrans.

Og når det gjelder kristtorn, så trodde jeg at den var fredet. Så jeg sjekket det før jeg gikk ut i helgen, og fant ikke noe informasjon om at den er fredet. Derfor plukket jeg noen greiner, men med varsomhet og respekt. Kristtorn er en sjelden, sårbar, saktevoksende og vakker plante - jeg vil høste forsiktig fra den i mange år fremover.

Av materialer som de fleste har liggende kan du bruke følgende: Sløyfebånd, streng, fiskesnøre, knappenåler, spraylakk i gull og sølv, snøspray, blomsterpotter, oasis, diverse julepynt som kan stikkes nedi oasisen eller knytes fast, trefjøler / plankebiter, isopor-, tre- eller vattkuler (finnes med ferdigtegnet ansikt) og piperensere.

'

Ungene lagde blant annet hver sine pyntepotter. Sånne pleide jeg å lage hos min mormor og morfar, på juleverksted hver desember. Oppi potten står det en kloss av oasis, og der kunne ungene stikke nedi det de ville. Vi tok frem kassen merket med "Juleverksted", og diverse stoff og tråder. Ungene var flinke og ble veldig fornøyde med resultatet!


Jeg konsentrerte meg om mosekranser i år. Nissemor var livredd for at jeg skulle pynte inne i huset med mose, men dette er til utendørs bruk. Kransen er enkel å lage, jeg fant noen tynne greiner på ca en meters lengde som jeg bøyde til en ring og tvinnet sammen. Utenpå surret jeg siv, som jeg fant i et våtmarksområde. Dette gjorde at kransen ble tykk og solid. Utenpå der la jeg brede flak av mose som jeg surret fast med fiskesnøre. Hyssing eller streng kan sikkert også brukes. Oppå kransen festet jeg kongler jeg hadde sprayet med sølv- eller gullspray (sølv ga best effekt), granbar, sløyfebånd, kristtorn og andre ting jeg syntes var fint.

Og mens jeg holdt på med dette, kom jeg plutselig på at min farfar pleide å lage gravkransene selv. Nå er det snart seks år siden han døde, i år skal han få hjemmelaget krans på graven.

Hjemmelaget julepynt er gøy, dette skal vi gjøre til neste år også. Enkelt, billig og fint. Til og med Nissemor likte det. :)

3 kommentarer:

Simen S. sa...

Dere er flinke!

Dnort sa...

Har nissedatter fått hjelp. Synes jeg kjenner igjen komposisjonen fra måten fruen gjør det på. Hun var på biblioteket og leste seg opp på oppsatser først.

Nissemann sa...

Nissedatter skrev faktisk den boken... :)