4. mai 2009

Nissemanns dagdriver-kurs

Dette kurset er tilegnet Martin, en lærevillig dagdriver-elev. Inspirasjonen kommer fra en legendarisk historie på Hustad leir midt på 90-tallet, om en skikkelig dagdriver. En dag fant arbeidslederen han sovende på rommet sitt etter lunsj. Da dagdriveren hørte at det kom noen, snurret han rundt i sengen og løftet en planke opp til øyet for å sikte. "Jo da, det var det jeg visste - den var litt skjev!"

Her er mine 10 beste dagdrivertriks. Bruk dem med forsiktighet, og ikke si at du har lært det av meg.

  1. Når du går gjennom gangene, må du gå fort. Du må også bære på noe, slik at du viser at du holder på å jobbe. Min favoritt er et A4-ark med noen få linjer med tekst på. Du må ikke brette arket sammen, da ser alle at det er dit eget. Men du må holde arket på langsiden, slik at du helt tydelig er på vei til en kopimaskin eller ei posthylle.
  2. Hvis de rundt deg tror du har teknisk innsikt: Kryp inn under databordet og lat som du skrur på baksiden av en PC. På gulvet rundt deg bør det ligge noen kabler eller ledningsstumper, skrujern og avbitertang. Da ser du både viktig og travel ut, og ingen har lyst til å avbryte deg med dumme spørsmål.
  3. Det er flere ting det går an å bære på. Hvis du har litt teknisk innsikt, kan du bære på en PC (stasjonær!) eller en kasse med kabler. Pass på at du lar noen "greske" kabler ligge på toppen, for eksempel sånne strømledninger som ikke passer i kontaktene her i Norge. Da tror alle at du er på vei for å løse et problem, og vil ikke stoppe deg eller spørre hva du driver med. ("Jeg skjønner det sikkert ikke uansett").
  4. Ikke sett deg ned et sted med en bærbar PC, det funker ikke! Alle kommer bare til å tro at du er på Facebook…
  5. Sett deg ned ved en stasjonær PC og få frem en feilmelding. På skoler i Bergen pleier ikke det å ta lang tid… Når du har fått frem feilmeldingen, kan du sitte og stirre tankefullt ut i luften med en litt bekymret rynke i pannen. Ha gjerne et ulinjert A4-ark ved siden av deg (finner du i nærmeste printer) der du har skrevet ned uttrykk som "C:\Windows\System32" og "Unable to locate boot disk, system failure". Hvis du trykker litt på tastaturet, kommer det en pipelyd. Det burde holde de fleste unna. Hvis sjefen spør hva du driver med, babler du noe om Helpdesk og fjernstyring, men husk å understreke at det ikke kommer til å bli dyrt.
  6. Bær på en stabel med bøker. Både skolebøker og annen litteratur gjør nytten. NB! Ikke prøv deg på James Joyce og Dostojevskej, det blir for "tungt" til å være troverdig. Husk at du kan sette fra deg bokstabelen på et lager eller i en hylle et sted, og så gå tilbake og hente flere. Etter en stund snur du og bærer bøkene tilbake.
  7. Jeg tror det funker å bære på en bossekk eller to, jeg kjenner i hvert fall en renholder som pleier å få det til å se travelt og viktig ut.
  8. Utpå våren når det begynner å bli varmt kan du ta med deg malingsspann, kjeledress og stige utendørs. Du klatrer opp på taket - og legger deg til å sove. Hvis du har en mistenksom sjef, kan du heise opp stigen etter deg. Dette funket veldig bra da jobben min fikk bygget et loft over kopirommet. Før spiraltrappen var montert, var det bare å klatre opp stigen og heise den opp etter deg. Ingen ante at det var noen der oppe... Etter at trappen kom, måtte jeg sperre den av med sånt plastbånd som politiet bruker for å få være i fred der oppe.
  9. Få tak i et speilreflekskamera. Det trenger ikke være digitalt, og du trenger heller ikke veske til det. Heng det rundt halsen og gå rundt på jobben og se deg rundt. Hvis noen kommer mot deg, skrår du ut til siden og begynner å ta bilder av ett eller annet. Det får de fleste til å skygge banen.
  10. Lat som om du rydder et lager. Det betyr at du må spre mange ting utover på gulvet utenfor lageret, og romstere litt rundt inne i hyllene. Når du har holdt på med det lenge nok, kan du stue alt tilbake på plass og si at du har ryddet. Dette er ganske slitsomt til dagdriving å være, så du bør ikke gjøre det for ofte.

Har du flere tips? Legg gjerne igjen en kommentar!

Er du en tidligere arbeidsgiver? I så fall er denne teksten ren fiksjon...

3 kommentarer:

Dnort sa...

Flotte tips. Men, de fleste krever en del bevegelse og faren for transpirasjon er overhengende i flere av tilfellene.
Her er noen tips som ikke innebærer særlig stor sjanse for fuktig hud:

1. Om du onsker og surfe på nettet, ha en bunke med oppgaver liggende ved siden av deg. Pass på at du har begynt på bunken og at et dataprogram som brukes til å løse oppgavene, er i gang.
Kommer det noen inn på kontoret, skifter du fort fra internett til programmet du skal løse oppgavene i, ved hjelp av å trykke ALT og TAB (den med de pilene på) rett etter hverandre.
OBS! Pass på at det siste bildet du var i er det programmet du skal skifte til og ikke den andre internettsiden med Nissemanns innlegg!

2. Spiller du et spill på dataen og blir tatt i å gjøre det, kan du bare peke på haugen med ferdige oppgaver som du har gjort unna i dag. Og så sier du noe om at selv om du ikke røyker, må du nesten få ta noen pauser du også.

Plosiv sa...

Hehehe, genialt - denne er herved lagret i favoritter. Er redd den kommer til å bli nyttig (sammen med Dnorts tips) nå etter sommerferien. Lenge leve arbeidsmoral! ;)

Nissemann sa...

Takker. Det er ikke nok å lagre disse tipsene i Favoritter, du må pugge dem til du kan dem på rams. Plutselig trenger du dem midt i en arbeidsdag, og da er det for seint å løpe til PCen... :)

Dnort sine tips passer nok best for de som er saksbehandlere i NAV. Men de kan dem allerede... :D