15. februar 2008

Norges Herligste - mobbing på TV-skjermen

Ylvis har fått sendetid på TV-Norge, og bruker den til et konsept som heter Norges Herligste. Programmet går ut på å reise landet rundt og finne folk som er litt annerledes. Hvis du driver med noe sært eller samler på noe rart, kan du få besøk av Bård og Vegard. Programmet kan dermed plasseres i kategori med Der ingen skulle tru at nokon kunne bu, Norge Rundt og diverse talentprogrammer med Tande-P og Dan Børge Akerø. Kanskje kan linjen føres helt tilbake til Halvor Kleppans Hobby-program på åttitallet.

Men på ett punkt skiller Norges Herligste seg fra de overnevnte programmene. For her handler det ikke om å le med folk, men av dem. De oppsøker disse bygdeorginalene og samlerne for å drite dem ut, noe som er lett å se på blikkene deres i kamera mens intervjuobjektene ser en annen vei. Dette minner om det som Thomas Giertsen holdt på med for noen år siden, da han ringte på hjemme hos folk og spurte om han kunne få sove i sengen deres. Det minner også om noe som tidligere statsminister Bondevik bestemte skulle være utryddet nå, nemlig mobbing.

Nei, kjære Bård og Vegard Ylvisåker: La oss heller få se flere sketsjer av denne typen:For det er dette som er god humor!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Helt enig med deg Nissemann Noen av disse særingene mangler opplagt sosiale antenner og da er det feil og eksponere deres særegne sider for hele det norske folk.

Når jeg skriver særinger så tror jeg det er overhengende fare for at flere av objektene enten er autister eller en eller annen grad av lettere psykisk utviklingshemmet.

Og jeg liker ikke å le av folk som ikke er klar over at det de gjør er morsomt.

Nissemann sa...

Nei, jeg satt også med bismak ved noen av disse intervjuene. Kanskje spesielt karaoke-cowboyen de var hjemme hos mandag denne uken. Kan sees på nett-tv her.

Anonym sa...

Bismak er vel stikkordet.
Man synes jo det er litt morsomt også. Reality bølgen de siste årene har vel brutt ned noen etiske grenser og vi godtar mer sosialpornografi.
Han Karaoke cowboyen var et grellt eksempel. Karaokegreia var jo bare unnskyldning for å vise fram en våpenfiksert machodimling, som hadde en thai-kone som bare så vidt hadde passert seksuell lavalder.

Anonym sa...

Eg lo ikkje ein einaste gong på mandag. Det var berre trist å sjå dei drita ut andre. Eg vert faktisk lei meg av mangelen på respekt. Og eg blogga momentant etter programmet, som eg måtte sjå ferdig for å kunna forsvara blogginga.
Godt å sjå fleire reagerar.

Anonym sa...

Jeg har faktisk ikke sett dette programmet.
Dvs, jeg har sett litt av det med Kiwi-bob. Ingen tvil om at Ylvis-brødrene begår overtramp og stiller enkelte i et dårlig lys. Jeg skjønner ikke helt hvor Ylvis-brødrene vil?

Sitat Vær Varsom Plakaten, punkt 3.9:
Opptre hensynsfullt i den journalistiske arbeidsprosessen. Vis særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser. Misbruk ikke andres følelser, uvitenhet eller sviktende dømmekraft. Husk at mennesker i sjokk eller sorg er mer sårbare enn andre.

Men det Ylvis-brødrene driver med er kanskje ikke journalistisk arbeid. Jeg mistet litt respekten for dem etter at de begynte med denne serien.

And while we're at it:
Julebruskongen som julekalender på VG-nett. Hva F**n var det?
Ren utdriting spør du meg.
og VG burde kjenne vær varsom-plakatens punkt 3.9

Eller kanskje ikke.....

M:/rten

Anonym sa...

Spesielt pkt. 3.9 i VV-plakaten tror jeg er så godt som totalt avglømt i alle medier i disse tider.
Man kan kanskje diskutere årsaken til dette, men faktum er at brudd på VV-plakaten bare tas opp til diskusjon når et medie vil lage en sak på det. Bukken passer havresekken mao. Pressens etiske råd fungerer i realiteten ikke.

I Ylvis-serien er det forbausende mange innslag der jeg sitter og tenker: "Har virkelig denne personen gått med på at dette sendes?"

Nissemann sa...

Dnort: For 20 år siden måtte du ligge med noen som var på TV for å bli kjendis. Nå holder det å ligge med noen på TV... Forøvrig tror jeg det var datteren til karaokecowboyen som satt der i sofaen forrige mandag.

Kvitveis: Kjekt at vi er enige. Men nå sist mandag var det jo en morsom trubadur, med mange rare hatter, som i hvert fall hadde et fantastisk humør! Prompemannen derimot, burde kanskje heller blitt oppdratt i stedet for intervjuet...

Morten: Det er nok litt drøyt å kalle Ylvis for journalister ja. Det samme med VG-ansatte...

Dnort: Det er mange som ikke selv vet sitt beste når de blir intervjuet. For eksempel barn og fulle folk. Og slike "Norges Herliste"-originaler.