16. juni 2007

Kraftlinjer over vestlandsfjordene

Kraftkrisen i Midt-Norge nærmer seg. Med mindre møringer lærer hvordan lysbryteren brukes, vil vi måtte bygge kraftlinjer over fjorder og fjell for å sikre strøm til tørketromler og kupévarmere i Kristiansund.

Turistforeningen frykter konsekvensene av strømledninger i luftspenn over bl.a. Nærøyfjorden, men Nissemann ser ikke problemet. Kraftlinjer er en kulturressurs, og i Grieg-året kunne vi for eksempel sett denne utsikten fra Gudvangen:Kunne vi fått en flottere markering av Grieg-året? I kraftlinjene over Galdhøpiggen kunne "Dovregubbens hall" vært notert. Ordet "kraftnotasjon" er herved oppfunnet.

Jeg er sikker på at det finnes modige (eller dumme) deltagere i Ekstremsportveko på Voss som hadde stått i kø for å klatre ut midtfjords for å bytte ut noteballongene hvert år. Eller bokstavene. I 2010 er det 100 år siden Bjørnson døde, da kunne f.eks. novellen Faderen vært skrevet mellom linjene. "Er der ellers noget?"

Synd jeg kom på ideen så sent. Jeg skulle gjerne sett Ibsen-året 2006 feiret med en storstilt avduking av diktet "Borte!" på høyspentlinjene over Hardangervidda. Der skulle bilistene langs Rv. 7 kunne lese følgende:

De sidste gæster
vi fulgte til grinden;
farvellets rester
tog nattevinden.

I tifold øde
lå haven og huset,
hvor toner søde
mig nys berused.

Det var en fest kun,
før natten den sorte;
hun var en gæst kun, --
og nu er hun borte.

Ingen kommentarer: