8. april 2012

Påskeegg 5: 1001, 1002, 1003...

For femte påske på rad serverer jeg matematiske påskeegg med passe hardt skal. Et halvt dusin nylagte egg fra en frittgående hane. Gøy å lese, gøy å løse og ingen unytttig premie.Da jeg var en liten pjokk, tjente jeg til mine dataspill ved å sykle med avisene. Hver morgen ringte vekkerklokken umenneskelig tidlig, og jeg syklet rundt i min barndoms grønne dal og leverte papirnyheter på dørmattene. Dette var jo kjedelig rutinejobb, og det liker jeg ikke. Så jeg fant på en hobby mens jeg syklet: Jeg regnet ut tverrsummen på bilskiltet til passerende biler, og deretter gjennomsnittet. Så mens bilkøene passerte meg, prøvde jeg å holde tritt og summere og dividere flest mulig biler etter hverandre. 3 sekunder pleide å være nok, utfordringen var de bilene som ikke holdt tre sekunders avstand…

For eksempel ville SP 46791 gi sum 4 + 6 + 7 + 9 + 1 = 27, og gjennomsnitt 5,4. Min teknikk for å summere var å finne «tiervenner» eller andre kombinasjoner som var raske å løse. For å finne gjennomsnittet var det bare å doble tallet, og dele på ti (sette inn komma). Denne hoderegningsleken fikk meg seinere til å formulere følgende regel: «En god matematiker regner aldri ut et vanskelig regnestykke, han gjør det heller om til to enkle».

Og så dagens oppgave: Hvilket tall kom jeg oftest frem til? Jeg har sett bort ifra at det er flere biler som har 1 som første siffer enn 9, men du kan gjerne regne ut et mer avansert svar hvis du gidder.

Bonusspørsmål: Hvilket bilskilt synes matematikknerder er spesielt vakkert? (Bokstaver og tall)

Svarfristen er gått ut, men legg gjerne igjen en kommentar hvis du vil. 
Les løsningsforslag, svar og poengfordeling her.

1 kommentar:

Unknown sa...

Første siffer gir bare 9 muligheter altså
(1+2+3+4+5+6+7+8+9):9 = 5
Neste siffer må deles på 10 siden 0 er kommet med og snittet her blir 4,5.
sånn går det videre med 3., 4., og 5. siffer.
5 +4,5 +4,5 +4,5 +4,5) :5 = 4,6.

Du har en fin fremgangsmåte med å "doble og flytte komma", men etterhvert "ser" du snittet umiddelbart 18? 3,6!

Jeg sender bloggen din videre til noen mattelærere. Takk!