5. august 2007

Nissemann feirer bursdag

Nissemanns bursdag har etter hvert blitt innarbeidet som en nasjonal høytid på linje med jol, påske og pølse. Men feiringen varierer fra distrikt til distrikt. På Askøy, der min mor bor, feires det i tre dager med ungdomsfestivalen Lost Weekend. (Der har forresten to av mine kollegaer spilt, og fått meget gode anmeldelser i BT - gratulerer!) På Notodden arrangerer rånerne en stor bluesfestival for å feire meg. Gulen kommune har avduket en flott statue av meg. I Hydro pleier de å dele ut noen millioner til sjefene sine som bursdagspresang. Og i Trondheim har det vært en oppvisningskamp til min ære, en kamp gjestene var høflige nok til å la vertskapet vinne overlegent.


- Nissemann er en trivelig fyr som hører hjemme her i det barske kystmiljøet på Vestlandet - ikke bortgjemt på en sokkel midt inne i den stygge hovedstaden vår, sier billedhugger Knut Steen

Også internasjonalt feires jeg med store folkefester. Vårt naboland Finland arrangerer et billøp, mens Danmark setter i gang et stort sykkelritt. Norge arrangerer to begivenheter, for ungdommen noe som heter Norway Cup og for de litt eldre en enorm æressalutt som heter Landsskytterstevnet. Sverige er det eneste nordiske landet som ikke har noen tradisjon for å feire meg, men så feirer de heller ikke 17. mai eller cupfinale der borte...

USA har skutt opp en romsonde i retning planeten Mars i anledning dagen. Denne skal undersøke om det finnes masseødeleggelsesvåpen på planeten, mens presidenten tror den skal lete etter sjokolade. Men lengst av alt gikk landet Øvre Volta i sentralafrika, som skiftet navn til Burkina Faso på denne dato for 23 år siden. Burkina Faso er et uttrykk på det lokale stammespråket som betyr ”Store Hvite Høvding Som Skriver Rare Ting På Internett”. Navnet mitt på det lokale språket uttales forresten ”Ouagadougou”, som også er navnet på hovedstaden i landet. (Burkina Faso fikk forresten sin uavhengighet fra Frankrike 5. august 1960, gratulerer med dagen!)

Nissemanns edle natur gjorde at han utlyste et amnesti for alle hagens brunsnigler frem til klokken 24 den 4.8.2007. Denne fristen har nå gått ut, og oppfordringen går ut om å trampe på alle brune snigler (kun de brune) du kommer over.

3 kommentarer:

ver1e sa...

Gratulerer så mye med dagen! :)
Prinsessen (min, altså) fyller i morgen den 6. august, så jeg vet hvordan det er med en løve i huset ;-)

Kos deg på dagen din, håper du får mange spennende pakker!

Anonym sa...

Flisespikkeriet gratulerer Nissemann med dagen!

Bare så synd at meteorologene ikke klarte å pense inn den akk så lenge lovede gavepakken med høytrykk og fint vær i tide, men bommet med én regnfull dag..

Det later til at Hydros styreleder velger å flytte fokuset bort fra dagen din til fordel for sin egen avgang. Kanskje det var for å rekke festen?

Ha en triveligst mulig dag med alt det måtte innebære!

Nissemann sa...

Takketakk, bursdagen (i går) var av det flotte slaget. Noen få, men flotte gaver: Elektronikk, lesestoff, dataspill, gavekort på klær, tegning, sjokolade og blomst - altså litt av hvert. To gjester til kaffe, og kun to til middag (etter leggetid for ungene). Og godt fiskevær, helt perfekt!

Det finnes forresten et tilbaketrukket gruvesamfunn i Nordland der alle innbyggerne har fire fingre på hver hånd. Dette er en arvelig genfeil som skyldes innavl og innånding av kullstøv. Av denne grunn feirer de runde dager hvert 8. år, så 32 tilsvarer 50 med deres regning, om du forstår. De har ikke så mye kontakt med omverdenen lengre (eller noengang...), siden priser, avstander, tider og alle andre tallverdier er kompliserte å regne om. Men kanskje du finner dem hvis du leter?