26. mars 2011

Earth Hour 24/7

I dag er det Earth Hour. Du vet, den timen du kan vise at du er opptatt av miljøet. Miljø-avlat. Er det bare meg som lurer på hvorfor disse privatpersonene og bedriftene har på unødvendig belysning de andre 364 dagene i året?

Her er mine ti tips til hvordan du faktisk kan skape et bedre miljø.
  1. Gå til butikken i stedet for å ta bilen hvis det er mindre enn en kilometer. Det tar maks 10 minutter å gå hver vei. Handle i ryggsekk eller bærenett i stedet for plastposer.

  2. Bilen ja. Eller bilene? En definisjon på tidsklemma er at siden dere har to fulle jobber, må dere også ha to biler, og derfor må garasjen bygges ut, og derfor må dere ha to fulle jobber... En bil og en scooter er bedre for miljøet enn to biler. En bil og en sykkel er enda bedre. Gi ungene gode transportvaner - ikke kjør dem til og fra skolen og alle steder de skal.

  3. Fisk, fang eller plukk din egen mat. Fiskestang, småviltjakt, tamme og ville bær. Dyrk dine egne grønnsaker, få tak i heste- eller hønsemøkk som gjødsel. Godt for miljøet og for sjelen.

  4. Kjøp mindre klær. Jeg har kjøpefritt år, skal ikke kjøpe meg nye klær i hele år. Fretex, loppis, arv og gaver er lov, til bursdagen min ønsker jeg meg sokker. Og så er det lov å strikke selv. Ull er bedre enn bomull.

  5. Kildesorter alt, bli kvitt restavfallet. Vi er en familie på fem, og har tømming av restavfall hver 14. dag (tror det er 140 liter, sånt vanlig lite plastspann). Hadde vi hatt varmkompost til organisk avfall, hadde vi tømt restavfall maks annenhver måned.

  6. Spar strøm. Fyll vaskemaskin og oppvaskmaskin før du setter dem på. Slå av lyset i alle rom du ikke oppholder deg i, ikke bare under Earth Hour. Bruk sparepærer i kalde rom (kjeller, loft, garasje), og bruk sparepære med lyssensor til utelys. Spar varmtvann: Må du dusje like og lenge, og ha like varmt vann og høyt trykk som du har nå? Senk innetemperaturen om natten og når du er på jobb, bruk tidsinnstilling på elektriske ovner. Bruk ullsokker, strikkejakke eller pledd i stedet for å skru opp ovnene om kvelden. En stue på 40 kvadratmeter inneholder 100 kubikkmeter med luft, det er 100.000 liter luft som skal varmes opp. Varm heller opp tre desiliter vann og lag deg en kopp te. Og hvorfor skal vi plutselig ha så mye større hus enn de vi selv vokste opp i? Som indianerne sa: "Hvite mann lage stort bål og sitte langt ifra. Røde mann lage lite bål og sitte tett inntil." Det gjelder forresten også for fjernsynsapparater.

  7. Kutt i reiser. Nei, du er ikke nødt til å dra på utenlandsferie flere ganger i året. Nei, det er ikke umulig å ta toget mellom Oslo og Bergen i stedet for å fly. Hva med sykkelferie, teltferie og hyttevandring? Hvorfor ikke leie eller vennelåne en båt eller campingvogn og prøve den feriemåten?

  8. Dele, byttelåne og leie. Du trenger ikke å kjøpe alt verktøyet selv, du kan låne det av andre som ikke bruker det hele tiden. Eller leie det de få gangene du trenger det. Stige kan du dele med naboene, alle skal ikke på taket samtidig. Vurder om gressklipper, snøfreser eller høytrykkspyler også kan deles. Tilhengeren din kan du låne bort til noen andre de lørdagene du ikke kjører boss. Filmer og bøker kan også lånes og lånes bort, og både brettspill og dataspill kan med fordel byttelånes med en god anbefaling.

  9. Lagegaver. Hvorfor må alle gaver kjøpes? Folk gir bort alt mulig skvip, leker som blir ødelagt før bursdagsbesøkene er over, pynteting som jubilanten ikke liker, klær som ikke passer og annet tøys som folk allerede har fra før. Gi kvalitet, gi kos, gi omtanke - og gi av din tid. Barn kan få hjemmelagde leker (klarer du å sy en kappe?) eller en opplevelsestur i en mørk skog med hodelykt. Voksne kan få noe godt å spise eller kose seg med, noe hyggelig å lese, fine bilder å se på eller et gavekort på hyggelig selskap til trening, hagearbeid eller noe annet verdifullt.

  10. Shopping? Slutt med det. Handling er bedre. Bruk handlelapp og budsjett. Plutselig får du bedre tid også.
Felles for alle disse rådene er at de er gunstige for miljøet - og veldig gunstige for lommeboken din.

Og husk også på Bilfri dag (22. september), Kjøpefri dag (lørdag før første søndag i advent) og Kjøttfri mandag (hver mandag). Dette er tiltak som virkelig hjelper på miljøet. Og slå av unødvendig lys. Hver dag.

Du skal itte trø i graset.
Spede spira lyt få stå.
Mållaust liv har og ei meining
du lyt sjå og tenkje på.
Husk: På Guds jord og i hass hage
er du sjøl et lite frø.

Einar Skjæråsen
(etter hukommelsen)

3 kommentarer:

Dnort sa...

Har ikke kjøpt klær ennå i år. (Supporterskjerf regnes vel ikke..?)
Masse gode råd her. Ingen innsigelser, unntatt på stigen. Når feiren kommer forventer han stige satt opp på hvert hus. Og han tar mest sannsynlig hele nabolaget samme dagen.

Eg ... sa...

så bra...
Man hører jo mange av disse tingene hele tiden, men det er bra med litt påminning. Mangel på sortering av matavfall i Bergen ergrer meg, men det er vel bedre å bruke energi på å skape gode vaner.

Lager massevis av hjemmelagde gaver, iallefall... massevis :-)

h

Ola sa...

Enig! Det er mange måter man kan spare på som man nærmest ikke merker. Å slå av og på lyset når man kommer inn i et rom og når man forlater det samt å skru ned temperaturen om natten og på når man er på jobb er noe alle burde få til. Intensiv kan være både miljø og lommeboka. Tror nok også at shopping som et en kulturting og mye billig dårlige produkter er noe vi burde unngå. Mange gaver føles mer som en formalitet enn noe nyttig.

Veldig bra tips, skal prøve å følge dem :)