20. august 2006

Mer likestilling

"Det skjer utenfor jobben min rett som det er. En bil siger inntil fortauskanten, en mann stiger ut fra førersetet. Så stiger en kvinne ut fra passasjersetet, går rundt bilen, og setter seg inn. Og kjører av gårde. De har en regel for bilkjøring som er ganske vanlig: så lenge mannen er med i bilen, kjører han. Men når hun er alene, kan hun godt kjøre. Slik er det bare."

Trine Eilertsen skriver glimrende om likestilling i dagens Bergens Tidende. Om kvinner som lar menn styre økonomien, både i familien og i stortinget. Om kvinner som sitter og glor på at mannen kjører båten, time etter time, uten å ha kompetanse til å føre båten tilbake i havn hvis noe skulle skje. Om en av årsakene til at kvinner fortsatt velger tradisjonelle kvinneutdanninger og -yrker.

La meg føye til for egen regning: Vi kaller oss for et likestilt samfunn. 85 % av dagens fedre tar ut pappapermisjon. Men bare 15 % tar ut mer enn "fedrekvoten" på 5 uker. SSB-forskeren Trude Lappegård sier at en av årsakene til dette kan være at mødrene ser på barselpermisjonen som "sin egen". Mange familier tar pappaperm og mammaferie samtidig, og reiser bort. Skifter far bæsjebleier da? Jeg kjenner en far som bare skifter tissebleier, han roper på samboeren hvis det er bæsj. Her har likestillingen fortsatt langt å gå.

Kommentarer ønskes, uenighet oppfordres, lang pappapermisjon applauderes.

6 kommentarer:

Ottar sa...

Her merker vi helt klart at sønnen i huset syns det ble vel mye mamma etterhvert. Han hadde helt klart godt av å få mer alenetid med pappa!! Barn kan få nok de også... Er helt klare på at hvis forholdene ligger til rette for det ved neste anledning, skal pappa være MER hjemme!! Men det var den *** amminga da, som kan være en skikkelig festbrems for fedres alenesamvær med småbarn... En periode var det krise bare mamma med puppen gikk til et anna rom!! Stakkar pappa!!!Ja til amming, men JA til flaske OGSÅ!! Da blir livet så mye lettere...for alle.

Nissemann sa...

Amming er lovlig diskriminering. Amming er bra, for de som har de naturlige forutsetningene for det. Ellers er flaske et alternativ som fedre bør lære å sette pris på. Samvær over 150 ml nan i halvfire-tiden om morningen har absolutt sin sjarm.

Men dersom amming: Far i permisjon kan vel somle seg ut til mors arbeidsplass til lunsj? Eller kanskje mor kan koble på melkemaskinen før hun drar om morgenen? Det er dumt hvis det praktiske hindrer det ideelle.

Hilsen Nissemann - løsningsorientert

Ottar sa...

Jojo...løsningen har blitt prøvd. Men du verden som en liten unge kan hyle LENGE når puppen er bare et lite stykke unna... far i huset har god erfaring med at junior står i bro ut fra hans trygge armer for så å bli et stort smil bare mamma roper hei i det hun kommer inn døra... tror dette er en variabel fra familie til familie man ikke kan planlegge noe rundt før man ser det.. men absolutt - løsninger er bra ting;)

Nissemann sa...

Hmmm... Ukjent verden for meg... Sikkert lett for meg å sitte her å synse, en time etter at Kaja fikk kveldens store melkeflaske av pappaen og sovnet igjen.

Flinke dere som har "holdt ut" de slitsomme månedene, kjekt at EA koser seg med pappa nå!

(Til dere som ikke kjenner Maria, klikk på "Foronderligt" i høyremenyen. Og for dere som ikke kjenner Kaja, klikk på "Nissemann privat - familien"...)

Anonym sa...

Selv med de beste intensjoner, ble det ikke mer enn 5 uker på meg. Men, vi benyttet oss i hvert fall av muligheten til å starte tidlig og dele opp for å gi Juliane litt variasjon.

Å være hjemme med flaska i bakhånd gikk smertefritt. Vi koste oss masse ilag. Sjekk denne stemningsrapporten:
http://pappapasserpaa.abcblogg.no/271005081753_pappaperm.html

Nissemann sa...

Intensjoner er bra, det er ikke alle som har det. Men selv uten permisjon går det an å få god kontakt. Det har Nissemor vist det siste halvåret, mens jeg var hjemme.

Flott steminingsrapport fra deg, den kan også lese her