2. april 2010

Palindromdemonen, del 3Eggene ruller videre, her kommer tredje gåte.

Hvis du fortsatt ikke har lest innledningen, bør du ta en titt på egg nummer 1.

Matematisk gåte:

Om det er travelt for Palindromdemonen i dette århundret, så har han jammen hatt lang ferie. Før han var ute i år 2001, når var siste gang han vandret rundt i verden?

Verbal gåte:

Hva skjedde da Gud så Palindromdemonen? (Løsningsforslaget har svar på engelsk)

Jeg minner om poengreglene:
1 poeng for riktig svar på den matematiske gåten
1 poeng for å forklare resonnementet (fordi matematikk er vakkert når det blir forklart)
1 poegn for riktig / morsomt / kreativt svar på den verbale gåten

Regner med at dette er grei skuring for dere som har hengt med så langt, og at det er like umulig som de to første for dere som ikke skjønner poenget. Sånn er det jo med matematikk.

Lykke til! Straks kommer løsningsforslag og poengutdeling for egg nummer 2.

(Og husk å bli tilhenger på Facebook...)

11 kommentarer:

Otto Asa sa...

Rett årstall:
29111192 = 29.11.1192

Resonnement:
Viser egentlig til løsningen for del 2, der det ble fastslått at den siste palinodrom-året i det 21- århundrede blir '92.Alle årstall som har tallet 3 til 9 på andre plass, går ikke an å lage palindrone ddmmåååå-sammensetninger av. Derfor blir det første mulige årstallet i fortid før 2001 29111192.

Verbal gåte:
Ja, det er ikke lett å si hva som skjedde da gud så Palindromdemonen, men en ting er i så fall sikkert; demonen så nok Gud først! Derfor kom Demonen med den første setningen:

"?אבי אל חי שמך למה מלך משיח לא יבא"

Nå regner jeg ikke med at alle kan hebraisk, men det overnevnte betyr altså: "Evige Far er ditt navn, hvorfor har ikke kongen Messias kommet enda?" Ganske så provoserende av demonen eller?!

Det er lite sannsynlig at det første som ble sagt, ble sagt på engelsk (som jeg regner med at flesteparten av svarene vil være på).

Nissemann sa...

Jeg sitter her og flirer over et godt svar som har kommet inn fra Otto Asa. Ja, du får 3 poeng for det svaret - selv om poengutdelingen er først i morgen. Med det navnet har du jo en klar fordel i denne konkurransen. Men hvis det bare er et palindrompseudonym, håper jeg du gir deg til kjenne i løpet av påsken. :)

Harald Hauge sa...

1. 29.11.1192

2. Hele det 20. århundre er uaktuelt, siden årstall som begynner på 19- gir månedsangivelsen "91". Av samme grunn kan vi glemme hele 19. århundre og så videre til og med hele 1200-tallet som gir måneden "21". Men så kommer vi ned til 1100-tallet, og da begynner ting straks å bli litt mer interessant, dette er Palindromdemonens novemberårhundre.

Vi vet at Palindromdemonen maks viser seg en gang pr. år. Begynner vi i år 1199 og teller oss nedover finner vi at 1192 var den siste gangen han var ute av hula si dette århundret (29.11.1192). 1193 gir ikke-datoen 39.11.1193 og resten av århundret er også bare gibberish.

Det kan legges til at Palindromdemonen var ute 30 ganger i løpet av det 12. århundret. Den gangen ham kom ut senest på året var 30.11.1103 (31.11.1113 er en ikke-dato). Men 1103 var ganske mye tidligere enn 1192.

Hva Palindromdemonen gjorde de 808 årene og 73 dagene mellom 29.11.1192 og 10.02.2001 aner jeg ikke. Jeg lurer litt: Når han kommer ut av hula si, er det for ferie å regne, eller er han på jobb da? Han har enten verdens beste eller verdens kjipeste arbeidstidsavtale.

3. Jeg tror kanskje Gud utbrøt "Was it a car or a cat I saw?" Den røde racerbilden og den lange halen som suste forbi i høy fart var sikkert vanskelig å tolke. (OK, jeg innrømmer at jeg fant den setningen på nettet. Dersom jeg kommer på noe enda mer fyndig skal jeg legge det til i løpet av dagen, men jeg regner med at besvarelsen kan godkjennes som den er.) ;-)

saccarina sa...

Det ble en lang hvil på demonen, han var ute 29.11.1192

Siffer nr 4 og 5 må være mindre enn 2, siden vi er før år 2000. Ettersom 1 gir et senere resultat enn 0, går vi for 1.
Siffer 3 og 6 må være mindre enn 2 (fordi det ikke er mer enn 12 måneder, man kan ikke få annet enn 0 og 1 på sifferplass 3). Ettersom 1 gir et senere resultat enn 0, går vi for 1.
For å komme så langt ut i årsrekka som mulig må vi finne den største mulige verdien på siffer 7. Det skal korrespondere med siffer 2, og det største det kan være er 9.
Deretter gjør vi det samme med siffer 8. For at det skal korrespondere med siffer 1 kan det være max 2.

-> 29111192

Kanskje det som skjedde da Gud så demonen var at " no live devil lived evil on". Men jeg er ikke veldig fornøyd med den, adjektiv og adverb er egentlig to forskjellige ting :)

Hildesjef sa...

Jeg tror jammen meg ikke stakkaren har vært ute siden siden 1100-tallet, nærmere bestemt 29111192. Dette fordi det ikke er noen hundreår som baklengs blir til en måned før en kommer til 1100. Og 93, 94, 95 osv går jo ikke av opplagte grunner.(tror jammen jeg skulle vært mattelærer, haha..)

Første gang Gud og palindromdemonen møttes, utspant det seg følgende dialog:

Gud: Yo banana boy! (jeg er sikker på at Gud hadde hatt humor, om han hadde fantes)
Demonen: Was it a rat I saw? (prøver å snakke seg bort siden han har glemt å ta med den obligatoriske sitronen)
Gud: No lemon, no melon! (Han er hard mot de harde)
Demonen: No sir! Away! A papaya war is on! (prøver igjen å snakke seg bort ved å bringe inn andre frukter)
God: To idiot! (sier Gud, og hever glasset som inneholder Madonna sin favorittdrink, Rosévin)
Demonen: Yawn…Madonna fan? No damn way!! (og løper av gårde tilbake til hytta til mom og dad i Wassamassaw hvor han tilbringer resten av påskeferien.) (eller, han har vel aldri vært ute i påsken, så det må være en annen ferie..)
Men siden har ikke Gud og demoner hatt så særlig godt forhold.

Beklager at jeg ødela oppgaven din til det tredje egget :)

Esquil sa...

det blir et årstall før 2000, altså et årstall som starter på 1, altså en måned som slutter på 1, altså november eller januar, hvorav november gir høyest årstall og ergo nyligst tidspunkt. så vi er i november på 1100-tallet. et 9-tall som tredjesiffer vil gi høyest årstall, og det går jo med datoene 09, 19 og 29, hvorav 29 gir høyest sistesiffer.

ergo:

29.11.1192

Gud sa:
- Dogma: I am God.
Palindromdemonen mumlet noe.
Gud ba ham om å gjenta.
Demonen sa:
- "Reviled did I live," said I, as evil I did deliver.
- No evil lived on, sa Gud.
- Bob-bob, sa demonen.

Unknown sa...

Matematisk gåte:
29111192

Resonnement:
alle årstall som har tallene 2-9 på plass 2. kan ikke brukes, siden vi da får datoer som er umulige: Eksempel: 29211209. Derfor er det høyeste århundrede som kan brukes 11-hundretallet. På 11-hundretallet er det høyeste årstallet som kan brukes år '92, som er det samme årstallet som det siste i oppgave 2. År '92, gir dato 29. Dato 30 kan brukes, men da blir svaret lavere (30111103).

Verbal gåte:
Her er to alternativ. Den engelske varianten er at når gud ser demonen, skriker han: Dammit, I'm mad!

Den mer korrekte versjonen er at når gud ser palindromdemonen, blir gud rød i ansiktet og demonen sier til Gud:
"?אבי אל חי שמך למה מלך משיח לא יבא" (hebraisk og betyr: "Evige Far er ditt navn, hvorfor har ikke kongen Messias kommet enda?"

vibeke sa...

And here is the answer from Coughland:

Skudd i blinde og mørke, men resonnerer meg fram ved å tenke at det er som regel 110 år mellom hvert palindromår. Som regel. Mens jeg tenker på det, tenker jeg at Palindromen må være bra dum som lufter seg så sjelden, og hva søren skal han med en bil når han har mer enn nok med å orientere seg om verden når han en sjelden gang stikker hodet ut. Åkke som. Svaret er 29111192, en kald og skummel dag, men lenge før svartedauen, og det skal han være glad for, at han var ute før pesten, mener jeg, og holdt seg inne mens den varte.

Og nå håper jeg at jeg har rett, noe jeg sikkert ikke har, for det kommer slike racere som Sakkarina og Esquild og tar meg, er jeg ganske sikker på.

Men han traff Gud, eller de traff hverandre, og søt musikk oppstod. Du har bra hud, sa Gud til Palindromen, og de vandret rundt der i skogen, til det knakk i en kvist, og Palindromen slengte seg rundt Gud i stor angst. God a dog, ropte han, og forsvant inn i hulen sin igjen. Og det gikk mange år før han viste seg igjen.

Harald Hauge sa...

Det er forresten også mulig at Gud la til: "Nίψον ἀνομήματα μὴ μόναν ὄψιν." Hva vet jeg?

Nissemann sa...

Nå er det tredje egget lukket (eller åpnet, om du vil), her er mitt løsningsforslag.

Det er artig å lese gjennom svarene deres, jeg fryder meg over at mange matematiske svar er like og mange verbale svar er ulike. Og svært mange behersker begge tenkemåtene.

Svar på matematisk nøtt: Siste gang Palindromdemonen var ute av hulen sin før 10022001 var 29111192.

Resonnement: Årstallet gir en entydig dato. Alle årstall med hundrertall fra 9 ned til 2 gir måneder fra 9x til 2x - altså måneder som ikke finnes. Når vi kommer ned til hundreåret som begynner med 11, finner vi datoer i november som kan brukes. Tiertallet i årstallet må være 9 fordi det gir årstall på 1190-tallet, og den høyeste datoen som slutter på 9 er 29111192.

Svar på verbal nøtt: "God saw I was dog", men her var det stor variasjon og veldig spennende lesning!

Straks: Poengutdeling for egg nummer 3.

Nissemann sa...

Otto Asa: Hebraisk imponerer meg. Full pott, 3 poeng.

Harald: Spør du meg om demoner? Jeg trodde du var den mest teologiske av oss. Men jeg er tross alt født i Os på 70-tallet, så jeg kan jo litt. Ifølge Dante jobber demonene med å pine og plage menneskene i Skjærsilden, mens de i Sagaen om Isfolket har det atskillig mer moro med menneskene på jordens overflate. Så la oss derfor anta at demonen jobber hardt et varmt sted år etter år, og får noen etterlengtede fridager på hver palindromdato. Da suser han rundt i sin lekre røde Zaz 2002 (elns) og slår ut håret (hornene?). Og gresk imponerer meg også, jeg liker sitatet ditt fra de greske fontenene veldig godt: "Vask syndene, ikke bare ansiktet". Full pott, 3 poeng.

Saccarina: Jeg liker dine verbale palindromer, og de matematiske er selvsagt korrekte. Full pott, 3 poeng.

Hildesjef: Glimrende forklaring, det var jo enda enklere enn mitt eget løsningsforslag... :) Gledelig å se at du har bedre kontroll på årets egg enn fjorårets. Fin dialog! Full pott, 3 poeng.

Esquil: Pent, som vanlig. God dialog, men jeg forstår at demonen sa "Bob-bob" da Gud sa "No evil lived on" - siden det ikke var et palindrom. Men jeg antar at det har falt ut en d. Full pott, 3 poeng.

Simen og Elin: Hebraisk imponerer meg fortsatt. Full pott, 3 poeng.

Vibeke: Det slår meg at du kanskje ikke vet hva et resonnement er, men jeg tror ikke jeg skal forklare det her. For det du skriver, er både vakkert og morsomt å lese. 1 poeng for rett svar og 1 poeng for verbalpalindrom, men du skriver ikke hvorfor det er akkurat 29111192 som er riktig svar - derfor får du ikke poeng for resonnementet. Men jeg liker det du skriver. Både her og på Twitter... :) 2 poeng.

Hvilket betyr at seks av de syv svarene her har fått 3 poeng og ett har fått 2 poeng. Stillingen så langt:

Elin/Simen, Esquil, Harald, Hildesjef og Saccarina: 9 poeng og ledelse
Otto Asa: 6 poeng
Vibeke: 5 poeng
Irene, Myhr og Sølve: 3 poeng
Elise og Moldeklev: 2 poeng
Kjernekarene Refseth og Roger: 1 poeng

I morgen deles de tre siste poengene ut, da faller avgjørelsen. Det blir spennende å se om alle i ledelsen blir med hele veien inn.

Og her skal du få en bonusgave av meg: Neste gang du bruker Facebook chat, skriv 3:) og trykk enter.