6. desember 2006

Negerkonge

Det er altså ikke lov å si negerkonge lengre. NRK Barnetimen har bestemt seg for å kalle Efraim Langstrømpe for "Sydhavskonge" i stedet. Javel. Tidligere har Thorbjørn Egners "Hottentotten Hoa" blitt erklært for politisk ukorrekt. Blir spennende å se hva de gjør med Robinson Crusoe... Jeg gjetter på følgende vaskeseddel bakpå neste utgave av klassikeren fra 1719:

Da skipet til Robinson Crusoe forliser i orkanen "Alfred", blir han som eneste overlevende skylt i land på en øde sydhavsøy. Her redder han en afro-amerikansk mann fra en flokk sultne kannibaler. Robinson kaller mannen Fredag, fordi de møttes en fredag. Fredag kaller Robinson for Abbab-Ka-Tuongga, som betyr "Han som ikke kan danse, og som blir rød i solen". De to utvikler et vennskap basert på gjensidig respekt for hverandres ulikheter, og i møtet mellom de to kulturene finner de mange ressurser de kan bruke for å overleve og flykte fra øya. Men hva skal de gjøre hvis de en gang kommer seg derifra? Skal de gå fra hverandre og reise hjem hver til sitt, eller skal en av dem ofre sin egen kultur og tilhørighet for å bli med til den andres kontinent? Denne boken er en vakker historie om kjærlighet og vennskap, og regnes som en forløper for filmer som "Danser med Ulver" og "Brokeback Mountain".

Forresten, vet du hva Robinson sa til sin kone da han kom hjem etter 28 år på den øde øya? "Nei, du må vente på Fredag..."