3. november 2006

Polsk politikk og forbudte bilder

- eller "Nisser i Øst-Europeisk politikk - 2"

Du kjenner kanskje begrepet "Polsk riksdag", som betyr et møte som ender i uoppdragenhet, rabalder og håndgemeng. Sånn var det en gang i Polen, og sånn er det visst enda...

I Polen heter presidenten Lech Kaczynski og statsministeren Jaroslaw Kaczynski. De er ikke bare i slekt, ikke bare brødre heller, men faktisk tvillingbrødre. Eneggede. Og samarbeidet er upåklagelig - som det var i filmen De to som stjal månen, der de hadde hovedrollene den gangen de var barnestjerner.Men selv om de samarbeider godt om både politikk og korrupsjon, er ikke alt fred og fordragelighet. En tysk avis har skrevet en ironisk artikkel om lillebror president Lech, i serien "Skurker som vil beherske verden". Sånt blir det bråk av. Nå krever Lech at Angela Merkel skal gripe inn overfor avisen. Men det blir verre.Tidligere i dag forbød storebror statsminister Jaroslaw polske medier å vise bilder av seg selv i profil. Ryktene vil ha det til at mannen med makt ikke liker å vise frem dobbelthaken sin. Ikke så lett når han alltid blir sammenlignet med sin (slankere) lillebror, presidenten... Døm selv: Hvem av disse to er statsministeren?Riktig, statsministeren til høyre. Bildet over var altså forbudt i formiddag, men ble tillatt igjen i ettermiddag. For det er jo ikke billedsensur i Polen, må vite.

For en måned siden var det en stor politijakt på en kriminell polakk som hadde svart med en promp da han ble spurt om hva han syntes om presidenten...

Og for å avslutte Polen-posten tar jeg med et sitat fra mor til en god kamerat av meg: "Naboene har hatt polakker til å pusse opp hele huset. Ja ja, disse var jo fra Litauen da, men..."

* * *

Kilder: Vårt land, Dagbladet, NRK Tekst-TV, Neste klikk

Tidligere artikler i serien "Nisser i Øst-Europeisk politikk": Det går fremover med Ukraina

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ser ut som de har det moro i Polen...

Stoltenberg tvillingene kunne jo vært noe for Norge!

Nissemann sa...

Minner meg om en gammel Oluf... Etter hukommelsen:

Oluf: Du må da være tvilling, du Lars!
Lars: Koffår det?
Oluf: For ein person kan ikke være så steike dum aleina!


Og damene i salen lo så de tisset på seg senere i forestillingen, da han Lars kom med følgende kommentar til en annen orginal:

- E' du tvilling du åsså?

Anonym sa...

Ikke greit å være tvilling. Den ene vil alltid føle seg den andre noe underlegen. Når man da er på dette nivået kan det, som man ser, slå seg ut i de merkeligste former.
Skummelt med alle raringer som har kommet til makten, btw...

M:)rten

Nissemann sa...

Morten: Skummelt ja. Øst-Europa er fullt av raringer, gamle Sovjetstater inkludert. Maktsyke løgnhalser - rart Bush ikke skjønner at selv han har noe å lære her... Kommer muligens til å skrive om Ungarn, Hviterussland og Tyrkia i denne spalten fremover.

Anonym sa...

Du kan din Oluf, Nissemann.
Tror også det var snakk om han muligens kunne være far til tvillinger. Og at Oluf spurte:
"Og lensmain' e sikker på at han Lars e far te bægge?!"

Nissemann sa...

Stemmer det... Dette er fra mitt barndoms mest sette videokassett. Noen utdrag etter hukommensen:

Om han Lars som fikk ei opplåstbar tilsendt i bedehusformannens navn:
- Ingen ville jo mistenke han Albert...

Og han Jendor med sin sylta fjærmakk:
- Æ kalle han for Makkalao!

Og om ho Alberta som vil få Hålogaland teater til å sette opp teater for å redde bygda:
- Vi lage et bibelspæll!!
- Ja, sånt trekk jo folk...


Noen som husker flere?

Kristine sa...

Genial post. Den filmen må jo være en fantastisk julegave til "den politisk oppdaterte kulturkjenner med sansen for det smale og bare litt spesielle".
Takk for et lysglimt i en sur dag.

Nissemann sa...

Takker og bukker. Begge filmene i denne posten er nok gode julegavetips: Både "De to som stjal månen" og "Oluf"...