14. september 2010

Kiwis samekofter og annet tøysFoto: Ryan Johnson (ryan.txanson@gmail.com), gjengitt med tillatelse

Kiwi har hisset på seg den samiske befolkningen med sin feiring av samisk kultur under kjøpmannstreffet i Tromsø. Skulle tro at noen som hadde bodd så lenge i Norge visste hvordan norsk humor var, men så feil kan man ta.

Jeg har tenkt litt over om det er OK å tøyse med symboler, og ber deg se gjennom disse bildene jeg klusset litt med i all hast i dag. Er det noen symboler man ikke skal tøyse med?

Kiwi-kjøpmenn har samling i Oslo, og går på landskamp på Ullevaal med Kiwi-grønne flagg og roper "Heia Torget!"


Kiwi-kjøpmenn har samling i Hardanger, og går i tøyse-tog med Kiwi-grønne bunader og demonstrerer mot "mønstermastene"


Kiwi-kjøpmenn drar til Auschwitz og ifører seg nazi-uniformer med Kiwi-grønt hakekors og gamle dresser med Kiwigrønne jødestjerner, og leker "Inntil veggen", "Rødt lys", "Boksen går" og andre barneleker


Er det helt greit å tulle med de fire symbolene jeg har brukt her, eller er det noe som er "hellig"?

Hadde jeg vært same, hadde jeg nok sett på Kiwi sitt stunt som en morsom gimmick, og vært glad for litt positiv publisitet rundt mitt folk. Men hvis jeg hadde vært jøde, hadde jeg definitivt ikke likt et Auschwizt-stunt. Og det har med den nære historien å gjøre, med diskriminering, forfølgelse og utryddelse av et folk.

Litt som med samefolket altså...

4 kommentarer:

rabiatius sa...

Det grønne flagget er allerede gjort, la meg introdusere Type O Negatives Vinlandflagg: http://en.wikipedia.org/wiki/Vinland_flag

Ellers vil jeg vel bemerke at hvis den eneste betydninga kofta har for samen er som et symbol på undertrykkelse, som gul stjerne på jakka og hakekors for jødene, ville jeg kanskje valgt et annet klesplagg å gå med?

Siri sa...

Uansett hva man måtte synes, så kan man ikke bestemme hva andre skal føle og synes og mene. Derfor kan jeg tulle og tøyse så mye med samer jeg vil - så lenge de synes det er greit. Jeg kan ikke si "nå må dere slutte å føle dere krenket, jeg tøyser jo bare" - her er det definitivt de som må bestemme om det er greit eller ikke. Det med grønne kofter var ikke greit, da hjelper det ikke om jeg hadde synes det var gøy.

Og jeg griner nesten når jeg ser hva du har gjort med flagget - men det er greit så lenge det er for å eksemplifisere det.

Nissemann sa...

Rabiatius: Jødestjerne (Davidsstjerne) er et 3000 år gammelt symbol, men er selvfølgelig mest forbundet med Holocaust. Derfor er det betent å tøyse med sånt.

Siri: Kai Kiil brukte et eksempel i gårsdagens Her og nå på NRK P1: På en fotballstadion kan du gjerne se folk bruke flagget som kappe, klippe hull i det og stikke hodet igjennom. Da er jo litt grønnfarge som barnemat å regne...

Jeg kunne trukket parallellen helt til Muhammed-karikaturene, men lot det være. Det kunne jo være at muslimene ble litt indignerte...

Dnort sa...

Fint at du nevnte muslimene, for der er du faktisk inne på noe.
Hvor krenket man blir har mest med hvor selvhøytidelig man er.
Om noen tuller med det norske flagget eller en bunad, blir jeg ikke automatisk sint. Jeg synes det bare er teit og så regner jeg med at det er noen andre med mer makt en meg, som sier ifra i tilfelle spøkefuglene går for langt. Og så kan man jo erte tilbake
Jeg håper ikke alle samer er så krenket som det kan virke. Jeg tror heller dette er snakk om at enkelte av dem har et stort behov for å markere seg. Og at media litt for ofte lar dem gjøre det.

At Adjagas nekta å spille får bli deres sak. Som Siri sier kan man aldri garantere hvordan man reagerer i en gitt situasjon. Men, neste gang, om det blir noen flere muligheter, håper jeg de heller tar igjen. Hvor kult hadde det ikke vært om alle disse grønn-samene som forventet å få kose seg med nylig A-Ha-sponset urfolksmusikk, i stedet fikk en solid porsjon av Norges største musikalske eksportvarer, Black Metal!