25. desember 2009

ABC: Nyttårsforsett

Nissemann trår til med et saftig nyttårsforsett: I 2010 skal vi kun gi hjemmelagede bursdagsgaver til alle vi kjenner!

Mange snakker om å redde verden, men de fleste vil "ta kuttene ute", som vår kjære statsminister pleier å si det. "De andre" må forandre sine uvaner. Alle vet jo at kjøttproduksjon fører til mer utslipp av klimagasser, at bananer som er importert fra Sør-Amerika forurenser mer under transport enn epler fra Hardanger, og at sauer som spiser gress på fjellet eller i fjøset er bedre for miljøet enn kyllinger og svin som fores opp på korn eller kraftfor. Likevel spiser vi som før, eller kanskje enda mer oppdrettslaks og enda mindre selvfisket fisk enn noen gang.


Nissedatter var visst den eneste som fisket sin egen middag i år

I 2010 skal jeg redde verden. Jeg klarer det ikke alene, men jeg kan velge at mitt lille bidrag skal være bittelitt positivt i stedet for bittelitt negativt. Alle setter vi økologoske fotavtrykk etter oss på denne planeten, men jeg vil ikke at mine skal være trampet ned i et sårbart miljø. Jeg går heller rundt enn gjennom, selv om det tar litt lengre tid.

Jeg har tenkt å fortsette med det jeg allerede gjør, samtidig som jeg vil begynne med noe nytt. Her er det jeg skal fortsette med:

1. Jeg skal fortsette å kjøpe minst mulig. Vi har kjøpt ny PC i år, det er 6 år siden sist. TVen er ødelagt, vi har ikke kjøpt nytt. Mobilen er ca tre år gammel, men virker fremdeles. Klesskapet er ikke stort, men det er fullt - jeg har akkurat nok klær, og kjøper aldri nytt fordi noe ikke er moderne lengre. Klær brukes til det går hull i dem, da brukes de videre som tur- eller arbeidstøy. Til slutt klippes de opp til filler og brukes til malingstørking osv. Jeg shopper aldri, jeg handler - med handlelapp. Vi pusser opp huset, men det er fordi så og si alt er 50 år gammelt. Brukbare ting kastes ikke, vi selger på finn.no eller leverer til fretex/loppis hvis det er noe vi skal kvitte oss med.

2. Jeg skal fortsette med å ikke kaste spiselig mat. Middagsrester varmes opp til kveldsmat neste dag, pålegg spises opp før nytt åpnes og brød spises opp før det nye sprettes. Kunne nok vært flinkere til å spise skalkene, men jeg bruker i hvert fall brødrister, steikepanne eller mikro for å gjøre todagersbrødet litt mer spennende.

3. Jeg skal fortsette å kjøre minst mulig bil. Det er deilig å sykle til jobb, koselig å kjøre sammen med samboeren, og hyggelig å bli hentet om ettermiddagen. Buss gir frihet i forhold til parkeringsproblemer og "kjørbarhet", og ingenting er bedre avkobling enn å gå hjem fra jobb. Om kvelden etter at ungene har lagt seg er det flott å ta ryggsekk og refleks på seg og rusle på butikken for å gjøre små ærend - eller å jogge en tur på treningssenteret. I høst leverte vi inn piggdekkene og kjøpte nye piggfrie vinterdekk. Og vi har faktisk bare en bil, og har ingen ønsker om å kjøpe en til.


Tregevær laget av resteplank etter oppussing, og "jakttur" etter kosebamser i skogen

4. Jeg skal fortsette å kildesortere så mye som jeg gjør nå. Papir og plast hentes av renovasjonen, i tillegg leverer vi glass og metall til gjenvinningspunkt. Oppussingsavfall samles i garasjen og leveres med tilhenger med noen måneders mellomrom. Batterier, lyspærer, elektrisk avfall, kjemikalier, medisiner og annet går aldri i vanlig boss, men samles i boden og leveres på riktig sted.

5. Jeg skal fortsette å spare strøm. Vi varmer bare opp stuen og badet, og av og til lekerommet til ungene. Om kveldene tar jeg på meg både ullsokker, strikkejakke og pledd før jeg begynner å fyre. Vi har kastet ut den gamle parafinkaminen og installert en rentbrennende vedovn. Veden prøver vi å hente selv i skogen, det gir oss samtidig gode naturopplevelser og bra mosjon. De elektriske ovnene slår seg av om natten. Vi har sparepærer på loftet, i kjelleren, på vaskerommet og i utelampene. Tørketrommelen brukes minst mulig.

6. Jeg skal fortsette med å fly så lite som mulig. Så langt i 2009 har jeg ikke reist med fly, vi drar ikke til Syden og heller ikke på langhelger til ulike storbyer.


Nissedatter fikk hjemmelaget komfyr til ettårsdagen sin, knottene er hentet fra returpunkt for gamle komfyrer.

I tillegg til dette har jeg planer om å bli flinkere. Et nytt punkt skal føres inn på listen i løpet av 2010:

7. Jeg skal kun gi hjemmelagede bursdagsgaver i hele neste år. Jeg har en del planer klare allerede, resten kommer nok etter hvert. Barn kan få tresverd kombinert med invitasjon til ridderturnering med suppe i skogen, eller strandhogg og skattejakt på stranden. Tregevær har vi allerede gitt i julegave til en nevø, han skal få være med på "jakttur" til våren. Komfyr og fuglekasser er også planlagt utpå vinteren og våren. Fuglekassene skal leveres som byggesett, sammen med en pose med skruer. I et hefte skal barna kunne lese hvor kassen skal henges opp, hvilke fugler som kan flytte inn og hvordan kassen skal rengjøres. Bilder til et fotoalbum er også fremkalt og skal lages til en kusine. Til sommeren kan vi dyrke og høste fra naturen, sånn at vi kan gi bort syltetøy, nøtter, grønnsaker og planter. Ellers kan det godt være at det blir både diktsamling og sangbok, muligens kokebok og kanskje til og med et og annet hjemmelaget maleri (ungene...) i løpet av året.

Hjemmelagde gaver krever litt mer planlegging og forberedelser enn kjøpegaver, men gleder minst like mye. Dette er mitt nyttårsforsett.


Nisseliten er klar til å male flere bilder neste år

København forandret ikke verden. Politikerne kan ikke redde planeten vår. Du kan.

Linker til fornuftige nettsider:

Ellers er Petunia sitt ABC-tema verd et besøk. :)

11 kommentarer:

Living next to me sa...

oi . Det var mye klokt her men om jeg klarer følge opp alt det er enn annen sak, noe gjør jeg alt , de fleste gaver var hjemmelaget dog med innkjøpt garn men jeg har ikke egen sau. ;O) Maten lages fra bunn av, men dessverre kaster vi for mye, vi har ikke vent oss til å være bare 2 enda. Om alle tenkte som deg ville det blitt noe bedre. ALle monner drar...er et ikke det det heter . GOD jul videre til deg og nissmor og far .F

Monika sa...

kor flinke du er :)


Juleklemma fra monika

Gitte J sa...

Der er rart at nogen hjælper nissen med hans opgaver. Det er nogle dejlige billeder du har med i indlægget.
Fortsat god jul

Melusine sa...

Gode nyttårsforsetter,
og du har rett; vi er nødt til å gjøre vår del for å redde planeten. Selv gjør jeg mye av det du har listet opp, men ser at jeg kan gjøre enda mer.
Lykke til :)

Petunia sa...

Du fikk bloggebuksene på, ja, og det er bra!!!
Vi trenger slike tankevekkere som dette. Jeg har grublet mye på dette selv i det siste og selv om ikke alt er sort hvitt i dette og alt egentlig henger sammen (jeg tenker da på at hvis kjøpekraften går ned - mister folk jobbe - arbeidsledighet osv osv), så MÅ vi begynne et sted. Og det er bedre å ta støyten nå angående det økonomiske osv enn senere når det er for sent å snu. Jeg gjør en del av punktene på listen din. Vi ar bare en bil (utrolig nok). Min mann går til jobb hver morgen og så henter jeg han om ettermiddagen. Jeg flyr ikke. Sist gang var i 1999 da vi på kort varsel måtte i en begravelse østpå.
Vi er skikkelig gniten med strømmen og det ser aldri ut som vi er hjemme her fordi vi har bare lys på i de rommene vi bruker i øyeblikket. (Se om du kan se huset vårt om du kjører forbi nede i veien om kvelden. Alle husene her oppe lyser opp som juletrær, mens vårt er nesten helt mørkt)
Jeg kjøper kvalitet når jeg handler klær fordi da varer de lengre. I den jobben jeg har, så har jeg mulighet til det uten at det koster alt for mye. Jeg kan ikke huske sist jeg kjøpte meg noe nytt. Jo, bunaden, men den skal jo vare en stund! Minstemann har ingen å arve etter, så han får nytt. Men alt han vokser fra går videre til andre barn i familien.
Selv om jeg i år har kjøpt alle julegavene, så har jeg kjøpt ting som mottakeren trenger. Nye sko, jakker, skibukse. Ingen har fått noe bare for at man skal nå liksom gi en gaven.
Kildesortering kan jeg bli bedre på. Problemet her oppe er at papirbosset tømmes så sjeldent og det flyter over etter en liten uke. Jeg har begynt å ta med meg papir og melkekartonger til andre "sorterings stasjoner", men de er jo like fulle. Da hender det at det går noen melkekartonger i bosset.
Og ja, selv med hund, så kaster vi all for mye mat. Der er det en del å forbedre seg på.
Og om ikke alle gjør alt, men alle gjør noe, så tror jeg at vi er på god vei.
Det vikrigste er at vi begynner et sted og ikke bare stikker hodet i sanden og tror det ikke angår oss.
Takk, Nissemann for et flott innlegg:)
Ha fortsatt en fin jul!

linsky sa...

Jøss, jeg er imponert!
Vi er ikke like flinke som dere. Noe skal jeg skjerpe meg på, men hjemmelagede bursdagspresanger tror jeg det er til alles beste at jeg ikke gir meg ut på. :)

Nissemann sa...

Takk for respons. Jeg vil presisere at dette ikke er et moraliserende eller selvskrytende innlegg, jeg vil bare vise hva jeg klarer å gjøre. Jeg er også dårlig på en del områder, men jeg vet at jeg gjør noe. Det er godt å vite.

Jeg er ikke bekymret for planetens fremtid, men kanskje litt for menneskehetens og økonomiens fremtid. Hvis global oppvarming gjør at golfstrømmen endrer seg, blir det vanskelig å drive landbruk i Norge. Og hvis regntider, monsuner og sånt svikter andre steder, blir det vanskelig å dyrke noe der. I tillegg vil orkaner gjøre mye skade i enkelte deler av verden, flom er ikke noe å spøke med.

Mange har kastet seg på "klimabølgen", kjendiser står stadig frem og fronter ulike kampanjer. Jeg hørte Siri M. Kalvig på radioen for en uke siden, men hun (som så mange andre) innrømmet at hun ikke gjorde så mye på hjemmebane. Jeg har vært opptatt av disse problemstillingene siden ungdomsskolen, det er vel rundt 20 år siden nå. Men for meg er det ikke det moderne "klimaskrekkscenariet" som er motivasjonen. Jeg gjør dette fordi en del ressurser/råvarer er mangelvare i verden, fordi artsmangfoldet er truet (f.eks. regnskogen) og fordi fordelingen av goder i verden er fryktelig skjev. Vaksine til fattige barn er et eksempel på det siste.

Jeg vil at mine barn skal arve en jord med fri natur, frisk luft, rent vann, fisk i vassdragene og fugler i trærne. Allemannsretten og sporløs ferdsel er noe jeg vil at de skal oppdras i, og de skal lære respekt for levende organismer og økosystemer. Og fordi jeg elsker naturen, prøver jeg å ikke sette så altfor kraftige "økologiske fotavtrykk" etter meg.

Men dette er mitt valg, som kun gjelder for meg. For jeg kan være med på å redde verden.

vibeke sa...

Veldig bra tenkt og imponerende bra skrevet. Du må oppsummere neste desember - om det der med de hjemmelagede presangene er gjennomført. Jeg ville likt å få slike gaver. Sikkert og visst!

Nissemann sa...

Takk, Vibeke. Jeg skal prøve å huske deg, 20. april... :)

Anonym sa...

Jeg ble litt glad når jeg leste innlegget ditt. Vi gjenbruker mye, men kan sikkert bli enda flinkere.Rester av mat blir gjerne til en ny spennende rett dagen derpå. Skalkene går ut til fuglene, eller vi tørker dem på benken og hunden vår får det som snop. Han elsker det.Det beste gaven vi kan gi nå er tiden vår. En fortsatt god jul ønskes deg og dine!

Dnort sa...

Har nylig (før jul) slutta å røyke. Pengene jeg sparer skal gå til ny TV til familien din.