25. september 2009

I am Jonny Eriksen

Tjenesten iam.no har blitt ukens snakkis. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å komme med litt utfyllende informasjon, siden det finnes både feil og mangler på min profil på iam.no.

For det første bor jeg ikke lengre i Skjoldlien 15. Vi flyttet til Ulsmågåsen 30 i desember i fjor. Det står feil på tlf.no også, men min riktige adresse står på facebook. Kart over adressen min ser du her, flyfoto her og skråfoto her. Da kan du finne ut hvilken farge huset mitt har også - så du slipper å komme hit for å se selv, mener jeg. Navnet på ungene mine står på postkassen.

Men det er flere feil og mangler her. Telefonnummeret mitt er 924 00 514, det har stått i telefonkatalogen i 12 år nå. Det andre nummeret tilhører min samboer. Siden jeg er regningsmottaker, står begge oppført på meg.

Tre av de "mest relevante treff fra nettet" dreier seg om bilopphugging. Jeg driver dessverre ikke med sånt, jeg jobber - som nevnt et annet sted her på bloggen - i grunnskolen, nærmere bestemt Rådalslien ungdomsskole. Så det fjerde "relevante" treffet gjelder faktisk meg, ikke en navnebror.

Og denne facebook-profilen er ikke min... :o) Min ligger nemlig her. Og jeg har en profil på twitter og en på blogger også, hvis du vil se de.

Bildene som iam.no søker opp, er i stor grad tilknyttet meg. Noen av dem har jeg tatt, noen av dem har jeg manipulert og publisert.

Opplysningene om skatt, inntekt og formue kommer ikke opp når du klikker på linken, men ifølge bt.no tjente jeg 227.000 i 2007, betalte nok skatt til å dekke 40 cm med bybaneskinner, og har ingen formue. Og der står det også at jeg er født i 1975.

Du finner ikke informasjon om hvor mye jeg betalte for huset jeg bor i. Sånt kan du ofte søke deg frem til i eiendomsbasen til bt.no - men av en eller annen grunn står ikke vårt hus i databasen. Kanskje like greit...

Alt som er tilgjengelig på nettet, kan søkes opp hver for seg. Du trenger ikke å føle deg utrygg av iam.no, nettet har ikke blitt mer usikkert i løpet av uken som gikk.

Jeg søker ofte på nettet, av og til etter info om personer. Det kan være jobbsøkere, kjendiser/kriminelle (f.eks. lommemannen) eller personer i min omgangskrets. Alle søketjenestene som er nevnt i dette blogginnlegget har jeg brukt i løpet av de siste årene, for å finne ut mest mulig om en person jeg er nysgjerrig på. Muligens om deg også. Jeg har identifisert anonymiserte kriminelle, funnet navn på bloggere og andre som skjuler seg bak kallenavn på nettet, og funnet felles bekjente til nye personer i min omgangskrets. Jeg har funnet inntekt og formue til enkelte, bilder av andre og interessante opplysninger om atter andre. Og jeg har sjekket åpne facebook-profiler for å finne ut mest mulig om jobbsøkere da jeg jobbet med ansettelser.

Erfarne nettsnokere som meg trenger ikke iam.no. Vi bruker de tilgjengelige kildene allerede.

13 kommentarer:

lise sa...

Høh, jeg har ikke engang hørt om iam, og når jeg skulle sjekke meg, kom det bare en feilmelding. Nå ble jeg i alle fall veldig uredd.

Unknown sa...

Ja helt enig med deg. Skjønner ikke helt oppstyret rundt det heller. Hvis man vil lete etter noen så kan man jo bare ringe opplysningen? Eller google... eller hva som helst.

Nissemann sa...

Spørs om Datatilsynet (og Odd Einar Dørum) godkjenner Googles "sammenstilling av personlig informasjon"... :)

Lise: Har lagt inn link til en artikkel hos aftenposten, iam.no har også vært omtalt i Her og nå i går.

Simen S. sa...

Bra "prosa" Jonny- men jeg ble ikke klokere på deg.....

Snirkelsnorkel sa...

Jeg kan legge til at kvinnen bak iam.no heter Trine-Lise Jagge, er bosatt i Sundveien 18 på Malmøya, 0198 Oslo og har telefonnummer 97406500.

Jeg oppfordrer selvsagt ingen til å bruke denne informasjonen, bare til å legge den på sine egne blogger.

Nissemann sa...

Simen: Kanskje fordi du kjenner meg så godt irl?

Snirkelsnorkel: Men adressen står jo i telefonkatalogen, riktignok på hennes mann Finn Christian Jagge. Er det verre å stå på iam.no enn på tlf.no?

dnort sa...

Hm, min hadde bare en visning så langt....etter at jeg hadde vært inne og snoka...

Har jo bevisst ikke brukt hele mitt eget navn på nettet. Men, har man telefon, er man et medlem av noe som helst eller i jobb, popper jo navnet opp både her og der.

Konklusjon: Tidlig uføretrygd alene på plass uten telefonforbindelse og internett er eneste mulighet for å gjømme seg unna verden.

Nissemann sa...

Er ikke så sikker på det, Dnort. Jehovas Vitner finner deg sikkert uansett... :)

Dnort sa...

Uansett hvem som hadde kommet på døra, så hadde de fått samme beskjeden: "Jeg har allerede kjøpt!"
(Evt. solgt sjela...)

Dnort sa...

Uansett hvem som hadde kommet på døra, så hadde de fått samme beskjeden: "Jeg har allerede kjøpt!"
(Evt. solgt sjela...)

Anne sa...

Jeg antar at du samtidig "tok kontroll over din egen profil" for å rette opp disse enerverende feilene? Folk kunne jo finne på å ringe på feil dør når de ville besøke deg?

Det her var da ganske dårlige greier? Når kun to av de første 40 treffene faktisk gjaldt meg, vil jeg gjerne at Jagge definerer "relevant" for meg.

Nissemann sa...

Gidder ikke ta kontroll over sånt, det ligger jo så mye rart på nettet - regner med at folk som vil besøke meg, klarer å spore meg opp...

Ja, iam.no er skrøpelige greier. Jeg fortsetter å bruke google og de andre søkebasene for å finne ut det jeg ønsker å vite.

Marina sa...

Jeg foretrekker faktisk at informasjon om meg som er tilgjengelig på nett er uriktig. Dess mer uriktig, dess bedre. Faktisk er det meste av informasjon om meg så uriktig at det ikke engang kan knyttes til meg!

Men jeg synes likevel at iam.no er litt sykt, og at det er uetisk å tjene penger på slikt.