30. oktober 2012

Argumenter mot å feire Halloween


Det er sikkert mange argumenter mot å feire Halloween.

Hvis du sier at det er kommersielt, så er jo det er godt argument. Men det er også fars- og morsdag. Og ikke minst julen. Og 17. mai, for hvem er det som lager bunadene sine selv nå til dags? Alle høytider og andre feiringer blir selvsagt omfavnet og forsøkt kommersialisert av handelsstanden, men skal vi la det stoppe oss?

Hvis du sier at det ikke er en norsk tradisjon, så har du rett i det. Den er vel ikke amerikansk engang, men irsk. Og irene feirer den fordi de dyrker en religion fra Roma. Og de igjen har hentet religionen sin fra den romerske provinsen Judea. Så hvem har vel egentlig rett til å feire kristne høytider hvis vi skal tenke sånn?

Og hvis du sier at det er feil å lære barn til å dyrke døden, så kan jeg ikke si imot det. Så da får vi la være å feire Halloween. Men da bør også Den norske kirke slutte å feire «Allehelgenssøndag» første søndag i november. Og påske.

Men hvis noen mener at norske barn allerede går for mye ut i nabolaget om kveldene i vinterhalvåret – ja, da er jeg enig i at Halloween ikke er noe positivt…Her er noen argumenter for å feire Halloween:


  • ·         Det er kaldt og mørkt ute, og vi trenger noe gøy å finne på.
  • ·         Barn av i dag sitter altfor mye i ro og ser altfor mye på skjermer.
  • ·         Vi ser for lite til naboene i vinterhalvåret i Norge – både store og små.
  • ·         Barn trenger å lære om døden, snakke med voksne om det og minnes de døde.
  • ·         Ingen har vondt av litt skrekk og «skumling» innimellom.
  • ·         Det er ikke nødvendig å bruke mye penger på Halloween, du kan lage både kostymer og pynt selv.
  • ·         Noen har misforstått Halloween som en anledning til å drive hærverk mot naboer de ikke liker, og det må vi selvsagt markere motstand mot – ved  å delta og markere dagen på en positiv måte.

Her er fjorårets Halloween-knep i vår hage:
Min anbefaling er altså at du også skal feire Halloween. Men hvis du av en eller annen grunn ikke ønsker det, så har jeg et tips til deg: Slukk utelyset  og lys i rommene nærmest inngangsdøren den 31. oktober. Dette er en fin indikasjon på at det ikke er noe å hente her.

Oppsummering: Ikke vær negativ til noe som faktisk kan være både artig, ufarlig og inkluderende. Og velkommen til spøkelseshuset i Ulsmågåsen 30 på onsdag kveld. Hvis du tør. J

Forberedelse til årets feiring:1 kommentar:

Unknown sa...

Takk. Den deler jeg, nå i etterkant på FB!