15. september 2011

Å ikke miste mobilnummer

Jeg ser stadig meldinger på Facebook som sier "Ny telefon, hva er nummeret ditt?". Jeg kan forstå at folk bytter telefon, og skjønner også at noen av og til mister mobilen sin. Men hvorfor mister de telefonnummerne også?

Det finnes flere måter å lagre mobilnummer på:

Metode 1: I minnet til telefonen. Det funker fint så lenge telefonen virker, men kan være litt vrient når du skal bytte telefon. Kontakter kan sendes trådløst mellom to telefoner, via en PC eller mellomlagres på SIM-kort, men alle kopieringsmetodene har sine ulemper. Og hvis du mister telefonen, forsvinner alle kontaktene dine. Derfor vil jeg ikke anbefale å lagre kontaktene i telefonminnet.

Metode 2: På SIM-kortet. Ved bytte av telefon trenger du bare å sette inn SIM-kortet i den nye telefonen, så har du alle kontaktene dine der. Men hvis kortet slutter å virke, eller hvis du mister den, er jo telefonnumrene borte. Derfor vil jeg ikke anbefale denne metoden heller.

Finnes det flere metoder? Jepp, du kan lagre dem i skyen. Enkelt, praktisk, sikkert og tilgjengelig. Du trenger en telefon med wifi-tilkobling (jeg har en HTC Wildfire) og en Gmail-konto. Dette er bare en oversikt over hva som er mulig, du får google litt hvis du trenger trinn-for-trinn-oppskrift.

1. Se om du kan eksportere dine gamle telefonkontakter som en csv-fil (comma separated values, kan lages fra bl.a. Excel og leses i bl.a. Notepad). Jeg plundret litt, men klarte til slutt å bruke Nokia Suite til å lage en csv-fil med mine kontakter da jeg byttet til HTC for et år siden. Eksporter til regneark, og rediger i regnearket - det er raskere enn å redigere og slette på mobilen din etterpå. Slett kontakter du ikke vil ha, og legg inn fullt navn på resten (du trenger det!).

2. Importer csv-filen til Gmail-kontaktene dine. Da får du alle telefonnummerne tilgjengelig fra en PC ved å logge på Gmail, kjempepraktisk hvis du glemmer telefonen eller går tom for strøm.

3. Still inn telefonen din til å importere kontakter fra gmail. HTC støtter i hvert fall dette, vet ikke med Nokia, iPhone og andre Android-enheter. Fint om noen kan bekrefte / avkrefte i kommentarfeltet.

4. Når du oppretter nye kontakter, trykker du på at de skal opprettes på Google - ikke lokalt på telefonen eller SIM-kortet. Hver gang du går på trådløst nett, synkroniseres nye kontakter mellom Gmail og telefonen automatisk.

5. Og når du først er i gang, kan du jo sette opp synk mot Facebook-kontakter også. Da får du mange telefonnummer "gratis" som du plutselig en dag kan trenge, og folk som bytter telefonnummer blir automatisk oppdatert. Husk å legge inn ditt eget telefonnummer på Facebook og gjøre det tilgjengelig for dine venner.

Og hvis du synes dette var artig og nyttig, kan du jo sette opp synkronisering av kalender samtidig. Jeg har en Google-kalender som varsler meg på epost, iPad og mobil når det nærmer seg en avtale, og som er perfekt synkronisert - også med samboers kalender for å unngå dobbeltbookinger. Kalendersynk klarer du å finne ut av selv.

Dette bør være et godt argument for å velge HTC og Gmail!

Bruk kommentarfeltet for å bekrefte hvilke telefoner dette funker på, legge inn link til gode trinn-for-trinn-beskrivelser, eller spørre om hjelp hvis du ikke får det til.

2 kommentarer:

Anonym sa...

HTC er veldig sterkt knyttet til google-konto. Så sterkt knyttet at dersom man legger inn feil konto først (og har flere) er det ikke mulig å bryte denne knyttingen uten å tilbakestille telefonen til fabrikkinnstillinger. Dersom man tenker at dette er ikke noe problem, vil hele kontakt-greiene gå helt av seg selv, ingen filflyttingimportering eller noe som helst. Forutsatt at man allerede har en googlekonto der kontaktene ligger.
Jeg har en HTC Incredible, og det fungerer sømløst. I det jeg la inn en googlekonto ble både android market, epost, kontakter, google+, google talk og kalender synkronisert og tilkoblet uten noe trøbbel.
Tips for de som bytter googlekonto slik jeg gjorde: det er ikke mulig å overføre kjøp på android market fra en konto til en annen.

Nissemann sa...

Takk for innspill. Kjekt å vite om trøbbel ved bytte av konto. Apps og annet i Android Market er altså som klistremerker du setter bakpå bilen din - kan ikke tas med når du bytter bil.