10. november 2010

Hvordan unngå "virus"

Jeg har brukt data i 20 år, vært på nett i 14 og hatt egen PC i snart 10 år. I løpet av denne tiden har jeg nesten ikke hatt virusproblemer og ikke mistet filer. Derfor tillater jeg meg å være litt "bedrevitersk" og dele mine 12 tips til hvordan du unngår "virus".

Med "virus" mener jeg all uønsket, skadelig programvare som sprer seg fra andre PCer til din, og deretter videre til nye PCer. Det er ikke sikkert viruset er spesielt skadelig for deg, men det er uansett noe du bør la være å sende videre. I min virusdefinisjon ligger det ormer, trojanere, fiskeprogram, hackeprogram m.m., de kan stort sett unngås på samme måte.

 1. Oppdater operativsystemet ditt. Hvis du bruker Windows, bør du la Windows Update se etter oppdateringer automatisk. Du finner Windows Update på Start-menyen, under Programmer. Hvis du ikke får tilgang, er det fordi du ikke har en ekte Windows-lisens. Det bør være lett å skaffe en lovlig XP-lisens i dag, alle som kaster en PC eier fortsatt sin lisens. Den står ofte på en etikett utenpå PCen, eventuelt på en CD eller et Windows-hefte som følger med PCen. Spør på Facebook om noen venner har en lisens du kan få overta - eller sjekk PCene som settes utenfor Elkjøp.

 2. Installer et virusprogram. Når du kjøper en ny PC, får du ofte med et program som fungerer i 3-12 måneder. Når dette slutter å fungere, kan du selvsagt kjøpe programmet. Men du kan også avinstallere det og laste ned et annet gratisprogram. AVG Free er det mest brukte, det er gratis og har godt rykte. AVG Free slutter også å virke etter en stund, da må du laste ned den nyeste versjonen av gratisprogrammet en gang til.

 3. Ta sikkerhetskopi. Det er ikke vanskelig og tar ikke fryktelig lang tid. Det finnes flere løsninger som kan fungere, finn en som passer til deg. Min mor tar ikke så mange bilder, og har en stor USB minnepinne som sikkerhetskopi. Sikkerhetskopien er lagret i et annet hus enn der PCen er lagret. Noen foretrekker kanskje å brenne CD eller DVD med sikkerhetskopi, det er rimelig og lett å få til. Oppbevar platene på et trygt sted. Den vanligste løsningen nå er nok ekstern harddisk. Skaff deg en disk på minst 500 GB, del den opp i partisjoner før du begynner å bruke den, sånn at du kan flytte data mellom partisjoner og formatere når det trengs. (NB! Veldig viktig! Få hjelp av noen som kan det. Les mer om partisjoner på neste punkt.). Putt innpå sikkerhetskopi av alt du ikke vil miste. Bilder og video fra digitale kamera, bilder du har scannet, musikk du har digitalisert, dokumenter du har skrevet osv. Og viktigst av alt: Lagre harddisken et annet sted en der PCen står. En løsning kan være å lagre den i kjelleren, garasjen, bilen eller på jobb. Da reduseres faren for at begge blir stjålet i samme innbrudd eller brenner opp samtidig. Eller du kan oppbevare harddisken i nærheten av utgangsdøren sånn at du kan ta den med deg i tilfelle en evakuering. Harddisker kan også lett gjemmes før du reiser på ferie, for eksempel under klær i klesskapet, bak bøker i bokhyllen eller oppi en kjele i kjøkkenskapet. :)

 4. Partisjoner harddisken i PCen og bruk partisjonene fornuftig. En partisjon er en del av en harddisk som skilles ut som en egen enhet. På en PC heter hovedpartisjonen C-stasjon. Nye PCer leveres ofte med en stor C-stasjon og en D-stasjon som heter "Recovery" eller noe sånt. Jeg har flere partisjoner på mine PCer, og bruker C-stasjonen kun til Windows og programmer. "Mine dokumenter" plasserer jeg f.eks. på D, sånn at mappen ikke blir berørt hvis jeg må formatere C og legge inn Windows på nytt. Du kan for eksempel lage en C-partisjon på 40 GB, det er nok til Windows og de programmene du bruker. Avinstaller det du ikke bruker lengre, du kan legge det inn på nytt når du trenger det. Det gjelder spill også! Del resten av harddisken i to like store partisjoner sånn at du kan flytte filene fra D til E for å formatere av og til. Formatere er som å støvsuge, du blir kvitt rusk og rask og får en raskere harddisk som lever lengre.

 5. Bytt nettleser. De fleste bruker Internet Explorer, og mange virus er spesialdesignet for å spre seg gjennom kjente sikkerhetshull i Explorer. Ved å skifte nettleser unngår du mange problemer. Jeg bruker Google Chrome, andre populære er Mozilla Firefox og norske Opera.

 6. Bytt mailadresse hvis du bruker en adresse der du får mye spam. Hotmail var forferdelig før, Gmail er glimrende. Spam er automatisk utsendte epostmeldinger som prøver å få deg til å svare på eposten, klikke på en link eller gi fra deg personopplysninger (phishing). Epost er en vanlig måte å spre virus på, ikke åpne meldinger fra ukjente avsendere hvis ikke emnet forteller at dette er en ekte melding til akkurat deg. Åpne aldri vedlegg uten at du er 100% sikker på at avsender har sendt dette til akkurat deg med vilje. Unngå alle meldinger som har en engelskspråklig oppfordring til å klikke på en link eller åpne et vedlegg ("Hey, you got to see this! So funny!") fordi de fleste virus er skrevet på engelsk. Nå er det også kommet norske meldinger, riktignok med litt dårlig gramatikk, så tenkt deg godt om når du sjekker innboksen din.

 7. Dropp MSN. Du klarer deg helt sikkert uten. (Jeg tror Skype er et bedre alternativ uansett). På MSN florerer det med spam, så unngå alle ukjente brukere som prøver å legge deg til som kontakt og avvis alle samtaler fra ukjente. Klikk aldri på linker som kan være sendt ut automatisk, du må vite at din samtalepartner faktisk vil at du skal sjekke den linken. Det samme med vedlegg, ikke åpne noe som kan være tvilsomt.

 8. Dropp fildeling. Du klarer deg uten. Mange filer som deles er infiserte av virus, kamuflert som programmer eller annet du er interessert i å laste ned. Keygens og cracks er et smart sted å gjemme en trojaner eller andre programmer du ikke vil ha på PCen din. Du har råd til å betale for de programmene, filmene og låtene du trenger. I tillegg er fildeling faktisk ulovlig... ;)

 9. Dropp porno. Beklager, men jeg tror du klarer deg uten den også. Den enkleste måten å spre virus på må være å legge det bak en link som sier "Click to download the full video" eller noe sånt.

 10. Slutt med tulleapplikasjoner på Facebook. Virus spres alle steder der folk glemmer å være kritiske og klikker på alle mulige linker. Epost, msn, fildeling - og Facebook-applikasjoner. Det er ingen som har testet applikasjonene på Facebook før de blir lansert. Med en gang en av dine venner har klikket på en infisert link sendes oppfordringen videre til deg. Unngå meldinger på veggen din eller i innboksen som oppfordrer deg til å klikke på en link, spesielt hvis de er skrevet på engelsk. Sjekk om din venn virkelig mener at du skal klikke på den linken før du gjør det.

 11. Pass på passordene dine. Det hjelper ikke at du unngår virus hvis noen andre bruker din Facebook-konto eller driver med fildeling på din PC. Gode passord er umulige å gjette. Test123, sommer2010 og Passord er dårlige passord. Sett deg ned og skriv en tilfeldig rekke med tall og bokstaver, pugg den og begynn å bruke den som passord etter at du har husket den i noen uker. Du kan også starte med et ord, snu om på noen bokstaver, bruke noen store bokstaver (ikke forbokstaven!) og legge inn noen tall (ikke på slutten!). Eller du kan starte med en setning som illustrerer et bilde og ta en bokstav/tall fra hvert ord. Setningen "På havet er det ofte storm i november" kan dermed bli passordet phed8si11, der ofte har blitt 8 og november har blitt 11. Sånne passord er umulige å gjette.

 12. Bruk sunn fornuft. Det er lov å tenke selv. Vær kritisk til hva du driver med. Du ville aldri sovet med åpen dør eller invitert fremmede du møtte på gaten med deg inn i stuen din. Beskytt PCen og dataene dine, og du unngår en drøss med problemer.
Uenighet, korrigeringer og andre tips kan gjerne deles i kommentarfeltet. :)

15 kommentarer:

Anonym sa...

Gode tips som mange bør ta inn over seg!

Et alternativ for å ta vare på filer er å bruke en online backuptjeneste. Det finnes flere av disse. Man betaler gjerne en sum i året for å leie plass på tjenesten sin server. Fordelen er at man ikke er avhengig av fysiske medier - som datamaskin, minnepenn, ekstern hardisk. Man kan også få tilgang til filene fra enhver maskin og mange tjenester tilbyr automatisk backup, slik at en ikke trenger å huske på å sikre filene.

Selv bruker jeg Dropbox (http://www.dropbox.com). Den tilbyr gratis lagringsplass opp til 2 GB og har et godt fungerende tillegg som kan installeres på maskinene en bruker ofte. Dropbox har også gode applikasjoner til iPhone og iPad, og helt sikkert til Anroid også. Slik at en har tilgang på alle filene via telefonen også.

Eller har jeg hørt gode ord om Carbonite (http://www.carbonite.com), uten at jeg selv har erfaringer med denne.

Nissemann sa...

Takk for tips, jeg burde nok tatt med noe om online backup. Jeg tror FotoKnudsen tilbyr online backup av bilder, det kan være både lurt og praktisk å laste opp bildene der du gjerne bestiller papirkopier.

Jeg lagde meg konto på Dropbox for et par dager siden, og kommer til å bruke den til å synkronisere filer jeg alltid vil ha nyeste versjon av. Hvis det fungerer godt, kan det være jeg lager meg en nettbasert sikkerhetskopi av en del viktige dokumenter. Jeg er likevel skeptisk til å lagre noe sensitivt på nettet, for eksempel dokumenter som inneholder passord, personopplysninger, helseopplysninger eller økonomidetaljer. Kall meg gjerne gammeldags. :)

Cavey sa...

Masse nyttig info!

Og mange glemmer at en backup faktisk er en kopi. Det hjelper ikke å legge en backupdisk på jobb og jobben brenner ned, hvis du ikke har en kopi hjemme (eller et annet sted) :)

Fildeling er i utgangspunktet lovlig. Men deling av piratkopier, cracks, serienummer-generatorer og andre ulovlige filer er selvsagt forbudt.

Nissemann sa...

Hehe, kanskje viktig å presisere at backup er en kopi ja... :)

I "gamle dager", før de eksterne harddiskene slo gjennom, tok jeg backup til en annen harddisk som sto skrudd fast inni kabinettet. Etterpå åpnet jeg kabinettet og trakk ut strøm og bus til den disken, men lot den stå i PCen.

OK, fildeling er lovlig i utgangspunktet - men hvor mange er det som laster ned filer som ikke er piratkopier da?

cavey sa...

Mener å huske at et eller annet gratisprogram ala open office (kanskje det var open office) hadde torrent-link (fildelingslink) for nedlastningen for å begrense belastningen på serveren.

Nissemann sa...

OK, greit. Det er mulig å drive med lovlig fildeling. Jeg har jo faktisk lastet ned en eneste torrent-fil selv, og den var lovlig. "Bergensbanen minutt for minutt" :)

Unknown sa...

OK.. nå klarer jeg jo ikke å sitte på hendene mine da.. og bare MÅÅÅ si de..
Dropp all the above, og kjøp MAC... :-)

En ny verden!!

Men uansett. Kjempebra innlegg. Mange skjønner ikke at man må drive ekstrem vedlikehold når det gjelder PC. Og at man ikke kan klikke seg inn på hvasomhelst på facebook.

Tommelopp!!

Nissemann sa...

Mac er møkk, Lotte... Har du lyst på et eple som noen har tatt et tygg av kanskje?

Unknown sa...

He.he.
Nei Mac er tusenvis av ganger bedre for "vanlig folk". Går du dypere i det, så kommer det an på behovet for programmering. Noen mener da at Linux er bedre.
Men windows er ikke bra for folk som kun vil bruke dataen til å surfe og slikt. Alt for komplisert og for tungt.
Jeg har holdt på med data siden jeg var rundt 13 år tror jeg. Helt fra turbotapens tid!! He-he.
Og jeg må si at jeg har hatt windows hele tiden. Men etter at jeg gikk over til mac, har det åpnet seg en ny og frustrasjonsfri verden. O lykke!!!

Cavey sa...

PC er da mye billigere! Og skulle noe skje med PCen så er det alltids noen man kjenner som kan fikse det på null komma nix :)

Unknown sa...

Ja pc er billigere med en gang. Men du må ha så mye ekstra og reparasjoner og hjelp med dem. Antivirus koster ganske mye også. SÅ in the end.. så lønner det seg ikke.
Med Mac så har man ikke behov for så mye hjelp. Det går ikke så mye galt med dem som med pc. Dessuten kjenner jeg drøssevis med folk som kan hjelpe hvis det er behov. Pluss apple-support 24/7 ;-)
Men.. det er en smaksak hva man liker. Selfølgelig.
Men jeg foretrekker et frustrasjonsfritt liv med Mac. Men som sagt, kommer det an på behovet man har. Jeg bruker Macèn hele dagen, og har ikke tid til å vente på at windows skal surre seg ferdig.

På jobb har vi windows og det fungerer utmerket, men da har vi også en svæææær it avdeling som hjelper til hele tiden. :-D

Nissemann sa...

Jøss, to damer diskuterer data i kommentarfeltet mitt... Hvor er verden på vei? :)

Lotte: "Men du må ha så mye ekstra og reparasjoner og hjelp med dem. Antivirus koster ganske mye også. "

Jeg kjenner meg ikke igjen i din beskrivelse. Har aldri trengt reparasjoner eller hjelp, og aldri brukt penger på antivirus. :)

Unknown sa...

Nei jeg gidder ikke lage noe stor diskusjon av dette. Alt er smak og behag. Men det er jo rart at alt det som er beskrevet her er ting man må gjøre for å få en pc til å gå?
Gjorde alle disse tingene selv i mange år. Nå slipper jeg alt dette.
Men som sagt igjen og igjen. Alt kommer an på hva man liker, og hvilke behov man har.
Mitt behov er surfing, photoshop og slike ting. Da funker Mac best for meg.

Dnort sa...

Litt skeptisk til at mac skal være så mye bedre. Om du surfer rundt med hode under armen, tror jeg nok også mac'en kan bli infisert.
Handler nok mer om at mac-brukere har svidd seg nok på sinne forrige PC'er, til at de ikke gjør de samme feilene igjen.

Kjempebra tips. Tror kanskje jeg skal ta en runde med partisjon snart.

Tone sa...

Hallo!

Jeg ble svært glad da jeg leste punkt 5.Mange har vondt for å ta i bruk en annen nettleser enn Internett Explorer (jeg har et par av dem i familien). Dette med sikkerheten var et formidabelt argument. At min kjære "Floras blogg" som er laget med iweb kan leses uten sommel og trenering når man bruker andre nettlesere, det har ikke fått mine gamle til å bytte nettleser. Men sikkerheten, det burde veie tungt som argument. Med eple-kjekk hilsen, Tone-