18. desember 2009

ABC: Midtvinters

Hva er julens budskap? Uansett om du feirer jol eller kristmesse, eller ingen av delene, tror jeg du er enig med meg i at julen handler om godhet og glede, om lys i mørketiden og om å feire livet og de gode følelsene.


Fjøsnissen på Gimmeland har skrevet oss inn i boken i år også

Jorden snurrer rundt solen samtidig som den roterer rundt sin 23˚ skjeve akse. Derfor får vi på våre breddegrader årstider, som vi alle elsker og hater. Og midt på vinteren, når det er som mørkest ute, da feirer vi lysfest innendørs og gleder oss over varmen i menneskehjertene. Etter at primærnæringen har sådd og høstet, er det tid for å fortære. Vi må spise opp årets overskudd av torsk og poteter, gris og sau, nøtter og fett, før det råtner bort og ingen får noen nytte av det. Og ikke minst ølet, det ville vært synd om det gikk ut på dato!


Hesten heter Rambo. Det er visst sånt hestene skal hete nå til dags.

Nissemor og jeg har kapret et godt lass med gaver til vår familie og venner. Vi er nok ikke av dem som bruker mest penger på gaver, men alle får en skikkelig gjenstand av god verdi. Noen får minnegaver med symbol- og affeksjonsverdi, mens andre får lekegaver med kvalitet og sunne holdninger. Atter andre får vakre gjenstander som de kan nyte synet av i lang tid. Vi håper alle blir glade for det de får. På min fars grav ligger det en flott hjemmelaget dekorasjon, og det brenner lys der hele julen. Det gleder nok oss over torven mest, men likevel...

I år ble det rundt 50 julebrev og kort. De sendes til gode venner som vi ikke ønsker å miste kontakten med. Selv om vi ikke har truffet dem alle i året som har gått, kan det jo komme nye muligheter. Dette handler julen om for meg.

For en uke siden sa vårt "gamle" fjernsynsapparat takk og farvel. Vi gikk derfor ut og kjøpte ny PC. Så nå ser vi på fjernsyn via bredbåndet, takket være NRK nett-tv og TV2 Sumo. Siden skjermen er liten og lyden litt svak, sitter vi gjerne tettere sammen i sofaen enn vi gjorde før. Til barne-tv sitter ungene under ullteppe på fanget vårt. Det er jo både koselig og miljøvennlig, vi trenger jo ikke å fyre like mye for å holde varmen. Noe må vi jo bidra med i disse tider, da politikere flyr privatfly til nabolandet for å snakke, snakke og snakke, og fredsprisen må deles ut til verdens ferskeste president fordi ingen med lengre erfaring har klart å øke verdensfreden noe nevneverdig.


Familien jobber med 25% effektivitet. Som vanlig.

Vi har vært i juletreskogen og funnet oss en fin busk. Den står i kjelleren og lurer på hva som skjer, og forundringen skal nok vokse om noen dager når busken skal få jernsko, stjernehatt og massevis av runde øredobber her i stuen. Under treet havner det nok en liten dunge med nøkterne, men likevel hyggelige gaver. Og bordet skal dekkes flere ganger i løpet av de nærmeste ukene, der skal det deles god mat og gode historier med gode venner.

På slutten av julekvelden sitter vi her i stuen og finner roen igjen. Ungene ligger og vrir seg i sengene i urolig søvn etter uker med mektige inntrykk. Og Nissemor og jeg er ydmyke, takknemlige, overrasket og overgitt - over alle gledene vi får hver dag, hvert år.

Og dersom du ikke har funnet den såkalte julestemningen enda, kan du gjerne putte noen penger i for eksempel Frelsesarmeens julegryte. Dersom du ikke har en rett utenfor døren din, kan du betale med Visa på nett. Det tar 80 sekunder å spre glede til jul. Gleden kommer til noen som trenger det - og tilbake til deg selv.

God jul!


Fra realfagslærernes luciatog på skolen min

Og siden jeg har blogget i noen år, tenkte jeg å tilby noen repriser på tidligere juleblogging:

Dette er den trettende bokstaven i Petunias bokstavkampanje

11 kommentarer:

Unknown sa...

Jøsses ja her går det unna. Stilig lucia også.. he.he!!

Haster videre i julestria!! Haade!

Henny sa...

Ja, I fejrer da jul med det hele, må man sige. :-)

Maria sa...

Härliga bilder och en fin text!
Trevlih helg!

Dnort sa...

Du og dine får ha en god jul.
PS. Håper det er greit at jeg "rydda" litt i nissefloraen i årets lulefortelling. Obama var også med...

Petunia sa...

Et flott og gjennomtenkt juleinnlegg, Men ikke så rart når det kommer fra en nissemann.
Jeg synes dette med julen har tatt helt av. Da jeg var liten så var vi kjempefornøyd med en ny strømpebukse eller et par polvotter, men nå er det jo full pakke fra innerst til ytterst og det er vel ingen som kan se om man har Kari Traa eller Ulvang undertøy på seg i skibakken...
Jeg liker Nissemann sin jul, jeg:)

Nissemann sa...

Takk for hyggelige kommentarer!

Dnort: Fantastisk julefortelling du har laget, den anbefales sterkt og er nå linket under "Anbefalt lesestoff".

Petunia: Takk for det, jeg liker også jula. I hvert fall sånn som jeg pleier å feire den.

linsky sa...

Så nydelig du skriver on det julen egentlig handler om.
Frelsesarmeens gryte har jeg lagt penger i, og se har fått pakker også.

Når det gjelder juletre, har der merkelige skjedd hos oss i år at noen har gitt oss et nydelig tre! Det stod bare ute ved hekken her en dag, og vi aner ikke hvem der er fra. er ikke det rart?

Nissemann sa...

Linsky: Det juletreet er nok en gave fra julefeen, som takk for alt du gjør for andre. Er det forresten det søte lille treet med bare en kule på? :)

Ellen sa...

Utrolig fint skrevet Nissemann! Jeg liker alle innleggene dine jeg!!

Som jeg har sagt tidligere så tenker jeg at du og nissemor gir barna deres gode verdier å ta med seg i livet!!

Noe å lære for alle og enhver..
God jul!!

Anonym sa...

Så flinke nissemor og du har vært. 50 julekort... jeg er imponert! Få tid til litt kos også da. Ha en riktig god uke!

Living next to me sa...

her leses M innleggene litt sent, og ditt satt jeg lenge med. Vi vet ikke hvor heldige vi er før tragedien rammer oss , og vi ser at den besdte gaven er at forsatt har familien inntakt. I år mangler vi 2, den ene gammels og mett av dage , den andre vil jeg savne resten av mitt liv. JEg bor et sted hvor miljøsatsingen er stor men samtidig har Ryan air fått massa nye ruter herfra med billige biletter , jeg skjønner ikke den galskapen jeg. Lyd forurenser er det også . God jul videre til deg og dine Frida