21. desember 2008

Årets viktigste pepperkakehus

Etter en forferdelig start på desember, og det verste dødsbrann-året på lang tid, retter nissefamilien nå et søkelys mot brannsikkerhet i hjemmet. Følg våre tips, og gå en sikker julefeiring i møte. (Tipsene står for min private regning, jeg tar ikke ansvar for feil og mangler)

Tips nummer 1: Ha røykvarslere i hver etasje. Aller helst i hvert rom (soverom, stue, gang) - ikke kjøkken og bad. Bytt alle batteriene i starten av desember, skriv dato på batteriene.
Tips nummer 2: Ha rømningsveiene klare. Fastmontert stige fra 2. etasje er anbefalt. Dersom dette ikke lar seg gjøre, ha i hvert fall et langt tau hengende på en krok på innsiden av vinduet. Sjekk at det er mulig å klatre opp i vinduskarmen. Gjennomfør brannøvelse, sjekk at stigen kan slås ut osv.
Tips nummer 3: Brannslukkere må finnes i hver etasje. Minst en gang i året må du snu pulverapparatet opp ned og riste det. Det står på apparatet hvor ofte du må ha service på det (hvert 5.-10. år). Sjekk at det er nok trykk (pilen på grønt). Kast apparat som er eldre enn 10 år, og kjøp nytt - det koster fra 250 kroner for 6 kg ABC-apparat.
Tips nummer 4: Slå av alle lys om natten. Adventsstjerner, lysestaker og juletrebelysning har stått og samlet støv på loftet i 11 måneder, de kan lett ta fyr. Noe pynt er gammel, noe er billig - du kan ikke satse livet ditt på at det går bra. Slå også av TVen helt, og trekk ut kontakten på kaffetrakteren. Ikke brenn stearinlys i tomme rom, og gå en runde i stua etter at du har slukket alle elektriske lys for å se at det ikke ulmer i noen levende lys. Kast alle flotte dekorasjoner med lyseholder på, hele lysestaken skal være i ikke-brennbart materiale.
Tips nummer 5: Lær deg nummeret til brannvesenet. Det er 1-1-0. Tenk på 4-4-2, og fotball-laget Brann...Da gjenstår det bare å ønske deg en trygg og god jul. For det er vel julenissen du vil ha på besøk på taket - ikke brannvesenet?

4 kommentarer:

ver1e sa...

Bra post, Nissemann. Slike ting er det viktig å huske - ikke bare i jula!

Nissemann sa...

Takketakk. "Ikke bare tull. Ikke bare alvor", som Esquil sier...

Anonym sa...

Alt var veldig gjennomført og bra. Jeg er helt imponert! Eneste jeg lurer på: hva skal sviskene forestille?

Nissemann sa...

Tja, det skulle være noe aske eller en del av flammene... Jeg har nemlig kjøpt feil, trodde jeg kjøpte rosiner (kliss like pakker!). Rosinene skulle egentlig erstatte diverse armer og hoder på seigmennene, og vise forkullede kroppsdeler. Dette måtte altså utgå fordi jeg hadde det for travelt på butikken i går... :(

(Men det var kanskje like greit?)