19. april 2014

Matematiske bilskilt 3

Nissemanns matematiske påskeegg 2014 består av fire ferske egg fra en frittgående hane. Men eggene mine har harde skall, litt som nøtter egentlig. En god matematikkoppgave har lite å lese, men mye å tenke. Du trenger ikke kalkulator, men papir og blyant eller regneark kan være en fordel. Hver dag fra skjærtorsdag til første påskedag presenteres et nytt egg, løsningsforslag legges ut andre påskedag.


Jeg har en annen nabo som er litt av en skrytepave. Han var ikke det minste imponert, for han har opplevd nesten det samme. Han hadde først en diger amerikansk van som buldret som Il tempo Gigante og drakk som en sjømann. Da han skiftet den ut til den diesel-SUVen han kjører nå, fikk han et skiltnummer som var dobbelt så stort som det første skiltet. Men tverrsummen på det nye skiltet var faktisk tre ganger så høy som tverrsummen på den gamle skiltet.

Kan du forklare meg hvordan dette kan henge sammen?


Definisjoner: Skiltet som er avbildet har kjennemerke EL14325. Skiltnummeret er 14325, altså fjorten tusen tre hundre og tjuefem. Tverrsummen er 1 + 4 + 3 + 2 + 5, altså 15.

Legg igjen en kommentar med ditt løsningsforslag for å få poeng. Kommentarene holdes skjult til andre påskedag. Vinneren er den som har løst flest av de fire oppgavene. Oppgavene er laget av matematikklærer Jonny Eriksen, og er beskyttet av åndsverkloven. Gjenbruk er kun tillatt etter avtale. 

Løsningen står med hvit skrift - merk teksten for å lese:
Denne oppgaven kan ikke løses, naboens skryt er bare jug…

5 kommentarer:

Unknown sa...

Det henger sammen med at naboen var skrytete og tok munnen for full :-)
Det er ikke mulig å få en tredobbel tverrsum når du dobler et tall. Du kan maksimum doble tverrsummen. Det henger sammen med at nå du dobler et tall mellom 1 og 4, dobler du tverrsummen. Dobler du et tall mellom 5 og 8, reduseres tverrsummen. Dobler du tallet 9, får du lik tverrsum.
Dette er uavhengig om tallet er plassert som ener, tier, hundre etc.

Unknown sa...

Tverrsumma igjen?
Vel, her går æ for 33211 og 99633.

PS. Tverrsummen av fødselsdatoen min e 24. Fødselsdatoen min delt på tre har en tverrsum som e 17. Æ har bursdag i mai. Ka for dag..?

Hilde Hemmer sa...

Naboen er dårlig i matte.

Anonym sa...

Om jeg kan forklare deg hvordan dette kan henge sammen? Eh, nei. Med mindre det er noen amerikanske bilskilt involvert, kanskje... Men nå skinner sola og verden er vidunderlig og jeg lar påskeegg være påskeegg. Takk for moroa! :-)

Nissemann sa...

Riktig svar: Per Arve, Hilde Kremmersen og Harald Hauge.


Trond: Galt svar, og bursdagen din går an å søke opp på nettet. Datoen finner du her, mens årstallet da må være 69, 78, 87 eller 96.