15. mai 2013

Jeg lever etter bibelske verdier

Det hender at noen kritiserer min livsførsel, og påstår at jeg ikke følger de bibelske idealene. Dette stemmer ikke.

Da jeg var ung, hendte det rett som det var at jeg fikk lyst til å drepe min bror. Sånn som Kain. Eller i hvert fall å selge ham som slave, sånn som Josefs brødre gjorde. Eller lure fra ham lørdagsgodteriet. Sånn som Jakob lurte Esau.

Av og til tar jeg noe jeg har lyst på, selv om jeg ikke har lov. Sånn som Adam og Eva. Og jeg kan til og med finne på å drepe den som eide det først. Sånn som David fikk Uria drept.

Det hender jeg ler av noe andre sier. Sånn som Sara lo da hun fikk vite at hun skulle få barn i høy alder. Eller jeg nekter å gjøre noe jeg blir påbudt. Sånn som da Abraham stakk av. Av og til plager jeg også mine trofaste følgesvenner, slik som Job ble plaget. Eller forresten, så slem er jeg ikke.

Jeg har et godt sovehjerte, og kan sovne hvor som helst. Jeg sovnet for eksempel under en av min samboers fødsler. Men jeg trøster meg jo med at Jesu disipler gjorde det samme da Jesus ble arrestert.

Ungene mine er skjønne, men likevel er jeg av og til villig til å ofre tid sammen med og heller dra på fisketur. Nesten sånn som Abraham var villig til å ofre Isak.

Det hender at jeg svikter mine venner. Sånn som disippelen Peter fornektet Jesus. Jeg kan til og med være tilbøyelig til å selge mine venner. Sånn som Judas.

Og så nyter jeg vin og brød med mine venner så ofte som jeg kan. Jeg har lyst til å prøve å lage min egen vin også. Sånn som Jesus.

Det hender at jeg får lyst på en annen kvinne enn min samboer. Men det skal nok mye til før jeg skjenker min mor og går til sengs med henne, slik Lots døtre gjorde med ham. Da gjør jeg heller som Onan gjorde.

I fremtiden skal du heller ikke se bort ifra at jeg kommer til å svindle mine egne svigersønner. Sånn som Laban gjorde.

Men jeg kommer nok aldri til å ville utrydde alt liv på jorden. Bortsett ifra det er jeg på alle måter en person som følger de bibelske idealene.

Kanskje du også burde lese bibelen? Hele bibelen?

Skrevet av Jonny Eriksen i 2012, publisert 2013. Ikke som kritikk av kristne verdier, men for å vise at uttrykket "bibelske verdier" ikke er noe verd. Omtrent det samme som Richard Dawkins formulerte i 2011. Finner du veiledning i en sprikende bok på over 1000 sider, driver du med utplukking.

2 kommentarer:

Marina sa...

Min erfaring er at de fleste som herper om bibelen aldri har lest den. De har bare lest noen deler av den, sammen med hva en eller annen sektleder mener at de betyr.
For hva de påstår bibelen sier, finnes ikke der.
Det burde jeg vite for jeg har faktisk lest den! Interessant bok.

Nissemann sa...

Enig. Alle bør lese bibelen, enten de velger å følge den som rettesnor eller ikke.