30. desember 2012

Pappa er på loftet

Hvor er pappa når jula skal forberedes?

Du har sikkert hørt spørsmålet stilt. Ofte av kvinner som mener de er den viktigste bidragsyteren for å få jula i hus. Menn har bare to oppgaver i desember, og det er å få juletreet i foten og å kjøpe gave til kona. Begge deler fikses seint på lille julaften.

Men dette er selvsagt ikke sant. Her i huset er mitt viktigste bidrag å gå på loftet og hente kasser med julepynt. Hver kasse skal ned til riktig tid, og den bør absolutt inneholde alt vi trenger til den operasjonen som skal utføres. Mer om det lengre nede.

Jeg har skrevet en hyllest til fedre som tilbringer desember under et skråtak. Ta vel imot den moderne julesangen: Pappa er på loftet.Og i samme slengen har jeg noen tips til andre menn som tilbringer seks uker på loftet hver vinter. Du kan sikre julefreden ved å følge mine enkle anbefalinger:


  • Pakk mest mulig av julepynten i standardkasser med lokk som kan stables. Det finnes to tillatte typer. Banankasser er best, de tåler flest i høyden og er gratis. Ulempen er at de ikke er så store, så det kan lett gå bort en del plass til å oppbevare luft. Den andre typen er flyttekasser fra bl.a. IKEA. De er større, kan pakkes flate når de ikke brukes, men koster altså penger. De passer best til lette ting, ikke fyll dem med servise eller bøker! En kombinasjon av disse to kassene er å anbefale.
  • Merk alle kassene med nøyaktig hva de inneholder. Skriv hver minste ting, hvis du ikke har funnet et smartere system (se lenger nede)
  • Stable alle kassene i samme del av loftet. Det krever at du har plass nok til alt på ett sted, men det kan du jo lett rydde opp. Men husk å gjøre det i april eller september, da er det passe varmt på loftet.
  • I nærheten av julepynten kan det passe fint å lagre kasser med påskepynt, 17. mai-pynt og halloweenpynt hvis du har det. Viktig: Ikke bland dette sammen med skisko, skøyter, luftmadrasser og annet som skal brukes en hel årstid!
  • Når julepynten kommer frem, pakker du kanskje bort noen lysestaker, gardiner osv. Dette kan godt ligge på loftet i noen uker, og så tar du kassene ned igjen i januar og bytter ut innholdet.
  • Siden ikke all julepynten skal ned (og opp) til samme tid, kan det være lurt med et visst system. Her er en kortversjon av mitt system:
  1. Kasser merket med "Jul 1". Disse skal ned fra loftet rundt siste helg i november, og bør derfor helst stå fremst (ikke alltid mulig å få til). Disse inneholder: Adventskalendere, adventsstake, adventsstjerne, og annen adventspynt, fire lilla lys du kjøpte inn i fjor (!), nisseluer, julemusikk, julekortene vi fikk i fjor, lysslynger til utendørs bruk, gaveliste fra i fjor (til og fra), kakebokser, pepperkakeformer (de trenger jo ikke å ligge i kjøkkenskapet hele året). Du kan også merke noen spesialkasser med "Jul 1", og i tillegg merke dem med "Juleverksted (sløyfebånd, piperensere, glanspapir, vattkuler osv) og "Julepakker" (julepapir, rødt pakkebånd, til/fra-lapper, bobleplast)
  2. Kasser merket med "Julepynt", som skal ned noen dager før julaften. Her ligger alt som skal pynte huset i julen, inkludert gardiner, duker, servietter og røde lys fra i fjor og alle pynteting du har kjøpt, fått og laget. Her ligger også juleheftene og julefilmene, slik at du ikke blir lei av dem før fridagene kommer. Og vær såpass kritisk at du vurderer om hver ting bør pakkes på loftet igjen når jula er over. Det er jo ikke sikkert du kommer til å ha den dorullnissen fremme neste år heller...
  3.  Kasser merket med "Jule3". Her ligger altså juletrepynten, og kassene tas ikke ned før treet skal pyntes en dag eller to før jul. Øverst i kassen(e) finner du det som skal først på, nemlig lys - og deretter girlandere. 
Og ikke gjør nybegynnerfeilen: Juletrefoten skal ABSOLUTT ikke ligge i bunnen av kassen med juletrepynt. Det er jo den du trenger aller først til neste års... Og du skal selvsagt heller ikke legge den OPPÅ alle de knuselige kulene. Altså: Juletrefoten må oppbevares utenfor kassen(e) med juletrepynt. I år har jeg tenkt å henge den på en spiker på veggen, så vet jeg hvor jeg finner den igjen til neste år. :)

Helt adskilt fra dette kan du ha en egen kasse merket med "Nissedrakt". Den tar du ned de årene du ikke klarer å få svoger Roger til å være nisse. Den bør inneholde komplett antrekk, inkludert maske/skjegg, lue, skjerf, hansker, sko og belte. Ingenting skal kunne kjennes igjen. :)

Da skal vel du på loftet for å rydde, så da får jeg bare ønske god tur. :)

2 kommentarer:

Dnort sa...

Har alt i skap i kjelleren. Og så er jeg relativt flink til å kaste.

Nissemann sa...

Stakkars, har du ikke noe loft du? Jeg har vært på loftet i kveld og ryddet, sånt gir ro i sjelen. :)