23. januar 2010

ABC: Rørleggerhull

Her i Bergen er vi inne i den lengste og kaldeste kuldeperioden jeg kan huske. -24 er min egen bunnotering her i Bergen i vinter, og den dagen - 9. januar - frøs vannrørene våre. Vi mistet alt varmtvannet, og kaldtvannet på kjøkkenet. Altså: Minst to steder med frosne rør. Vi oppdaget frosten fredag ettermiddag, og prøvde å tine opp rørene ved å varme opp kjøkkenet. Det funket ikke, så lørdag morgen måtte jeg ikle meg varmedressen og prøve å tine fra utsiden. I dette tilfellet: Fra undersiden.

Alt går i stykker på en søndag
eller lørdag
eller fredag etter fire

Øystein Sunde

Vi har krypkjeller under kjøkkenet, og det var der jeg antok at det var frosset. Så da var det bare å begi seg ut på en reise til husets indre, for å hilse på edderkopper, eventuelle rotter - og forhåpentligvis en ispropp eller to. Første hinder var dette hullet:Ikke akkurat stort nei... Det ser ut til at en tidligere beboer har prøvd å utvide det til nødvendig bredde, men han ga tydeligvis opp. Og siden jeg ikke hadde tenkt å sette meg i ei snøfonn og vente på våren, var det bare å ta sats og hoppe i oppgaven med mine 190 cm.Inne i krypkjelleren ventet en oppgave som krevde en mann, hodelykt, skjøteledning og varmluftspistol. I tillegg viste det seg å være fornuftig å ha mobiltelefon med wap, for gode venner og andre huseiere kom med gode råd via facebook.
Og da jeg var kommet så langt som dette, husker jeg at jeg lurte på hvordan jeg skulle komme meg ut igjen. Men Nissemor er ikke til å spøke med, og for å slippe å møte henne med setningen "Vi får vente til frosten går" valgte jeg å krabbe inn gjennom hullet. Av to onder var risikoen for livsvarig soning i blindkjelleren å foretrekke.

Men historien endte godt, vi fikk både kaldt og varmt vann etter bare noen timers arbeid. Men jeg har lært at rørleggeryrket er ingen spøk, det burde nesten vært en egen utdannelse for sånt...

Og dette hullet i grunnmuren min har nå fått navnet "Rørleggerhullet"...

Dette var bokstav nummer 18 (!) i Petunias ABC-tema.

6 kommentarer:

Petunia sa...

Synes du er flink jeg!
Ordner og fikser og står på!
Og tenk på hva du sparte på å ikke måtte ringe en rørlegger (etter jobbtid) på en fredagskveld og trygle han til å komme - skjønt de rørleggerene jeg har hatt med å gjøre, hadde nok ventet der i en snøfonn et sted og ikke vist seg før hvitveisen blomstret.
Hva er det med håndtverkere og punktlighet egentlig?? Er det et eget fag på timeplanen når de tar fagbrev; Hvor lenge skal man la kundene vente før man dukker opp?
Jeg har ikke tall på alle de gangene jeg har måtte ta fri fra jobb for å sitte å vente på en håndtverker som for eksempel skulle komme mellom klokken 10 og 11 og så kom klokken 2...

Nå sporet jeg litt av, men jeg ville bare si at dette var en rørende R - det endte jo godt og en happy ending er ikke å forakte. Jeg synes du skulle få lov til å ta 25 % av det en rørlegger (med fagbrev) ville ha tatt for denne jobbe og gå ut og kjøpe deg et verktøy som du kan få brukt for i heimen;)
Kanskje en rørleggertang?

I mitt R innlegg kan du se bilder av Krompen - om du husker han da;)

Unknown sa...

Himmel og hav. Hva du kan!! Både nyttårstaler og rørleggerarbeide!

Maria sa...

Bra jobbat måste jag säga... Hoppas du slipper fler frusna vattenledningar i vinter...
Ha en bra söndag!

Nissemann sa...

Petunia: Takk for det. Men siden jeg er en gjerrigknark som prøver å la hver dag være en kjøpefri dag, er jeg bare glad for pengene vi sparte. :) Og din R var knallbra, det er den bokstaven jeg husker best fra din første ABC og jeg lærte mye av å lese om Krompen for 29 uker siden. Kjekt med et gjensyn!

TurboLotte: Det vi ikke kan fra før, kan vi jo lære oss. For to uker siden lærte jeg meg dette. Og denne helgen prøver jeg å strikke sokker. Det er vanskelig, det!

Living next to me sa...

det er ikke ofte jeg får latter krampe og angst i et og samme innlegg , Men det er vanvittig morsomt skrevet , og angsten var av slaget , tenk om jeg blir sittene fast, jeg er også 190 , har forvilla meg inn steder "gnomer" ville hatt problemer , som det ene tårnet i Tower. JA her sporet jeg av også. Men for en morsom blogg du har jeg leste dette høyt for gubben og han humrer enda
. Frida

qehenne sa...

Det er en ting som skiller deg fra en faglært rørlegger, og det er "rørleggersprekken". Men du er flink som fikk orden i rørkaoset.
PS ang din kommentar på Quizzen, og her er svar fra meg. "Jeg har alfor mange hobbyer allerede!"