11. november 2009

Nissemanns miljøtips, del 1

Mange klager over at Klimatoppmøtet i København i neste måned ikke kommer til å vedta noe som helst. I stedet for å klage over at politikerne ikke klarer å bli enige om å sette en stopper for klimatrusselen, er det en del enkle ting du kan gjøre selv.

Politikerne kan ikke redde miljøet - du kan!

  1. Å, så deilig pledd! Heng et pledd eller to på sofaen. Fin fargepynt og deilig om kveldene. Du trenger ikke t-skjorte-temperatur inne om vinteren, uansett hvilken energiform som varmer opp boligen din.
  2. Huff, så varmt der er her hos deg! Slå av varmeovner på soverommene. Dynen holder deg varm om natten uansett. Eller legg dere tettere sammen. Ikke varm opp rommet kun for å gå komfortabelt de 10 sekundene det tar deg fra sengen til badet om morgenen.
  3. Så sprek du er! Sykle til jobben, på trening eller på butikken av og til. Refleksgul regnjakke får deg til å se kul ut. Jogging er også en mulighet. Hvorfor kjører du til spinningtime?
  4. Kjøtt nå igjen? Dropp kjøttet minst en dag i uken. Fisk er bra. Grønnsaker enda bedre. Pølser og kjøttdeig er usunt for kroppen din, og husdyr betyr klimagassutslipp. I tillegg kan et jordstykke forsyne ca 10 ganger så mange mennesker med mat hvis vi spiser plantene selv enn hvis vi spiser dyrene som beiter der.
  5. Mmm, så godt det smaker! Dyrk maten din selv. Lag potet- og gulrotåker, plant salat og reddik. Gressløk, rabarbra, frukt og bær smaker deilig og er lett å få til i hagen. Alle matvarer fører til utslipp under produksjon og transport - unntatt dem du produserer selv.
  6. Har du virkelig fisket den selv? Du har fiskestang, du liker å fiske, og du liker å lage mat. Hvorfor kjøper du fiskemiddagene dine i frysedisken?
  7. Neida, den er ikke ny. Ikke kjøp deg nye klær - på et år. Du har jo skapet fullt. Klærne du kaster, er neppe utslitt - kanskje bare for små (vokser du?) eller umoderne. Produksjon og transport av klær fører til utslipp, det samme gjør bosset du kaster. Eli Kari Gjengedal klarte et år uten å kjøpe seg et eneste plagg...
  8. Er ikke bosset fullt enda? Bestem deg for å kutte kraftig ned på avfallet. Tømming hver 14. dag bør være nok, kanskje en gang i måneden holder. Vi klarer oss med hver 14. dag, det gikk også da vi hadde to bleiebarn. Slutt å kaste klær og inventar (fretex/loppis), mat (lag mindre porsjoner, komposter eller lever til noen som har dyr) og emballasje (kjøp litt mindre nye ting…). Kildesorter mest mulig, og vips - så krymper både avfallet og renovasjonsavgiften.
  9. Jeg kjører altfor mye bil. Sitt på med naboen eller samboeren til jobb, eller inviter dem med i din bil. Ta bussen av og til, spesielt til fotballkamper og andre steder med mye folk. Spaser hjem fra jobb hvis det er fint vær, jeg hadde 45 minutter deilig tur gjennom skogen en gang i uken i vår - og kom opplagt hjem. Det er deilig å få vind i ansiktet når du sykler.
  10. Oi, så fine ullsokker! Hvis ingen i familien strikker, kan du jo ta utfordringen selv. Alle blir glade for å få varme sokker, det er den perfekte gave!

Og best av alt: Disse rådene gir ikke bare bedre miljø. De gir deg også bedre helse, bedre økonomi, bedre tid og bedre humør. Livskvalitet foran forbruk.

Del gjerne flere tips i kommentarfeltet, eller kom tilbake snart for flere miljøtips fra Nissemann.

6 kommentarer:

Petunia sa...

Mange fine tips her, Nissemann og vi burde alle bidra med mye mer enn det vi gør i dag. En god del av de tipsene, kan jeg godt gjøre noe med.
Å ikke kjøpe nye klær på ett år skal jeg også klare og jeg har ikke tilgang til TV2 sin garderobe/kostymer lager en gang!

Unknown sa...

Smart enkelt og oppløftende!

Dnort sa...

Flott at du er så seriøs på dette temaet. Er alt for mange som tuller med miljøbevissthet. Kanskje er det fordi de aller fleste egentlig ikke bryr seg?

Noen tips fra meg:
1. Du trenger kanskje å ha bil. Men, mer enn en er absolutt unødvendig. Uansett unnskyldning!
2. Kan du ikke sykle fordi det er for glatt, bruk sparken. Har du ingen? Kjøp en!
3. Lag restemiddager. Samle opp rester (for det blir alltid noen) i lufttette beholdere og server det oppvarmet med en frisk salat eller noe annet morsomt, til.
4. Slutt å spise brød om du ikke klarer å spise brød som er mer enn en dag gammel. Knekkebrød, kornblandinger og annet holder seg lenger.
5. Slutt å drikke brus. Drikk heller vann eller egenprodusert saft (fra bærene du plukket i høst) om du blir tørst. Helse i hver slurk. I brusen er det FETT i hver dråpe.

Nissemann sa...

Kjempebra, Dnort. Jeg har tenkt litt i samme baner med resten av miljøtipsene mine, og kommer også med en gavetipsliste nå som det nærmer seg jul. :)

B. sa...

Ikke dumt :) @ Dnort: Fett i brus? Tuller du eller? Det finnes da ikke fett i brus, det er stor sett 100% sukker. Men hvis du mener at man blir FEIT av brus, så JA :) Og det er store mengder sukker i saft også, selv om man kan kontrollere sukkerinnholdet litt når man safter selv... Hva med å gå på epleslang eller dyrke epler i hagen? Eller spørre noen som har fruktrær om å få litt av overskuddet? Bare se rundt i hagene til folk hvor mange frukttrær og bærbusker som står urørt på sensommeren! En juicepresse/maskin kan komme inn handy :)

Dnort sa...

Man snakker da i overført betydning må vite.
En handdrevet juicepressemaskin er det vel du tenker på?