30. mai 2007

Fremskrittet og teknologien

Menneskeheten har gjort en viktig oppdagelse, og det er at oppfinnelser ikke lar seg av-oppfinne. Einstein er en av dem som oppdaget dette. Da han så skadeomfanget av atombombene i Hiroshima og Nagasaki, fant han ut at han heller burde blitt låsesmed - som sin far.

Her er et annet eksempel på fremskritt:



Frem til bergenseren G. H. Armauer Hansen oppdaget leprabasillen i 1873, utgjorde lepra (spedalskhet) en alvorlig fare overfor verdens befolkning. De som ble syke, ble lemlestet og risikerte å miste kroppsdeler. Men nå er sykdommen under kontroll - i hvert fall i vår del av verden.

Omtrent på samme tid som sykdommen kom under kontroll, oppfant mennesket landminen. Hvem som oppfant dem er litt usikkert, det er - forståelig nok - ingen som vil ha den oppkalt etter seg. Landminer er en krigførende parts billigste måte å hindre eller forsinke fiendtlig fremrykking over land. Men i motsetning til sjøminer, tar den nedgravde typen fryktelig mange sivile liv - og kroppsdeler. Barn som spiller fotball eller leker med søppel er spesielt utsatt, noe som resulterer i avsprengte føtter og hender.



Noen landminer er laget uten metalliske deler slik at de skal være vanskeligere å oppdage med metallsøker. Andre er fargerike og fristende og se på, nesten sånn at en skal tro at de er laget for å drepe barn... Moderne landminer heter klasebomber, og har den enorme fordelen at de ikke trenger å legges ut fra bakken. De kan simpelthen slippes ut fra fly - ganske genialt. Noen av bombene sprenger med en gang, men en ganske høy prosentandel legger seg på bakken og venter på forbipasserende. Under forrige konfrontasjon mellom Israel og Hizbollah ble det brukt både landminer og klasebomber fra Israels side (kilde: VG, Aftenposten)

Norge investerer oljepenger i mange selskaper verden over, men har nå vedtatt forbud mot å plassere statlige penger i selskaper som medvirker til produksjon av klasevåpen. I 1997 vant organisasjonen "Den internasjonale kampanjen mot landminer" Nobels fredspris, og det var hovedtalskvinne Jody Williams som kom til Oslo for å motta prisen.

I Bergen er det nå en utstilling som heter "Miss Landmine". Og den finner sted nettopp på Lepramuseet, også kjent som St. Jørgen Hospital. Nissemann synes dette er en meget interessant utstilling, som setter et stort verdensproblem under debatt. Hvis noen har sett utstillingen allerede (åpnet i helgen), så gi gjerne tilbakemelding!

Ingen kommentarer: