24. februar 2006
Mer doping
Ryktene om dopede utøvere går, og WADA innrømmer at det er vanskelig å oppdage doping. Sporstoffene forsvinner raskt fra kroppen, mens effekten varer i mange uker. Derfor foreslår jeg at følgende tiltak innføres:
* Frys ned blodprøver av de 10 beste i hver øvelse, og test dem på nytt etter hvert som nye testmetoder utvikles.
* Utøvere som blir tatt i doping, mister alle sine tidligere meritter og medaljer.
* Doping kriminaliseres (hurra for Italia!)
"Jammen det er jo ikke så mange som blir tatt i doping", sier kanskje du. Nei, det er ganske mange som kjører for fort, og ikke blir tatt i fartskontroll. Eller som har med en flaske for mye gjennom tollen, og ikke blir stoppet. Derfor regner jeg med at det er mange som doper seg, som aldri blir tatt.
Østerrike må forresten ha en usedvanlig tåpelig ledelse. En trener som er utestengt fra alle OL i 10 år, er fortsatt trener for laget. Og visstnok også på besøk i deltakerlandsbyen. Minner om noe Finland gjorde for noen år siden...
Og når beste nordmann kommer på 17. plass i langrenn, må jo det bety at 16 andre doper seg... Eller? Kanskje det blir en ny medalje på Frode Estil også? :-)
Norsk langrenn
Og når skiskyttere - som trener både langrenn og skyting - er gode nok til å gå en femmil i OL, kan kanskje langrennsløperne kutte ned på treningen og heller gjøre noe moro på fritiden?
21. februar 2006
Langrenn, klassisk stil
Klassisk langrenn. Det høres jo så idyllisk og riktig ut. Men hva er det egentlig? Jo, en mosjonsform. I konkurranse kunne det like gjerne hett "Nest raskeste måte å komme seg til mål på".
Jan Bokløv begynte å hoppe med V-stil i skihopping. Motstanden var stor, men det varte ikke lenge før dette var den "riktige" måten å hoppe på. Ikke fordi det var pent, men fordi det var mest effektivt.
Skøyteforskere fant ut at hvis de la inn et hengslet ledd fremme på skøyten, ville eggen beholde kontakten med isen når skøyteløperne sparket ifra. Dermed økte farten. Og vips, var klappskøytene etablert som standard.
Og som kjent bytter curlerne ut kostene med hestehår og begynte å bruke syntetiske koster av karbon (gjentatt i hver curlingkamp på NRK2 under OL...). Helt sikkert fordi de nye var bedre.
I langrenn er det utviklet en stil som er raskere enn klassisk langrenn. Forbundet til skiskytterne og kombinertløperne har skjønt det, og går nå kun fristil. Noe for langrennsforbundet også?
Det var en kommentator på TV som sa at Norge hadde vært imot alle forbedringer som har vært i langrenn, og nevnte fellesstart, sprint, stafett, plastski og fristil. Hvis Norge hadde fått bestemme, hadde langrenn fremdeles vært sånn at en gjeng mannfolk forsvant inn i skogen, og kom ut igjen et par timer seinere. Det hadde jo vært artig å se på...
Fire historiske øvelser som kan puttes inn i langrennssporten (utifra et museumsperspektiv): 5-mil med suppestasjon, 18-kilometer på treski, 3.mil med nikkers og anorakk og 15-kilometer klassisk stil. Den sistnevnte eksisterer som kjent ennå...
Hjem fra OL i skam
Men samtidig betenkelig. Olga Pyleva er 30 år gammel, har vært i verdenstoppen lenge og vunnet mange medaljer allerede. Hun har OL-gull fra 2002 og VM-gull fra 2004, og en 2. og en 3. plass sammenlagt i verdenscupen. Hvorfor skulle en utøver med en slik historie begynne å dope seg i voksen alder? Her er det lov å spekulere...
Samtidig er det grunn til å stille spørsmål ved skiskytterforbundets dopingtesting. IBU (International Biathlon Union) står for testing av "sine egne" utøvere, og det er jo lett å tenke seg dillemmaet dersom de oppdager doping. Ingen ønsker jo en skandale innen sin egen idrett...
Liv Grete Skjelbreid Poirée har ikke blitt blodtestet av IBU denne sesongen. Og det hadde kanskje ikke Olga Pyleva heller blitt - før forrige uke?
18. februar 2006
Ukens Nissemann: Bjarne Håkensmoen og Peter Mueller
Optimismer er fine folk, men det får da være grenser. Ukens to nissemenn kåres med følgende begrunnelse: Bjarne Håkensmoen, sportssjef for langrennsdeltakerne i OL. Reiste til Torino etter å ha forledet det norske folk med følgende mål: "Vi skal ta sju gull i langrenn!". Beholdningen så langt: Tre sølv og en bronse... Men det er jo bra at det norske folk gleder seg over slike prestasjoner også, det er faktisk bra å bli nummer fire eller fem i et OL! Bare forventningene ikke skrus for mye opp på forhånd... |
Peter Mueller er trener for skøytelandslaget, og gikk ut med følgende løfte før lekene startet: "Vi skal tapetsere pallen på 5000-meteren!". Det norske folket tolket jo dette som at norske utøvere skulle fylle pallen, men kanskje han mente det mer konkret? At nordmennene ville gjøre en god jobb som funksjonærer og håndverkere i ishallen? Resultatet på 5000-meteren ble nemlig at nordmennene tapetserte nederste delen av topp 10-lista. Tre blant de ti beste er meget bra i et OL, men nok en gang har det med de urealistiske forventningene å gjøre... |
16. februar 2006
Tilbød seg å gå kombinert lag
- Flere av oss gikk på ski i Nordmarka før disse jyplingene ble født, så vi skulle nok klart å bite fra oss, sier Pål Trulsen.
- Det vi mangler på teknikk, tar vi igjen på taktikk. Dessuten passet det fint med litt skihopping før kampen vår, og en skitur om kvelden. Greit med frisk luft, avslutter den norske skip'en.
Bjørndalen skylder på sponsor
OL-medalje med feil flagg på lua
15. februar 2006
12. februar 2006
Den pinlige avsløringen
(Bildet er et bidrag til NRK Alltid moro's norgesmesterskap i fotofikling)